Het Wernink-terrein ligt ingeklemd tussen het spoor en de Rijn. Hier gezien vanaf de Haagweg. (Foto: Chris de Waard).

Wernink-terrein mogelijk eerste autovrije wijk van Leiden

Als het aan GroenLinks in Leiden ligt, wordt het Wernink-terrein bij de Amphoraweg de eerste autovrije woonwijk van Leiden. Met dat plan kwam raadslid Gebke van Gaal deze week. Wethouder Fleur Spijker wil die discussie best voeren, maar pas begin volgend jaar. Dan komt ze met een presentatie voor de raadsleden over alle aspecten die een rol spelen bij de herontwikkeling van het terrein van Wernink Beton.

Chris de Waard in gesprek met GroenLinks-raadslid Gebke van Gaal, VVD-raadslid Maarten de Crom en met bouwwethouder Fleur Spijker over het Wernink-terrein.

Ontsluiting aanpakken
Of het gebied nu autovrij wordt of niet, je moet er sowieso kunnen komen en dus is de ontsluiting van het terrein aan het einde van de Amphoraweg een eerste vereiste. Daarom wil de VVD Leiden dat er in de begroting waar de raad zich deze weken over buigt, alvast geld voor wordt gereserveerd. Of de wijk vervolgens autovrij wordt of niet, is van later zorg vindt VVD-raadslid Maarten de Crom: “Als mensen zonder auto ergens bij elkaar willen gaan wonen dan is dat prima, maar die discussie is voor later.”

Bedrijventerrein
Complicerende factor bij het transformeren van het Wernink-terrein naar een woonwijk is ook de huidige bestemming als bedrijventerrein. Als dat verandert zal Leiden ook in regionaal verband weer aan de bak moeten om overeenstemming te bereiken over compensatie van ruimte voor bedrijvigheid.

Leiden Politiek Werninkterrein


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×