(Archieffoto: Sleutelstad).

Partij Sleutelstad wil tonnen besparen met 'conflictmakelaar'

Tijdens de behandeling van de begroting in Leiden komt Partij Sleutelstad met het voorstel om in Leiden een ‘conflictmakelaar’ in te zetten bij conflicten tussen burgers en de gemeente. Op die manier wil de partij tussen de 5 ton en 1 miljoen euro besparen. “De conflictmakelaar is onafhankelijk en bemiddelt tussen de gemeente en externe partijen”, aldus fractievoorzitter Maarten Kersten in Politiek071.

Het idee van de conflictmakelaar is niet nieuw, de partij besteedde er ook al aandacht aan bij de presentatie van het verkiezingsprogramma: “een soort mediator voor de vele vastgelopen en […] veel te dure conflicten tussen burger en overheid”, noteerde de partij in het programma. Voor de Leidse gemeenteraad is dat een nieuw concept. “Ik had daarom niet verwacht dat andere partijen meteen geïnteresseerd zouden zijn”, aldus Kersten, volgens wie zijn plannen met enthousiasme zijn ontvangen.

Fractievoorzitter Maarten Kersten in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Hakken in het zand
De onafhankelijke conflictmakelaar – die door de gemeente betaald moet gaan worden – zal gaan bemiddelen tussen de gemeente Leiden en externe partijen zoals burgers en bedrijven. “Het gaat jaarlijks om honderden conflicten, over bijvoorbeeld bomenkap en niet verleende vergunningen. Maar er zijn ook langer slepende conflicten, zoals met de reders”, aldus Kersten. “Per jaar wordt er ongeveer anderhalf miljoen euro besteed aan dit soort procedures. Vaak zetten beide partijen dan hun hakken in het zand, wat de gemeente een hele hoop proceskosten oplevert.”

Raadscommissie
Door conflicten in de kiem te smoren en in een vroeg stadium gezamenlijk om tafel te gaan, denkt Kersten met de bemiddelaar een besparing te kunnen realiseren tot 1 miljoen euro. “Een conflictmakelaar kijkt voortdurend hoe twee partijen er goed uit kunnen komen en tot redelijkheid kunnen worden gebracht.” Daardoor komt het uiteindelijk veel minder tot gerechtelijke procedures, denkt Kersten, en dat scheelt geld.

Het voorstel van Partij Sleutelstad wordt binnenkort behandeld in de raadscommissie Werk en Middelen. Dan zal ook duidelijk worden of er een meerderheid is in de gemeenteraad en wanneer het ter stemming zal worden gebracht.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×