In september van dit jaar ving Duke Faunabeheer twee keer een groep duiven op het Kooiplein in Leiden.

Duiven Kooiplein gevangen in opdracht van winkeliers

De duiven die in september met een schietnet werden gevangen op het Kooiplein in Leiden, waren een doorn in het oog van de winkeliers. Om die reden hebben ze Duke Faunabeheer opdracht gegeven om in september twee keer naar het plein te komen en duiven te vangen. Dat laat het bedrijf desgevraagd aan Sleutelstad weten. “Iedereen mag duiven vangen, dat is niet illegaal in Nederland.”

De Partij voor de Dieren gaat deze week aangifte doen van illegale jacht, nadat in september tot tweemaal toe duiven werden gevangen op het Kooiplein. Duke Faunabeheer spreekt echter tegen dat het illegaal is en laat weten opdracht te hebben gekregen van de winkeliersvereniging op het Kooiplein. “De duiven lopen in de winkels naar binnen en met nat weer blijft de poep ook aan bijvoorbeeld rollators plakken.” Met het schietnet is ‘de grootste overlast nu weggenomen’, aldus de duivenbestrijder.

Snel en goedkoop
Voor een langdurige inperking van de overlast is echter meer nodig. “Mensen gooien er voer neer, dat helpt natuurlijk al niet.” Het faunabeheerbedrijf zou er verder voor kiezen om kooien in te zetten op de flats rondom het Kooiplein, omdat je op die manier bijna alle duiven zou kunnen vangen. “Bij schietnetten moet je regelmatig terugkeren, maar het is een relatief snelle en goedkope oplossing. In dit geval zouden we over een jaar weer terug moeten komen.” Alle duiven die door het bedrijf zijn gevangen, worden afgemaakt.

Dierenwelzijnsnota
De Partij voor de Dieren heeft het gemeentebestuur om opheldering gevraagd, omdat ze van mening is dat dit in strijd is met de dierenwelzijsnota van de gemeente. In 2016 werd tijdens een evaluatie daarvan vastgesteld dat jacht op gemeentegrond niet is toegestaan. Duidelijk zal moeten worden wat de winkeliers in dit geval hebben gedaan aan preventie, welk contact er is geweest met de gemeente en of het dus gerechtvaardigd was om een faunabeheerbedrijf in te schakelen.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek duivenkooiplein


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×