Op 26 september werden in de vroege ochtend duiven gevangen op het Kooiplein in Leiden.

PvdD doet aangifte vanwege 'illegale' duivenvangst Leiden

De Leidse Partij voor de Dieren (PvdD) gaat deze week aangifte doen tegen twee mannen die in september duiven hebben gevangen op het Kooiplein in Leiden. In de vroege ochtend van 26 september vingen deze personen een twintigtal duiven door ze te lokken met voer en daarna een net over ze af te schieten. “Wij zijn daarover ontzettend boos en gaan actie ondernemen”, aldus fractievoorzitter Martine van Schaik in Politiek071.

Jachtverbod
Het is niet de eerste keer dat op deze plek duiven zijn gelokt en onder een net zijn gevangen. Eerder in september werd deze techniek ook twee keer toegepast, waarbij een veertigtal duiven werd gevangen. Op basis van foto’s uit de naastgelegen flat gaat Van Schaik nu aangifte doen bij de politie. “We vermoeden dat er een overtreding op de wet Dieren en de wet Natuurbescherming is begaan.” Aanstaande vrijdag gaat Van Schaik naar het politiebureau. “De klacht is dan: illegale jacht.”

Fractievoorzitter Martine van Schaik in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Naast aangifte bij de politie, gaat Van Schaik ook een beroep doen op het gemeentebestuur. “We willen weten of zij misschien opdracht hebben gegeven of dat er bijvoorbeeld een faunabeheereenheid actief is in Leiden.” Daarnaast wijst Van Schaik op het jachtverbod in Leiden uit de nota Dierenwelzijn, waarvan ze hoopt dat het opgenomen zal worden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). “Het staat nu alleen ergens in een evaluatie van een Dierenwelzijnsnota. Daar mag best een beetje body aan worden gegeven.”

Geen beschermd dier
Eerder dit jaar vroeg de PvdD al aandacht voor een vergelijkbare melding op de Botermarkt. Toen liet het gemeentebestuur weten zelf geen opdracht te geven voor het vangen van duiven. Van Schaik kan dan ook niet bedenken om wie het gaat en wat de reden van de vangst is, ‘behalve dat iemand ze vangt en verkoopt aan een poelier’. Daar wil ze door de politie onderzoek naar laten doen.

Aangezien de duif geen beschermd dier is in Nederland, hoeft over vangst geen melding te worden gemaakt bij de gemeente, maar Van Schaik gaat er vanuit dat niet iedereen op de hoogte is van de geldende regelgeving. In 2016 vroeg de partij ook al aandacht voor het vangen van duiven, toen een horecaondernemer een kooi kreeg van de gemeente. “De ambtenaar wist toen niet dat het niet mocht, net als de horecaondernemer. Toen zijn de regels even aangescherpt, maar blijkbaar is dat nu weer nodig”, aldus een strijdbare Van Schaik.

Leiden Politiek duivenkooiplein


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×