Alphen betaalt definitief niet mee aan langere Leidse schaatsbaan

9

Soms tegen beter weten in bleven de schaatsers uit de regio, met voorop voorzitter Jos Arts van de Stichting Schaatshal Leiden, geloven in een nieuwe schaatsbaan van 333 meter in Leiden in plaats van een 250-meterbaan. Immers, zo lang er leven is, is er hoop en nog steeds leken er lichtpuntjes. Tot vanavond.

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn was eerder van plan om pas in februari een definitieve beslissing te nemen over hun bijdrage aan de langere baan. Toen bleek dat alleen al die lange termijn voor de Leidse sportwethouder Dirkse voldoende aanleiding was om de stekker uit de langere baan te trekken, werd de besluitvorming alsnog naar voren gehaald.

Een motie met een nieuw voorstel voor de Alphense bijdrage haalde het echter niet. Van de 38 aanwezige raadsleden stemden er 18 voor en 20 tegen. Daarmee maakt het definitief niet meer uit wat andere regiogemeenten nog doen, want ook al zeggen de gemeenten die nog formeel kunnen besluiten allemaal ja, dan nog gaapt er een onoverbrugbaar financieel gat. Zelfs Jos Arts lijkt dat nu te beseffen. Op de vraag of dit nu het definitieve einde is van zijn strijd om een 333 meterbaan zegt hij terneergeslagen: “Ik ben bang van wel of er moeten wonderen gebeuren”.

Delen

9 reacties

 1. Dus het gaat dezelde kant op als de schaatsbaan in Zoetermeer met alle gevolgen van dien. Te weinig schaatsers omdat ze uitwijken naar grotere schaatsbanen.
  Uiteindelijk kost het meer.

 2. Je kunt je dure hobby natuurlijk ook zelf betalen in plaats daarvan een beroep op de gemeentekas en de belastingbetaler te doen…Een ijshal is geen eerste levensbehoefte.

  • Nee dat klopt een ijshal is geen levensbehoefte, beter is Leiden-Helpt daar mee te helpen al was het maar de huur van het pand te betalen maar volgens onze gemeente raad is er geen armoede in Leiden. Nee als je lid ben van de gemeenteraad ben niet maar er zijn zat mensen die een bijstand uitkering hebben. Zo ik ook en dan kan je wel zeggen gaat anders aan het werk, maar als je gezondheid slecht is en je boven de 60 bent dan zien de werkgevers je liever gaan dan komen. Heb eerst 30 jaar voor en de zelfde werkgever gewerkt maar tja als je gezond slechter word dat is het makkelijker om hem op straat te gooien…….Tja en dan verder als vrijwilliger het gevoel toch krijgen dat je iets doet voor je uitkering.

 3. Een Leids burger op

  Interessanter is wat Alphen aan de Rijn nu zelf gaat doen aangezien er daar eerder plannen waren voor een 400 meter ijsbaan. Staan die in de Ijskast?
  Mocht er daar zo´n baan komen dan blijft Leiden met een lege 250 meter ijsbaan achter…… 🙂

 4. Aanvulling: de fracties van D66, Christenunie, SGP, VVD, PvdA, RijnGouweLokaal, SP en Lijst Bontekoe waren in Alphen voor meebetalen aan een baan van 333 meter (bron: Leidsch Dagblad).

 5. Dus: bouw een 400m ijsbaan in Alphen en een 50m zwembad in Leiden.
  Beide plaatsen zijn gewoon te klein om alle faciliteiten te kunnen betalen.

  • Precies het punt. Gemeenten moeten leren beter regionaal samen te werken. Dat betekent dat je in jouw regio niet allemaal hetzelfde doet op sportvoorzieningengebied en keuzes maakt. Dat niet in iedere gemeente bijvoorbeeld een zwembad of ijshal worden gebouwd die straks niet exploitabel zijn of waar de gemeente tot in lengte geld bij moet leggen om de zaak draaiende te houden. En dat ook nog ten koste van sportbeoefenaars die het hele jaar rond van hun breedtesport gebruik willen maken zoals voetbalverenigingen die nu botweg door het Leidse college weggesaneerd worden om maar drammertjes van de ijsclubs in hun eisen zoet te houden.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline