Leidse raad buigt zich over toekomst voormalige Pesthuis

Eind van het jaar verlaat Naturalis het Pesthuis in Leiden. T.rex Trix was de laatste bewoner van het gebouw, maar het skelet van de Tyrannosaurus Rex krijgt volgend jaar een plek in de nieuwbouw van Naturalis. Het complex dat dateert uit 1661 is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf en komt dan in de verkoop. Maar aan de toekomstige eigenaar en nieuwe bestemming worden wel eisen gesteld. Welke, dat wordt voor een deel bepaald door het Rijksvastgoedbedrijf, maar omdat het pand op een voor Leiden belangrijke plek in de stad staat, mag de gemeente er ook iets van vinden.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Dirkse over de toekomst van het voormalige Pesthuis.

Uitgangspunten bestemming weinig concreet
In de raadscommissie kwamen de politieke partijen er nog niet uit. De Nota van Uitgangspunten die Leiden opstelde in samenwerking met het Rijk is te weinig concreet, zo vinden veel partijen. En als je dan toch mag meepraten, dan wil de raad ook daadwerkelijk iets te zeggen hebben. Termen als ‘een integraal en haalbaar plan’ konden de raadsleden niet in vervoering brengen. “Ik wil niet een onhaalbaar plan,” gaf duoraadslid Ton Rovers van de SP als schot voor open doel. Datzelfde gold in zijn ogen voor de beschrijving dat het gaat om ‘een complex met een heel eigen karakter’. Rovers: “Alles heeft een heel eigen karakter.”

Culturele invulling
Het Pesthuiscomplex heeft een lange historie als publieksgebouw met een culturele invulling. Tijdens de commissiebehandeling drong met name de PvdA er op aan dat dat ook in d toekomst zo blijft. Duoraadslid Marc Newsome: “Ik vind dat het Pesthuis in ieder geval deels een culturele en publieke bestemming moet houden, zodat het een belangrijke rol blijft vervullen voor onze stad en zodat Leidenaren het kunnen blijven bezoeken.”

Discussie verder in de raad
Morgenavond gaat de discussie verder in de gemeenteraad. De uitkomsten van de discussie, opgenomen in de Nota van Uitgangspunten, wordt door het Rijk als bijlage bij het verkoopproces gevoegd, zodat geïnteresseerde kopers weten wat ze met het complex kunnen. Het gaat bij de verkoop niet alleen om het carré-vormige gebouw, maar om alle gebouwen op het terrein.

Leiden Politiek pesthuiscomplex


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×