(Foto's: Chris de Waard).

Nico van der Horst Foto Video stopt eind van het jaar

Een van de laatste fotospeciaalzaken van Leiden gaat sluiten. Eind van het jaar trekt Nico van der Horst voor de laatste keer de deuren van zijn winkel in de Doezastraat achter zicht dicht. Tot groot verdriet van een grote schare trouwe klanten van Nico van der Horst Foto Video. En ook een beetje van hemzelf. Afscheid nemen doet pijn en het feit dat er geen opvolger is, maakt het niet makkelijker. De kinderen hebben hun eigen weg in het leven gevonden en een koper heeft van der Horst niet kunnen vinden.

Chris de Waard sprak met Nico van der Horst over diens naderende pensioen en daarmee het sluiten van de bekende winkel waar hij ruim vijftig jaar achter de toonbank stond.

“Ik was trouwens ook degene die de deur voor de eerste keer opendraaide”, herinnert Van der Horst zich de opening in 1963. Dat was na de verhuizing. De winkel in de Doezastraat bestaat al veel langer, sinds 1941, maar zat eerst op een ander nummer. Toen Nico begon, werkte hij er als ventje van een jaar of 16 in de winkel van zijn vader. Nu na ruim vijftig is het diezelfde Nico die de deur ook voor de laatste keer op slot zal draaien.

“Ik kom bijna niet meer aan mijn normale werk toe,” zegt Nico deze dinsdagmiddag op zijn vertrouwde stekkie achter de toonbank van zijn foto en videospeciaalzaak. “Mensen beginnen door te krijgen dat ik ermee ga stoppen en dus is dat dan meteen hét onderwerp van gesprek.”

Van de Horst is drie jaar bezig geweest om een beslissing te nemen over het stoppen met de zaak. “Maar ik kwam er steeds niet aan toe”, zegt hij nu. Dat is natuurlijk niet waar. Hij was er gewoon nog niet aan toe. Nu wel. Ook al weet hij zeker dat hij de zaak en de klanten enorm gaat missen. “Maar ik zie ook wel uit naar dat pensioen. Ik weet nu al dat 24 uur te kort gaat zijn. Ik ga het archief uitzoeken van mijn vader en voor ik voor de laatste keer dicht ga, reserveer ik een mooie camera voor mijzelf, want ik ga ook fotograferen.”

Wanneer de winkel precies dichtgaat? Van der Horst weet het nog niet eens precies. “Waarschijnlijk niet 31 december, dat is een maandag. Het kan best de 28e worden. Ik wil graag december nog open zijn. Dat is zo’n leuke maand. En dan tot de kerst. En misschien nog een paar dagen erna… afscheid nemen blijft moeilijk. Wat er in het pand komt is nog niet bekend.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×