Voederverbod moet duivenoverlast op Kooiplein gaan wegnemen

18

Er komt een verbod op het voeren van duiven op en rond het Kooiplein. Dat heeft het Leidse stadsbestuur besloten naar aanleiding van vragen van de Partij voor de Dieren (PvdD). Afgelopen oktober bleken er daar duiven te worden gevangen met een schietnet omdat winkeliers overlast ondervonden van de dieren. “Lokaal kan dit wel wat gaan helpen, maar eigenlijk moet je dit probleem stadsbreed aanpakken”, zegt fractievoorzitter Martine van Schaik (Partij voor de Dieren) in Politiek071.

De winkeliers rond het Kooiplein vroegen Duke Faunabeheer afgelopen september om twee keer naar het winkelgebied te komen en duiven weg te vangen. Overlast van duiven moest op die manier worden teruggedrongen. De acties van het bedrijf waren echter een doorn in het oog van de PvdD, die aangifte deed van illegale jacht en het stadsbestuur in een tiental vragen opriep om in actie te komen. “De beantwoording van deze vragen werd drie keer uitgesteld, dus ik had er best wel wat van verwacht. En dan is dit teleurstellend.”

PvdD-fractievoorzitter Martine van Schaik in gesprek met verslaggever IJsbrand Terpstra

Van Schaik had gehoopt dat het gemeentebestuur direct met een stadsbrede oplossing zou komen. Vooralsnog blijft het echter bij een voederverbod op en rond het Kooiplein. “Voor de mensen en de winkeliers daar kan dat best gaan helpen. Maar het probleem alleen op deze plaats oplossen heeft eigenlijk geen blijvende positieve gevolgen”, stelt de fractievoorzitter. “Dat zou een algeheel voederverbod voor wilde dieren wel zijn, die kunnen prima voor zichzelf zorgen.”

Duurzame en langdurige maatregelen
Volgens het College van B en W is het echter voldoende om het voeren van dieren op specifieke overlastlocaties te verbieden en is het opnemen van bijvoorbeeld jachtverbod in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) niet nodig. “Het college is niet van mening dat overlastbestrijding de openbare orde in gevaar brengt”, schrijft het stadsbestuur daarover. Of er in dit geval sprake was van illegale jacht, zoals Van Schaik eerder stelde, kan het college niet zeggen. “Dat wordt uitgezocht door de politie.”

Het college bevestigt in de schriftelijke antwoorden overigens wel dat ‘de jachtpraktijken op de foto’s onwenselijk zijn’. Net als de PvdD ziet het gemeentebestuur vooral toekomst in maatregelen die ‘de overlast langdurig en duurzaam beperken’. Daarbij wordt gedacht aan het wegnemen van voedselvoorzieningen en nestmogelijkheden, maar ook aan ‘vogelwerende voorzieningen’. Om overlast met meeuwen tegen te gaan experimenteert de gemeente nu met het verwisselen en schudden van eieren. Of dat naar tevredenheid is, blijkt binnenkort uit een evaluatie.

Vogelkooien Portaal
De focus van de PvdD op duiven Leiden heeft inmiddels ook een nieuwe casus aan het licht gebracht, vertelt Van Schaik. “Vanuit de Stevenshof heb ik ook een melding gekregen over het vangen van duiven, in dit geval met vangkooien.” Het lijkt te gaan om vangst in opdracht van woningbouwvereniging Portaal. “Ik heb dus contact met ze opgenomen, maar die willen niet met mij praten, dat vind ik heel erg jammer.” Van Schaik zou graag samen op zoek gaan naar een betere methode om overlast te bestrijden. “Bij deze dus ook een oproep aan Portaal om contact met mij op te nemen en hier een blijvende oplossing voor te vinden.”

Volgens Van Schaik laten deze casussen zien dat er behoefte is een brede oplossing. “Eigenlijk iedereen die ik spreek vindt dit een hele nare manier van doen”, blikt ze alvast vooruit. “Ook de mensen die opdracht hebben gegeven tot het vangen en doden van de dieren, niemand wil dit.” Met dat argument wil Van Schaik nog wel een kansje wagen om de APV aan te laten passen door de gemeenteraad. “Misschien kan ik de neuzen zo nog wel een beetje dezelfde kant op krijgen.”

Delen

18 reacties

 1. Roel Lochmans

  voederverbod is een goed idee … misschien net zoals de vreugdevuren met oud en nieuw centraal bijvoederen in de winter …. anders verhongeren die vliegende stadsratten 😉

 2. Yvonne Delfos

  Het komt idd door het voer(restanten )die mensen laten liggen,toen AH er nog zat werd er vaak eten op de grond gegooit ,met gevolg veel duiven,leer het nu maar eens af,gaat hem niet worden denk ik

 3. Je moet gewoon een Chinese restaurantje openen in de kooi.die kantoneze eten alles pekingeend denk je nou echt

 4. Pieter Hoeberichts

  vogels voederen is (meestal) overbodig, en het aangeboden voer (meestal brood afval) is geen geschikt voedsel. Ze worden er alleen maar ongezond dik van. Gooi zulk afval in de GFT-bak en dump het niet op straat.

  • Niet te dik, maar nierfalen door een overdosis giftig zout. Een eend in de natuur leeft ongeveer 12 jaar, een gracht eend gevoederd met brood leeft 1 tot 2 jaar.

 5. Gelukkig eten die duiven het meeste neer gegooide eten op en wat er ’s avonds nog ligt doen de grote ratten. Daar hoor je niemand over.

  • Ratten kunnen niet zoveel kwaad (meer).
   Intelligente lieve beestjes. Maken geen meeuwig lawaai.
   Schijten ook niets onder.

 6. Zo’n voederverbod is prima en zou voor de hele stad moeten gelden. Maar wordt het wel gehandhaafd? Er zijn veel meer zaken (terecht) verboden in Leiden. Toch ze gebeuren op grote schaal omdat er niet of nauwelijks wordt gehandhaafd. Een verbod zonder adequate en consequente handhaving is zinloos.

 7. Afschieten is prima . Ik ga regelmatig s’nachts op pad met een blaaspijp en katapult. Ik zal eens langs deze week gaan 🙂

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline