Leiden stelt voorwaarden aan toekomstig gebruik Pesthuis

11

Wat er in het Pesthuis aan de Plesmanlaan komt, is nog niet bekend, maar wel aan welke voorwaarden de nieuwe eigenaar moet voldoen bij de invulling van het enorme complex. In een lijvige Nota van Uitgangspunten (NvU) heeft de gemeente die randvoorwaarden opgeschreven. Zo moet het gebouw een publieke functie krijgen, bij voorkeur ook ’s avonds toegankelijk zijn en een functie die past bij de plek tussen stad en Leiden Bio Science Park zou ook wel erg mooi zijn vindt wethouder Paul Dirkse die zich de afgelopen maanden met het project bezighield.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Paul Dirkse over de toekomstige invulling van het Pesthuiscomplex.

De gemeenteraad vergadert donderdag over de eisen die aan de koper worden gesteld. Als het aan het college ligt neemt de raad de NvU over en krijgt de markt zoveel mogelijk de vrije hand om met een goede invulling te komen voor het monumentale complex. Complicerende factor daarbij is dat er maar weinig aan de gebouwen versleuteld mag worden. Dat maakt het niet voor elke invulling geschikt. Zo beginnen de ramen pas op twee meter hoogte. De pestlijders moesten immers aan het zicht worden onttrokken.

Het gebouwencomplex dat naast het Pesthuis zelf bestaat uit een achttal woningen is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. De gemeente Leiden is de afgelopen tijd samen opgetrokken bij het opstellen van de uitgangspunten van het monumentale complex dat in 1661 werd opgeleverd als onderkomen voor Leidenaren die aan de gevreesde pest leden.

De afgelopen decennia was het Pesthuis in gebruik bij Naturalis. Onder andere T.rex Trix had er haar onderkomen.

Uiteindelijk is het gebouw nooit als Pesthuis gebruikt. Wel als militair hospitaal, gevangenis en rijksopvoedingsgesticht voor jongens. Later werd het het onderkomen van het Legermuseum. In de jaren 90 werd het onderdeel van museum Naturalis. Eind van het jaar verlaat het museum het Pesthuis definitief. In juni 2019 wordt de nieuwbouw van het museum geopend.

Delen

11 reacties

  • Een soort kliniek waar mensen die aan de ontieglijk besmettelijk pest leden, konden verblijven en uiteindelijk sterven.

 1. leidendigitaal op

  Woningen is een betere optie aangezien er een enorme woning nood is? En graag wat meer voor de sociale nood dan de yuppen!!

  • Een Leids burger op

   Dat is helaas geen optie want het gebouw moet volgens de voorwaarden een publieke functie krijgen.

 2. Oef. Ik heb die presentatie van o.a. het Rijksvastgoedbedrijf en architect Hartzema voor de raadscommissie vorige week online gevolgd. Daar wordt je niet vrolijk van; er worden zoveel bindende voorwaarden gesteld aan de verkoop van het pand aan potentiële gegadigden dat ik me serieus afvraag of het dan ooit wel verkocht wordt. Er mag zowat helemaal niks aan gewijzigd worden, een tweede lift erin kan nog net zo kregen de toehoorders te horen. Op die manier staat het over 10 jaar nog leeg, geen hond uit de commerciële markt die daar geld in steekt. Als ik dan toch een suggestie mag meegeven aan het Rijksvastgoedbedrijf: kijk eens wat Camille Oostwegel met dergelijke oude monumentale panden heeft gedaan zoals het Kruisherenhotel in Maastricht, een oud voormalig klooster uit de 15e eeuw. https://www.oostwegelcollection.nl/en/kruisherenhotel-maastricht/ Met behoud van het monumentale karakter van het gebouw is daar toch een nieuwe bestemming voor gevonden. Wellicht eens te rade gaan bij de politiek aldaar hoe dat toen procedureel is verlopen?

   • Ja elb, dat was een beetje gekscherend bedoeld zo’n pesthuis voor pestvogels.(agressieve reaguurders) Maar zo’n ‘box in box’ idee wat Oostwegel heeft toegepast, zoiets zou ook goed mogelijk zijn voor een toekomstige bestemming van het Pesthuis. Als de huurders daar weg zijn uit de gebouwtjes die ook nog op het terrein liggen zou je daar guesthouses van kunnen maken behorend bij een hotel/restaurantfunctie voor het hoofdgebouw. Heb je meteen weer wat hotelcapaciteit op niveau erbij, zodat mensen die congressen bezoeken in Leiden niet naar Noordwijk hoeven.

  • Die strenge bindende voorwaarden worden juist gesteld om te voorkomen dat het pand zo’n strak omschreven invulling krijgt. Evenals het gebouw van de E.L.S. op het Noordeindeplein komt er 1) anti-kraak te zitten waarna 2) het pand wordt na een jaar of twee opgekocht door een welvarende particulier die er zijn/haar studerende dochter met jaarclubgenoten in onderbrengt, en daarvoor alle vergunningen krijgt omdat het pand anders toch maar leeg staat.

 3. Johan van der Blom

  Maak er een mooie disco van daar is echt vraag naar , nu moet de jeugd buiten de stad gaan , enige is dan de nobel wat een teleurstelling is dat , zo een oppervlakte en dan komen ze met zo een kansloos zaaltje aan echt niet te geloven

 4. Ik zou zeggen een asielzoekerscentrum. Lekker dicht bij het centrum voor die mensen. Zo kunnen zij optimaal genieten van de mooie binnenstad.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline