Duiven Kooiplein gevangen in opdracht van winkeliers

91

De duiven die in september met een schietnet werden gevangen op het Kooiplein in Leiden, waren een doorn in het oog van de winkeliers. Om die reden hebben ze Duke Faunabeheer opdracht gegeven om in september twee keer naar het plein te komen en duiven te vangen. Dat laat het bedrijf desgevraagd aan Sleutelstad weten. “Iedereen mag duiven vangen, dat is niet illegaal in Nederland.”

De Partij voor de Dieren gaat deze week aangifte doen van illegale jacht, nadat in september tot tweemaal toe duiven werden gevangen op het Kooiplein. Duke Faunabeheer spreekt echter tegen dat het illegaal is en laat weten opdracht te hebben gekregen van de winkeliersvereniging op het Kooiplein. “De duiven lopen in de winkels naar binnen en met nat weer blijft de poep ook aan bijvoorbeeld rollators plakken.” Met het schietnet is ‘de grootste overlast nu weggenomen’, aldus de duivenbestrijder.

Snel en goedkoop
Voor een langdurige inperking van de overlast is echter meer nodig. “Mensen gooien er voer neer, dat helpt natuurlijk al niet.” Het faunabeheerbedrijf zou er verder voor kiezen om kooien in te zetten op de flats rondom het Kooiplein, omdat je op die manier bijna alle duiven zou kunnen vangen. “Bij schietnetten moet je regelmatig terugkeren, maar het is een relatief snelle en goedkope oplossing. In dit geval zouden we over een jaar weer terug moeten komen.” Alle duiven die door het bedrijf zijn gevangen, worden afgemaakt.

Dierenwelzijnsnota
De Partij voor de Dieren heeft het gemeentebestuur om opheldering gevraagd, omdat ze van mening is dat dit in strijd is met de dierenwelzijsnota van de gemeente. In 2016 werd tijdens een evaluatie daarvan vastgesteld dat jacht op gemeentegrond niet is toegestaan. Duidelijk zal moeten worden wat de winkeliers in dit geval hebben gedaan aan preventie, welk contact er is geweest met de gemeente en of het dus gerechtvaardigd was om een faunabeheerbedrijf in te schakelen.

Delen

91 reacties

 1. Lúthien Weber

  Mensen heb je er veel meer van – een ware plaag-, riolen vol schijt, vuilnishopen die ophopen, zeeën vol met onze zooi en dan zeiken over een paar duiven en hun poep..

  Onhebbelijkheid der mens..

 2. Zeur niet zo op

  Geachte medemensen die hierboven al reageerden,

  U levert alleen niet echt een bijdrage aan de oplossing. Integendeel, uw reacties zijn vooral manieren van zich gemakkelijk van dingen af te maken. Vandaag is het schande dit, morgen schande dat. De ene keer moet een wetsovertreder van u levenslang krijgen, voor minder gaat u niet, de andere keer is ieder ingrijpen voor u schandalig, laat die X toch. Alleen uw eigen stelligheid leidt niet tot ontstelde reacties uwerzijds.
  Ga eens in gesprek met een andersdenkende.

  • “Ga eens in gesprek met een andersdenkende.” Bij deze. Er is niet echt een oplossing. Zelfs als die dieren afgemaakt worden, zullen er uiteindelijk weer andere duiven op af komen omdat er daar blijkbaar eten te halen valt. We wonen nu eenmaal niet alleen op deze wereld en we hebben de diversiteit aan dieren al aardig uit weten te dunnen met z’n allen. Nog meer afmaken omdat er poep aan je rollatorwiel kan komen is in mijn ogen helemaal geen oplossing. Het enige wat we kunnen doen is zorgen dat er geen eten te halen valt, dus niets meer op straat gooien, geen vogels voeren, goede vuilniszakken gebruiken en afvalbakken met een deksel gebruiken. Maar goed, dat gaat nooit gebeuren natuurlijk. We zullen er mee moeten leven.

  • Ik ben het eens alle negatieve meningen lossen niks op, maar wat lost jouw mening wel op?

  • Bernadet Colasse

   Lianne le Nobel staat ook in het artikel,dat se gedood zijn.
   Dat faunabeheer is een wassen neus,veel mensen verwarren hen met faunabescherming.
   Zij vangen ook eenden,ganzen zwanen en die brengen het er meestal ook niet levend vanaf.
   Wie wel vriendelijk vangt zijn Hofganzen,die gaan naar Stichting Akka’s Ganzenparadijs en worden herplaatst of blijven daar.
   Ze hebben ook eens 25 duiven die achter gelaten waren door een vorige huurder van mij over genomen.

  • Onder welke steen woon jij?
   Welke eten dieren en die hebben geen euthanasie gepleegd op jouw bord.

