Presentator Lieuwe van Slooten en wethouder Nanning Mol in de studio van Politiek071.

Voorschoten wil zorgtaken samenbrengen in Leidse regio

Op het gebied van zorg, jeugdhulp, participatie en werk en inkomen wil de gemeente Voorschoten gaan kijken naar samenwerking met de Leidse regio. Nu heeft Voorschoten dat nog in verschillende gebieden ondergebracht, verspreid over de provincie. “Als we aan zoveel tafels half meepraten dan praat je eigenlijk nergens helemaal mee”, zegt wethouder Nanning Mol in Politiek071.

De keuze viel daarbij al tijdens de coalitieonderhandelingen op de Leidse regio. “Daar zijn we het meest mee verweven”, legt Mol uit. Hij verwacht daarbij een uitgestoken hand vanuit Leiden, omdat zij ook voor uitdagingen staan. “De kosten van bijvoorbeeld de jeugdhulp stijgen echt de pan uit. We kijken met zijn allen naar het systeem. In het hele gebied zitten we eigenlijk in een transitiefase”, aldus Mol.

Lieuwe van Slooten sprak met wethouder Nanning Mol

Sinds een paar jaar zijn Nederlandse gemeenten namelijk verantwoordelijk voor taken op het gebied van zorg, jeugdhulp, participatie en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat viel eerst onder het Rijk, maar omdat gemeenten dichter bij de burger staan hebben zij dit op hun bord gekregen. Mol: “Dat zijn heel veel klussen binnen het sociaal domein, die we als Voorschoten nu hebben ondergebracht in verschillende regio’s.”

Participatietraject
Over de precieze vorm van de samenwerking in de Leidse regio wil Voorschoten graag in gesprek gaan met betrokkenen zoals burgers en zorginstellingen. “Alle zorgaanbieders moeten er een stem in hebben”, zegt Mol, die een stappenplan wil dat vanaf januari 2019 in moet gaan. Bang dat een veelheid aan meningen zal zorgen voor vertraging van het proces is de wethouder niet. Al ziet hij wel een uitdaging: “We willen niet vier jaar praten. Er moeten ook stenen worden gestapeld.”

Begin volgend jaar begint een onderzoek en het participatietraject. De transitie zal dan over drie jaar afgerond moeten zijn.

Leiden Maatschappij Politiek Voorschoten jeugdhulp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×