De dubbele bloei van de Reuzenwaterlelie. (Foto's: Karen van Asten).

Weer bijzondere bloei in Hortus

De Hortus botanicus in Leiden had deze week weer te maken met een bijzondere bloei. Maandagochtend bleek dat er twee bloemen van de Reuzenwaterlelie (Victoria amazonica) tegelijk in bloei stonden. Normaal is dat er maar één. Vorige week stonden er door het warme weer onverwacht na meer dan zestig jaar vier Agave in bloei.

Theo Teske, verzorger van de Victoria amazonica, had in de 20 jaar dat hij bij de Hortus werkt nog niet meegemaakt dat er twee bloemen van dezelfde plant op het zelfde moment in bloei staan. Het warme weer is volgens de verzorger dit keer niet de oorzaak van de dubbele bloei. “De Victoria amazonica is een echte tropische plant die in de natuur de hele dag in het water in de volle zon ligt. Hoe warmer hoe beter dus. Met zoveel zonuren hier in Nederland voelt hij zich nu prima thuis in de Victoriakas. Hoe beter de omstandigheden, hoe meer hij bloeit. Maar dat is niet de reden van de dubbele bloei. Ik heb het namelijk ook ooit eens ergens gezien bij slechte weersomstandigheden. Het is een uitzonderlijk fenomeen dat zo heel af en toe voorkomt bij een exemplaar die heel rijkelijk bloeit.”

De Reuzenwaterlelie is de waterlelie met de grootste bloem ter wereld. In een mooie zomer bloeit hij vrijwel wekelijks. De bloem gaat pas aan het eind van de middag open en bloeit slechts twee nachten. De eerste nacht is hij wit met een ananasgeur, de tweede nacht roze en geurloos.

De bloemen van de plant die maandag verschenen, kleurden dinsdag vroeg in de ochtend nog roze maar zijn inmiddels weer mysterieus onder water verdwenen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×