 3. Een Leids burger op

  Duivenpoep is niet plezierig is en lastig te verwijderen als het al is opgedroogd. Maar er zijn erger dingen. Toch kan ik me het goed voorstellen dat winkeliers de overlast zat zijn en Duke Faunabeheer inschakelen. Of duiven vangen en ze vervolgens ergens anders vrijlaten een optie zou zijn is maar de vraag: vermoedelijk zijn ze dan zo weer terug. Duiven voeren daar op het plein maakt het alleen maar erger en zorgt er voor dat ze daar dan steeds terugkomen.
  .
  Duiven zijn zelf niet gevaarlijk, maar hun ontlasting is een bron van bacteriën, ziektes en infecties.
  .
  Duivenpinnen worden soms aangeraden als oplossing tegen de duiven maar voor het Kooiplein lijkt me dat geen afdoende oplossing. Bovendien lijkt me dat ook niet zo diervriendelijk.
  Iets anders is dit:
  https://anti-duiven.nl/?gclid=EAIaIQobChMImumLvLWc3gIVxOF3Ch1tgA6WEAAYAiAAEgKda_D_BwE
  Als de winkeliers zelf geen bedrijf zouden mogen inschakelen om de overlast te beperken moet de PvdD dan maar aangeven hoe de overlast dan wel (diervriendelijk en betaalbaar) beperkt kan worden.

  • @LeidseBurger … gefeliciteerd, je hebt de eerste fatsoenlijke en doordachte reactie geplaatst.

   • Een Leids burger op

    Al mijn reacties zijn doordacht, ook al zijn sommigen of velen het ermee niet eens en worden ze niet altijd door iedereen begrepen. Of ze ook altijd fatsoenlijk zouden zijn is een kwestie van smaak, Koos.
    .
    Als mensen duiven blijven voeren hebben maatregelen niet zoveel zin. Zelfs als er een voerverbod zou komen is het niet te verwachten dat mensen zich daar dan aan zouden houden.

 4. Dagmar de Wijs op

  Tja vlees is lekker zolang je niet ziet hoe het gevangen/geproduceerd wordt of schrijven hier alleen vegetariërs?

 5. Rijntje Koelewijn

  tuurlijk ….😡 ik heb wel eens gezien dat mensen hun vuilniszakken uit het raam gooiden tja vind je het dan gek dat er duiven en meeuwen op af komen . verbeter de wereld begin bij jezelf ! maar dit is te triest voor woorden.

  • Zeur niet zo op

   Zo ben ik dan weer voor standrechtelijke executie van kakelende/koerende dames op sociale media, zeker ook in de variant van bevangenheid door onmenselijke dierenliefde. Maar ik denk ruim: iedereen dood. Gecondoleerd.

 6. Ellende die beesten en op het Diamantplein is het niet anders helaas. Lopen in elke winkel onhygiënisch een plaag. Ben niet voor het afmaken maar vind het goed dat ze worden gevangen laten ze dan op een andere plek los.

 7. Bob de Stouwer op

  Nou de meeuwen overlast bij onderandere de Bernhardkade, afschieten mag niet. Maar het zijn steevast 3 dezelfde dames die voeren en die mogen wel omgelegd worden!!

  • Eus de Watergeus op

   Duiven voeren is niet strafbaar. Oproepen tot geweld tegen anderen wel. Doe ff normaal.

  • Ga je toch lekker naar een land waar het beter is? Ik stel voor Syrië, daar vangen ze geen duiven…

 8. Johan Kooreman

  Laat die beesten lekker zitten, daar is er tenminste nog wat leuks, te zien… En wat vriendelijke dieren,,,

  Ff normaal blijven mensen, wij horen ze te verzorgen niet verjagen.

 9. Kirsten Ligtvoet

  Heb nog nooit een duif in de winkel gezien🤔
  Pak het probleem aan bij de mensen zelf die duiven worden toch gevoerd dus blijven ze.
  Laat ze lekker tegenwoordig wordt alles maar afgemaakt stelletje schoften

 10. De bomenknuffelaars hopen weer te scoren bij de huismoedertjes. Zie hierboven, het lijkt nog te te lukken ook!
  .
  Al dat gezwets ten spijt, de PvdD heeft geen enkele zaak.

 11. Vind t ook niet nodig om de weg te vangen , binnen 2 maanden zijn er net zoveel terug .
  Maar ze ergens anders loslaten is geen optie t zijn postduiven die komen voor de sport terug uit Frankrijk binnen 5 uur dus heeft t weinig zin om ze in Nederland te verplaatsen of breng ze naar Marokko die hebben nog 100000 nieuwkomers tegoed van ons ,

 12. Cissie van Egmond

  Jee, ze lopen de winkel in…. Wat erg…

  Ik ben er onlangs geweest, en de teringzooi aan afval wat er rondzwerft lijkt mij een serieuzer probleem dan deze duiven.

  • Ja Cissie, je zult maar ondernemer zijn dan kan dit zomaar echt vervelend zijn. Maar … dat ben je vast niet.

 13. Gerrit Das

  Weer een typisch voorbeeld van Hollandse stompzinnigheid. Stop met het voeren!!!! En het probleem zal al voor een groot deel zijn opgelost. Het wegvangen zal helemaal niets uithalen als er niets wordt gedaan aan de oorzaak!!!!! Bovendien is de duif is een beschermde inheemse vogelsoort, wat dit een illegale jacht maakt.

  • Stadsduif is geen beschermde diersoort.Dus niets illegaals aan. Stoppen met voeren helemaal mee eens.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline