Ontwikkelaar werkt aan plan supertoren van honderdvijftien meter langs Willem de Zwijgerlaan

43

LEAD. Zo het een nieuw bouwplan dat de Rotterdamse projectontwikkelaar Real Estate Development Company (RED Company) heeft gemaakt voor de plek aan de Willem de Zwijgerlaan in Leiden waar nu nog het verouderde KPN kantoor staat. Ook het terrein van het naastgelegen uitvaartcentrum Monuta hoort tot het plangebied. Het ontwerp bestaat uit drie ranke torens die oplopen van zestig tot honderdvijftien meter hoog.

Op 11 september organiseren RED Company en de gemeente een publieksbijeenkomst in Het Gebouw aan het Arubapad. Daar worden de plannen voor het nieuwe woningbouwproject aan de buurt voorgelegd. LEAD wordt volgens de ontwikkelaar toegankelijk en betaalbaar voor iedereen. Met een mix van woningen in het sociale, midden en luxe segment. Het ontwerp sluit daarbij volgens REDC goed aan bij de bestaande hoogbouw in de directe omgeving.

Partner Niels Jansen van RED Company is erg enthousiast over de plannen: “We hebben flink de tijd genomen om alles goed uit te zoeken zodat we een goed plan voor iedereen konden maken.” Verder wil hij nog niet veel kwijt over het project: “We willen echt eerst met de buurt praten.”

Als de torens er daadwerkelijk komen, wordt dit het toekomstbeeld. Links bovenaan de ‘Lubatoren’. (Impressie: Powerhouse Company).

Delen

43 reacties

 1. Wat een fantastische plan! En eindelijk ook voor Leiden een toren van 100+. Hoop echt dat dit door gaat, het zorgt ook voor wat meer stedelijke allure langs de Willem de Zwijgerlaan.

 2. Allert Goossens

  Ja hoor, megalomane plannen bereiken Leiden inmiddels ook …Tis ook al zo lang rustig sinds de RGL straalde na heel veel kansloze kosten te hebben gemaakt.

  • Allert Goossens

   40 Etages hoog is geen porum. Megalomaan. Gaat ontzettend veel geld kosten en zal nooit voor sociale component gerealiseerd kunnen worden. Waanzin. Zet gewoon een aantal ranke flats neer van max. 20 hoog. Dat is echt al hoog genoeg.

   • Kan zeggen als een jonge vrouw dat er meer nodig is dan 20 hoog. Denk niet dat u doorheeft hoeveel woningen er tekort zijn momenteel. Als 23 jarige moet ik meer dan 5 jaar wachten voordat ik een woning kan krijgen, of wilt u dat studenten tot hun 30ste bij hun ouders blijven wonen?

 3. Pieter de Bruin op

  Eindelijk, wat een armoedig zooitje is het daar nu! Project ziet er prachtig uit, en voor iedere Leidenaar zo te lezen. 👍🏻

 4. Inmiddels is bekend geworden dat de gemeente Leiden is verkocht aan een samenwerkingsverband van Bouwend Nederland en diverse projectontwikkelaars. “Dat is goed voor ons, uh, Leiden natuurlijk” zei een woordvoerder.

  • Een van je twee argumenten kan ik niet serieus nemen. Je bepleit het gebied braak te laten liggen zodat jij vrij uitzicht behoudt? Die woningzoekenden moeten het verder maar uitzoeken, dat is niet jouw probleem?

  • Welkom in de stad, als je graag vrij uitzicht wilt hebben had je niet in hartje Leiden moeten gaan wonen. Dan had je lekker in de polder een boerderij moeten gaan kopen.

   • Een inwoner van Leiden op

    @Gerrit: Je vergeet dat er mensen zijn die al jaren in Leiden wonen en dat toen ze hier gingen wonen er nog totaal geen sprake was van extra bebouwing etc. Sta je daar wel eens bij stil?

    • Als je de maquette van het gebied bekijkt uit de periode dat Niew Leyden en Groenoord nog moesten worden gebouwd zag je daar ook al hoogbouw ingetekend op de plaats van het vervallen KPN gebouw en omgeving. Je woont nou eenmaal in een stad en dit soort plannen passen juist mooi bij de omgeving. Leiden hoorde eeuwen geleden al bij de grootste steden van Holland, word tijd dat onze mooie veelzijdige stad daar weer wat aanspraak op gaat maken! Van mij mag dit plan absoluut doorgang vinden.

  • @Daisy
   Weet je zeker dat je in de Koningstraat (met één S) woont? Zowel de (oude) Koningstraat, als de Nieuwe Koningstraat kennen geen doorgaand verkeer.

 5. Onwijs mooie plan en ben ook erg benieuwd naar de uitvoering. Hopen dat de Sophiastraat nou ook op de sloop gaat hier in Leiden Noord!

 6. Dat is bijna 2x zo hoog als de huidige torens. Ik kan best voor torens zijn aan de Willem de Zwijgerlaan, maar niet als die 2x zo hoog worden als het huidige beeld.

  • aanvulling: de Eschertoren (ook wel Luba toren genoemd) is 60 meter hoog. De hoogste van de drie LEAD torens zou 115 meter moeten worden.

 7. Stenzel Denzel

  Ziet er fantastisch uit! Werd tijd dat er in Leiden ook weer een mooie 100+ toren word gebouwd en het maakt het geheel mooi af langs de Willem de Zwijgerlaan

 8. Monsterlijke lelijkheid die TOTAAL niet bij Leiden past. Weg ermee! Er kan genoeg normaals gebouwd worden. Zet dit soort hooggevallen modernistische bouwsels maar lekker in Rotterdam. Of Almere. Niet in Leiden!

  • Ben blij toe dat er eens wat nieuws komt hier in Leiden. We komen plek tekort en mensen moeten toch ergens kunnen wonen. Het gebouw zelf ziet er ook onwijs mooi uit en de bedoeling van de plan is dat het een stuk groener wordt, iets wat Leiden hard nodig heeft!

 9. Sommige scribrenten hebben wel erg makkelijk praten met te hoog, te veel, te druk te megalomaan etc. etc.
  Maar oplossingen aanbieden voor het nijpende woningtekort hier in de regio, ho maar.
  Met de hedendaagse kennis en technieken kunnen er gemakkelijk prachtige torens zoals in deze plannen gerealiseerd worden. Die boven betaalbaar zijn. Hoe sneller de start van de bouw, hoe beter.

 10. Een inwoner van Leiden op

  @Kelly: denk je nu echt dat je daar straks als student/pas afgestudeerde een woning kunt huren? Het zal wel weer hoofdzakelijk voor midden en luxe segment worden. Als afgestudeerde verdien je straks w.s.ook weer net teveel voor een sociale huurwoning. Zie ik bij mijn eigen kinderen. En dat Leiden groener gaat worden is ook een illusie.

  • Je ziet alles somber in, heb al gehoord dat er betaalbare woningen tussen komen te zitten juist om iedereen te voorzien van betaalbare woningen. Natuurlijk zijn de huren hoger aan het worden, maar liever de lucht in en kans om meer woningen en dus meer verschil in huurprijzen dan een paar eengezinswoningen en tot mijn 30ste de ouders wonen. Je kan niet altijd alles hebben.

   • Een inwoner van Leiden op

    Ben ik benieuwd wat jij betaalbaar noemt…Verhuurders hebben daar over het algemeen toch echt een ander idee over…

 11. Een inwoner van Leiden op

  @Leidenaar: keep dreaming…Dat wordt echt niet betaalbaar voor de gemiddelde persoon. Er is genoeg te huur in omliggende gemeentes, maar ja, mensen willen niet meer een kwartiertje fietsen of met het OV naar hun werk/studie.

  • Interessant, uw opmerking. In Voorschoten, Zoeterwoude, Hazerswoude, Oegstgeest is het aanbod van betaalbare koopwoningen nihil en gelden er eveneens wachtlijsten voor een huurhuisje. In welke gemeenten kunnen mensen volgens u wel terecht? Reizen voor werk is een vooroordeel. De drukte op de weg en het overvolle OV laten zien dat mensen wel degelijk bereid zijn om te reizen.

  • Precies, dit wordt echt niet betaalbaar voor de gemiddelde Leidenaar. Aan de overkant van de W de Zwijgerlaan, naast de fit for free ligt overigens ook nog een braakliggend stukje grond….

 12. Een Leids burger op

  “Van sociaal-, midden- tot luxe segment: LEAD wordt toegankelijk en betaalbaar voor iedereen”.
  Nou eerst die bijeenkomst op 11 september maar eens afwachten dus …..

 13. Mooi plan, het kan er alleen maar mooier op worden daar. Alleen had de keuze voor de datum voor belanghebbenden misschien iets gunstiger gekund. Op 11 september (9-11) organiseren RED Company en de gemeente een publieksbijeenkomst in Het Gebouw aan het Arubapad.

 14. Burgerpanel Leiden Centraal Park op

  Zo dicht bij de Duurzaamste Kilometer van Leiden wil Leiden natuurlijk wel duurzame hoogbouw. De architect zegt: ‘alleen met hoogbouw kunnen we Leiden groen houden.’ Dat is een drogreden: Hoogbouw zelf moet groen en duurzaam zijn!
  Leiden Centraal Park is ondertekenaar van de Green Deal Duurzaamste Kilometer van Nederland.

 15. Skyline flats waren ook sociale koop en gaan nu (3 jaar later) voor 350.000 €. Niks geen starters woningen dus. De sleutels kan – iets verder op de Willem de Zwijgerlaan – beter wat extra woonlagen aanbrengen op de geplande nieuwbouw. Dan ga je echt starters helpen.
  En dan wat extra woningen naast de fit for free , ook op de Willem de Zwijgerlaann en elders in Leiden . Dan hoef je niet zo idioot de hoogte in.

 16. Mooi eindelijk een plek waar ik als ik gesprongen heb rustig kan denken hoe het zover geko……..’baf’ !! Toren niet hoog genoeg……..

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline