Minister-president Rutte opent Airbus-gebouw in Oegstgeest

4

Hoog bezoek gisteren in Oegstgeest. Minister-president Mark Rutte, Commissaris van de Koning Jaap Smit en astronaut André Kuipers kwamen naar het dorp om de nieuwe productielocatie van Airbus op het Bio Sciencepark in gebruik te nemen. De komende tijd zal daar gewerkt worden aan de productie van Europese lanceerraketten, die nodig zijn voor het lanceren van satellieten.

Officieel is de nieuwe productiefaciliteit een locatie van ‘Airbus Defence and Space Netherlands’. Minister-president Mark Rutte gaf een speech tijdens de openingsceremonie en kreeg een rondleiding door het gebouw, waar nu onderdelen van de Ariane 6 raket worden ontwikkeld, die over een aantal jaar in Frankrijk zal worden gelanceerd. Daarnaast biedt het gebouw ook ruimte voor de toekomstige productie van innovatieve ruimtevaarttechnologie.

Symbolische dakpan
Uiteraard was ook burgemeester Emile Jaensch bij de feestelijke opening aanwezig. “Namens de [Oegstgeester] gemeenschap heb ik Airbus gefeliciteerd met deze nieuwe locatie”, aldus een enthousiaste burgemeester. Aan het einde van de opening overhandigde hij een symbolische dakpan aan directeur Arnaud de Jong. “Die dakpan werd een eeuw geleden gebakken, niet ver van de plek waar nu een astronaut zijn waardering breed over deelt.”

Deze diashow vereist JavaScript.


Delen

4 reacties

  1. Oegstgeest? Dit gebouw staat wel heel erg op het randje van de gemeente met de Leidse gemeentegrens, vanaf de A44 kan je bij de brug over de Rijn het gebouw met een goed gemikte tennisbal zelfs raken. De doorgaande weg is daar maandenlang afgesloten geweest, wie vanaf Haagsche Schouw in 1x naar Corpus wilde fietsen moest maar omrijden.

    • Dirk, wat is jouw punt dat je hier wilt maken? Andersom geldt het ook, Leiden ligt wel erg dichtbij de gemeentegrens van Oegstgeest… En Corpus ligt ook in Oegstgeest.

  2. wat leuk, een originele Oegstgeester dakpan. Die zie je niet veel meer, ik geloof dat er nog wat op het landgoed de Calorama bij Noordwijk liggen.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline