(Impressies: Citystone Group).

Pesthuis overgedragen aan nieuwe eigenaar Citystone Group

Het monumentale Pesthuiscomplex wordt toegankelijk voor alle Leidenaren, gericht op ontmoeten: met een foodhall, werkruimtes, hostel, shortstay, horeca, kunst en cultuur. Het gebouw gaat 24 uur per dag gebruikt worden. Wethouder Dirkse noemt dat in een brief aan de raad als pluspunt: “Het betekent een verlevendiging van het gebied.” Rondom het Pesthuis blijft de woonfunctie behouden.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het complex verkocht aan Citystone Group dat het samen met Van Manen en KRFT architecten herontwikkelt. Het Rijksvastgoedbedrijf droeg het complex vandaag officieel over aan de koper.

De Citystone Group heeft een plan voor het complex ontwikkeld met de naam ‘Hollandse Idylle in een High Tech Campus’. Het plan voldoet volgens wethouder Dirkse ruimschoots aan alle kaders die de gemeente aan de herontwikkeling van het complex stelt. Daaronder valt ook de mogelijkheid van ‘verantwoorde- aan en/of nieuwbouw.’

In samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf stelde de gemeente Leiden de uitgangspunten voor de herontwikkeling van het Pesthuiscomplex op. Hierna dienden acht partijen een visie in, waarvan er uiteindelijk drie een bod mochten uitbrengen. De visie voor het Pesthuiscomplex van de ontwikkelende belegger en initiatiefnemer Citystone Group en de architecten van Van Manen en KRFT kreeg in de selectiefase de hoogste score op kwaliteit van de selectiecommissie en bleek in de biedingsfase ook goed voor het hoogste bod.

(Foto: Jorrit Lousberg).

Publieke plek
Het Pesthuiscomplex moet een plek worden van verbinding met een brede aantrekkingskracht. De ruimtelijke kwaliteiten van het Pesthuis bieden optimale mogelijkheden voor foodhallen, kleinschalige co-working spaces, short-stay en ruimte voor kunst en cultuur. Met relatief kleine ingrepen kan alle potentie uit het Pesthuis worden gebruikt. De grote diversiteit aan functies moet een publieke plek creëren die door doorlopend kan worden gebruikt en door iedereen kan worden beleefd.

Een geheel met het Van Leeuwenhoekpark
De ontwikkelaar ziet het Pesthuiscomplex en het Van Leeuwenhoekpark als één geheel: een samenspel tussen groen, water en historie. Het geheel zal bestaan uit drie openbare ruimtes (kamers): een park, een tuin (het voorterrein) en een hof in het Pesthuis. De wandeling rondom het Pesthuis zal in ere worden hersteld met een (wisselende) kunstroute.

Een nieuw paviljoen zal de nieuw voorpost van het Pesthuis gaan vormen. Het vormt met het achterliggende Pesthuis een ‘kasteelachtig’ ensemble aan het water van het Van Leeuwenhoekpark. In dit nieuwe paviljoen wordt ook een centrale technische ruimte gemaakt waarmee het gehele complex zal worden gevoed.

Cultuur Leiden Maatschappij pesthuiscomplex


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×