(Foto: Reanne van Kleef).

Gemeente trekt stekker uit pilot deelfietsen Leiden Bio Science Park

De proef met deelfietsen van Hello-Bike in het Bio Science Park in Leiden wordt voortijdig beëindigd. Dat laat wethouder Martine Leewis weten in een brief aan de gemeenteraad. Wegens uitblijven van succes trekt de wethouder per 1 december de stekker uit het project. Het resterende budget van ongeveer 50.000 euro wil ze inzetten om te onderzoeken hoe een deelfietsensysteem in Leiden wel goed kan werken.

Uit gesprekken met X-Bike, de aanbieder van Hello-Bike, blijkt dat de deelfietsen flink minder zijn gebruikt dan verwacht. Met name het zakelijk gebruik van de deelfiets blijft achter. Ook komt X-Bike volgens wethouder Leewis de afspraken op het gebied van promotie en rapportage niet na en heeft ze geen vertrouwen in het plan van aan pak voor verbetering. Daarom heeft ze besloten de overeenkomst met X-Bike per 30 november 2018 te beëindigen.

Deelfiets als alternatief
Begin dit jaar werden er 120 rode deelfietsen geplaatst in het Bio Science Park. Gebruikers konden via de Hello-Bike app fietsen huren vanaf 1,00 euro per rit. Op het Leiden Bio Science Park werden zeven parkingspots aangelegd en bij Leiden Centraal Station drie. De deelfietsen moesten een aantrekkelijk alternatief bieden voor de eigen fiets. Het aantal geparkeerde fietsen bij het station kon daarmee worden verminderd. Ook moest de deelfiets automobilisten verleiden om te reizen met het openbaar vervoer en voor zakelijke ritten in de omgeving de fiets te pakken. Pas na twee jaar zou de gemeente het project evalueren en onderzoeken of een deelfietsensysteem in de hele stad mogelijk is.

Nieuw onderzoek
Leewis schrijft in haar brief dat de pilot leerzaam is geweest en dat de opgehaald informatie gebruikt wordt om te onderzoeken onder welke voorwaarden een deelfietsensysteem in de stad wel realistisch is. In oktober is er een nieuwe enquête uitgezet die de gemeente inzicht moet geven waarom de deelfiets minimaal is gebruikt en wat de belangrijkste reden is om de deelfiets wel te gebruiken. In het eerste kwartaal van 2019 worden de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt.

 

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×