(Foto: Emile van Aelst).

Museumbus stopt: proef mislukt

Komende zaterdag rijdt de Museumbus lijn 10 van Arriva voor het laatst zijn rondjes door Leiden. “Het aantal reizigers per dag is te laag om de Museumbus kostendekkend te kunnen laten rijden” Dat laten Arriva, de Provincie Zuid-Holland en de gemeente Leiden weten. Het besluit om te stoppen hebben de drie partijen gezamenlijk genomen.

De grote bussen met twintig zitplaatsen waren na de zomervakantie al vervangen door kleinere taxibusjes met negen plekken. “Dat had vooral te maken met een tekort bij Arriva aan chauffeurs met een groot rijbewijs,” zo schrijven de wethouders Ashley North en Yvonne van Delft in een gezamenlijke brief aan de gemeenteraad.

Proef verlengd tot na opening Lakenhal en Naturalis
De proef met de Museumbus ging eind augustus vorig jaar van start. De buslijn verbindt de dertien musea in en rondom Leiden. “Reizigers waarderen de service van de Museumlijn als onderdeel van hun bezoek aan de stad, maar het zijn er gewoon te weinig”, aldus de twee Leidse GroenLinks-wethouders. Ook de heropening van zowel Museum De Lakenhal als Naturalis heeft het aantal gebruikers niet voldoende laten stijgen. Het overgrote deel van de museumbezoekers geeft aan ook zonder Museumbus de musea goed te kunnen bereiken met het openbaar vervoer.

Mislukte proef ook voordelen
Hoewel de proef met de Museumbus is mislukt, ziet Leiden er toch ook voordelen in. “We hebben ervaring op kunnen doen met het rijden met kleinere bussen in het centrum.” Er leven al jaren ideeĆ«n om een deel van de grote bussen op termijn uit het centrum te weren en te vervangen door kleinere personenbusjes.

Samen met de Stichting Stadsparkeerplan Leiden en Arriva wil de gemeente verkennen hoe het bezoek aan de binnenstad en de musea gestimuleerd kan worden. Arriva denkt daarbij onder meer aan een digitaal platform waar arrangementen worden aangeboden.

Cultuur Leiden Maatschappij museumbus


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×