Oegstgeest gaat wateroverlast te lijf met Operatie Steenbreek

6

In navolging van Leiden, Voorschoten en Leiderdorp sluit ook de gemeente Oegstgeest zich aan bij Operatie Steenbreek. Aankomend voorjaar kunnen inwoners van het dorp de tegels uit hun achtertuin inleveren op de gemeentewerf. Het doel: groenere achtertuinen die er bij hevige regen voor zorgen dat straten niet blank komen te staan.

In een gezamenlijke motie constateerden Progressief Oegstgeest en D66 afgelopen dinsdag dat verschillende wijken in het dorp te maken hebben met wateroverlast. Eén van de oorzaken daarvan is de grote hoeveelheid steen in tuinen, die ervoor zorgt dat het water niet makkelijk weg kan stromen. “We moeten er gewoon voor zorgen dat er minder tegels in tuinen liggen”, aldus D66-fractievoorzitter Elfred Bus afgelopen week in Politiek071. Dat is niet alleen goed tegen wateroverlast, vinden de twee partijen, maar levert ook meer biodiversiteit, betere luchtkwaliteit en een verkleining van ‘het stedelijke hitte-eiland-effect’ op. De motie kreeg steun van de gehele gemeenteraad.

Tuintegels inleveren
Dat betekent dat de gemeente vanaf nu is aangesloten bij Operatie Steenbreek, een platform van maatschappelijke organisaties, bedrijven en gemeentes dat zich richt op vergroening van de leefomgeving. “Aankomend voorjaar gaan wij onze inwoners ook aanmoedigen om tuintegels in te leveren, zodat er meer ruimte komt voor groen en natuur”, aldus wethouder Huri Sahin (Duurzaamheid). Tot nog toe konden bewoners hun tuintegels niet inleveren in Oegstgeest en in omringende gemeentes alleen tegen betaling.

Wethouder Huri Sahin over Operatie Steenbreek in gesprek met IJsbrand Terpstra

Plantje
In Leiden, Voorschoten en Leiderdorp werden eerder al vergelijkbare acties georganiseerd, waarbij deelnemers soms ook iets terugkregen voor hun tegels. “Daarbij ging het dan om bijvoorbeeld een plantje van een tuincentrum”, legt Sahin uit. “Ik weet niet of wij die mogelijkheid kunnen bieden, daarover zouden we in gesprek kunnen gaan.” Maar eerst moet de wethouder in ieder geval nog op zoek naar een plek waar alle die stenen kunnen worden opgeslagen, bleek bij de behandeling van de motie. “Op de gemeentewerf is daarvoor geen ruimte, dus we komen nog met een voorstel.”

Delen
Leiden Culinair

6 reacties

 1. Hans Tegelaar

  wij wonen nu 15 jaar in Oegstgeest en wij hebben al 15 jaar last van dat er water in de kruipruimte van ons huis staat en als er wat gebeurt met 1 van de leidingen onder het huis moet ik een duikerspak aantrekken om er bij te komen en dat zal echt niet verdwijnen door die paar tegels die wij in onze tuin hebben liggen om die weg te halen en daarbij waar zet je dan je tuin meubelen neer gewoon op het aarde de waterpeil in Oegstgeest staat gewoon veel te hoog als gemeente Katwijk de gemaal aan zou zetten dan zakt de waterpeil maar dat doen ze niet.

 2. Alice van Elk

  Laat ze eerst maar is de drainage in orde maken in de wijken, en een open ondergrondse waterverbinding maken naar het landje van Bremmer ipv een pompje. Ook wij hijsen ons in duikerspak bij flinke buien, de pomp kan het gewoon niet aan.

 3. Hans Tegelaar

  aan de drainage doen ze niks dat mag je zelf doen, ik heb al eens geklaagd antwoord was hier heeft u de tekening met waar hij ligt en u mag het zelf oplossen.

 4. Alice van Elk

  Ze hebben het zelf gesloopt met de rioleringswerkzaamheden en dachten dat het toch geen nut had Er is belooft dat we per huishouden een drainage slang zouden krijgen In de Regentesselaan en de Emmalaan hebben ze het weer aangelegd maar voor de rest was vast het geld weerop.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline