(Foto's: Chris de Waard).

Leiden stelt voorwaarden aan toekomstig gebruik Pesthuis

Wat er in het Pesthuis aan de Plesmanlaan komt, is nog niet bekend, maar wel aan welke voorwaarden de nieuwe eigenaar moet voldoen bij de invulling van het enorme complex. In een lijvige Nota van Uitgangspunten (NvU) heeft de gemeente die randvoorwaarden opgeschreven. Zo moet het gebouw een publieke functie krijgen, bij voorkeur ook ’s avonds toegankelijk zijn en een functie die past bij de plek tussen stad en Leiden Bio Science Park zou ook wel erg mooi zijn vindt wethouder Paul Dirkse die zich de afgelopen maanden met het project bezighield.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Paul Dirkse over de toekomstige invulling van het Pesthuiscomplex.

De gemeenteraad vergadert donderdag over de eisen die aan de koper worden gesteld. Als het aan het college ligt neemt de raad de NvU over en krijgt de markt zoveel mogelijk de vrije hand om met een goede invulling te komen voor het monumentale complex. Complicerende factor daarbij is dat er maar weinig aan de gebouwen versleuteld mag worden. Dat maakt het niet voor elke invulling geschikt. Zo beginnen de ramen pas op twee meter hoogte. De pestlijders moesten immers aan het zicht worden onttrokken.

Het gebouwencomplex dat naast het Pesthuis zelf bestaat uit een achttal woningen is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. De gemeente Leiden is de afgelopen tijd samen opgetrokken bij het opstellen van de uitgangspunten van het monumentale complex dat in 1661 werd opgeleverd als onderkomen voor Leidenaren die aan de gevreesde pest leden.

De afgelopen decennia was het Pesthuis in gebruik bij Naturalis. Onder andere T.rex Trix had er haar onderkomen.

Uiteindelijk is het gebouw nooit als Pesthuis gebruikt. Wel als militair hospitaal, gevangenis en rijksopvoedingsgesticht voor jongens. Later werd het het onderkomen van het Legermuseum. In de jaren 90 werd het onderdeel van museum Naturalis. Eind van het jaar verlaat het museum het Pesthuis definitief. In juni 2019 wordt de nieuwbouw van het museum geopend.

Leiden Politiek pesthuiscomplex


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×