Oegstgeest gaat wateroverlast te lijf met Operatie Steenbreek

In navolging van Leiden, Voorschoten en Leiderdorp sluit ook de gemeente Oegstgeest zich aan bij Operatie Steenbreek. Aankomend voorjaar kunnen inwoners van het dorp de tegels uit hun achtertuin inleveren op de gemeentewerf. Het doel: groenere achtertuinen die er bij hevige regen voor zorgen dat straten niet blank komen te staan.

In een gezamenlijke motie constateerden Progressief Oegstgeest en D66 afgelopen dinsdag dat verschillende wijken in het dorp te maken hebben met wateroverlast. Eén van de oorzaken daarvan is de grote hoeveelheid steen in tuinen, die ervoor zorgt dat het water niet makkelijk weg kan stromen. “We moeten er gewoon voor zorgen dat er minder tegels in tuinen liggen”, aldus D66-fractievoorzitter Elfred Bus afgelopen week in Politiek071. Dat is niet alleen goed tegen wateroverlast, vinden de twee partijen, maar levert ook meer biodiversiteit, betere luchtkwaliteit en een verkleining van ‘het stedelijke hitte-eiland-effect’ op. De motie kreeg steun van de gehele gemeenteraad.

Tuintegels inleveren
Dat betekent dat de gemeente vanaf nu is aangesloten bij Operatie Steenbreek, een platform van maatschappelijke organisaties, bedrijven en gemeentes dat zich richt op vergroening van de leefomgeving. “Aankomend voorjaar gaan wij onze inwoners ook aanmoedigen om tuintegels in te leveren, zodat er meer ruimte komt voor groen en natuur”, aldus wethouder Huri Sahin (Duurzaamheid). Tot nog toe konden bewoners hun tuintegels niet inleveren in Oegstgeest en in omringende gemeentes alleen tegen betaling.

Wethouder Huri Sahin over Operatie Steenbreek in gesprek met IJsbrand Terpstra

Plantje
In Leiden, Voorschoten en Leiderdorp werden eerder al vergelijkbare acties georganiseerd, waarbij deelnemers soms ook iets terugkregen voor hun tegels. “Daarbij ging het dan om bijvoorbeeld een plantje van een tuincentrum”, legt Sahin uit. “Ik weet niet of wij die mogelijkheid kunnen bieden, daarover zouden we in gesprek kunnen gaan.” Maar eerst moet de wethouder in ieder geval nog op zoek naar een plek waar alle die stenen kunnen worden opgeslagen, bleek bij de behandeling van de motie. “Op de gemeentewerf is daarvoor geen ruimte, dus we komen nog met een voorstel.”

Advertentie

Duurzaamheid Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×