Gemeente werkt aan vuurwerkverbod Leidse binnenstad

116

Over enkele jaren zou Leiden best eens helemaal vuurwerkvrij kunnen zijn tijdens de jaarwisseling. Wellicht zelfs volgend jaar al, maar dat hangt met name af van de rijksoverheid. Minister Grapperhaus werkt aan het creëren van een specifieke bevoegdheid voor gemeenten zodat die er zelf voor kunnen kiezen om een vuurwerkverbod in te stellen. Bij zo’n verbod gaat het om lokaal maatwerk. Grapperhaus streeft ernaar dat de nieuwe regeling op tijd klaar is voor de jaarwisseling 2019/2020.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over het instellen van een stadsbreed vuurwerkverbod in Leiden.

Leidse binnenstad vuurwerkvrij
Ook nu zou Leiden al een totaal vuurwerkverbod in kunnen stellen, maar daaraan zitten zoveel haken en ogen dat burgemeester Lenferink daar nu nog niet aan wil. “Het kan alleen op basis van de handhaving van de openbare orde en veiligheid en het gaat de afgelopen jaren op dat vlak best goed in Leiden”. De burgemeester wil daarom voor zo’n totaalverbod de landelijke regelgeving afwachten. Ondertussen wordt wel gewerkt aan een forse uitbreiding van de vuurwerkvrije zones in Leiden. Daarbij denkt Lenferink er in eerste instantie aan om de hele binnenstad vuurwerkvrij te maken.

Regionaal afstemmen afsteekverbod
Bij een totaalverbod op vuurwerk in Leiden moet de gemeente nog een paar zaken in de gaten houden. Regionale afstemming is een eerste vereiste, want de buurgemeenten zitten bij een Leids verbod mogelijk niet te wachten op Leidenaren die hun vuurwerk over de gemeentegrens komen afsteken. Ook zijn er plekken in Leiden, Lenferink noemt specifiek de Warmonderweg als voorbeeld, waar wel een hele vreemde situatie zou ontstaan. Immers, daar hoort de ene kant van de straat bij Leiden, terwijl de andere zijde op grondgebied ligt van Oegstgeest.

Ook verkoopverbod vuurwerk
Ook de verkoop van vuurwerk is nog een issue. “Als je consequent wilt zijn, moet je aan een afsteekverbod ook een verkoopverbod koppelen, maar dan ontstaat er schade voor de ondernemers die vuurwerk verkopen. “Dan zal je dus iets moeten doen op het gebied van compensatie,” aldus Lenferink.

Brede steun voor vuurwerkverbod
Voordat vuurwerkliefhebbers de burgemeester met pek en veren de stad uit jagen nog het volgende. De vuurwerkvrije toekomst die Leiden tegemoet gaat, komt niet uit zijn koker. Al jaren scherpt de Leidse gemeenteraad het vuurwerkbeleid aan en worden gebieden aangewezen waar knal- en siervuurwerk taboe zijn. Afgelopen zomer nam de raad een veel verdergaande stap. Een ruime meerderheid riep het college toen op om particulier vuurwerk te verbieden. Alleen een centrale vuurwerkshow rond de Lammermarkt zou de vuurwerktraditie dan nog in ere houden.

Delen

116 reacties

 1. Gerda de Vink

  Leiden word een grafstad, die kwal loopt met alles voorop, pedo’s veegpieten vuurwerk verbod, geluids controle op 2 & 3 okt (kermis) kan die niet terug opdonder naar Arnhem 😠

 2. Ron de Wolf

  heeft die man nu werkelijk niets anders te doen dan zijn ambtsketen te verliezen [2x zelfs] en het plezier van veel leidennaren te verzieken ?

 3. Het lijkt erop dat de Sleutelstadredactie/Chris de Waard zich inmiddels verantwoordelijk voelt de burgemeester in bescherming te nemen tegen al te gemakzuchtige reaguurs (van het “pedovriend”-soort). Zo lees ik althans De Waards slotalinea.
  .
  Het is niet de burgemeester, in de fantasievoorstelling van sommige reaguurders bekleed met almacht, die van alles beslist – tegen de wensen van het edele volk, in een favoriete reaguurdervoorstelling van zaken. De gemeenteraad geeft het College van B&W opdrachten. De gemeenteraad is gekozen door de bevolking.
  .
  Dan kun je als reaguurder vervolgens nog wel stellen dat ‘de elite’ stemt bij gemeenteraadsverkiezingen, elite die voorbijgaat aan de vuurwerkwensen van het edele volk. Maar men kan het weerwoord dan voelen aankomen: het edele volk is te lui of dom om te gaan stemmen, jammer dan.
  .
  Een tweede mogelijk weerwoord: kennelijk wil de niet-reagurende meerderheid een vuurwerkverbod. Derde mogelijkheid: partijen in de gemeenteraad hebben beperkte voeling met wat Leidenaars willen, en oriënteren zich beperkt, leven ongemerkt in een kleine wereld.
  .
  Het is ook lastig er achter te komen hoe de meningen verdeeld zijn onder de Leidse bevolking. Dat kan ook nog per wijk, buurt, straat anders liggen. En tot slot gaat het niet alleen om ‘de meeste stemmen tellen’. Bij vuur werk gaat het om milieuvervuiling, huisdieren, plezier – om een belangenafweging.

  • Bij de verschillende belangen in het spel vergat ik, naast genoemde belangen van milieu, huisdierenvrede en plezier, nog gezondheid. De gezondheidsrisico’s van zelfgemaakt of onveilig vuurwerk, dat bij afsteken tot ernstige verwondingen kan leiden. Onveiligheid van wie een vuurpijl van een ander in het oog krijgt of gehoorschade oploopt van andermans weggeworpen knalvuurwerk. En wellicht vergeet ik nu een of meer belangen die ook in de mix van afwegingen meespelen kunnen/horen.

 4. Anne Marie van Dam

  Dank voor het bericht. Wat mij nu afleidt: Waarom staat Henri Lenferink met zijn poster voor de shampoo bij de drogist?? Daar steekt toch nooit iemand vuurwerk af, mag ik hopen? Hoe komt dat, Redactie Sleutelstad?

 5. Het is niet de burgermeester maar de gemeente raad met name de partij van de dieren wil dit graag

  Laten we even het besef nemen dat jullie die in leiden wonen geen vuurwerk meer zullen zien als dit doorgaat

  De mensen vanuit de gemeente raad wonen meestal niet in leiden maar in andere delen van de randstad waar dus wel vuurwerk mag worden afgestoken,

  Nou praat de gemeente raad over een algemene vuurwerkshow

  Leuk voor de mensen uit de merewijk,stevenshof, die dronken op hun fiets moeten rijden naar de stad voor een half uurtje vuurwerk? Nachtbussen /vervoer wil deze gemeente raad niet. Op taxi na

  Dit jaar is er een feest(puur) op de lamermarkt plek voor 1000 man veelste weinig natuurlijk

  Daarnaast heeft mevrouw spies uit alphen (burgermeester) een veel beter plan rotjes en pijlen verbieden (siervuurwerk toegestaan)
  Delen rondom leiden willen geen vuurwerk verbod

  Al jaren daalt het slachtoffers
  Geweld
  Schade

  • Chris de Waard had een correctie die speciaal voor jou bedoeld lijkt: https://sleutelstad.nl/2018/11/29/gemeente-werkt-aan-vuurwerkverbod-leidse-binnenstad/#comment-282591
   .
   Je reactie bevat een favoriet populistisch klaagmotief: het ‘volk’ wil vuurwerk, de besturende ‘elite’ snapt de wensen van het volk niet, zijn daarin ook niet geïnteresseerd.
   .
   In jouw voorstelling van zaken zijn de Leidse bestuurders (inclusief gemeenteraad) al helemaal verwerpelijke types: ze steken zelf wel vuurwerk af, in de buurtgemeenten waar ze wonen en kennelijk betere typen besturen en particulier vuurwerk nog wel mag, maar pesten om een of andere reden de Leidenaars.
   .
   Schrappen we die onzin, dan houden we twee zinnige opmerkingen over:
   1. Je vindt een centraal vuurwerk op de Lammermarkt te krap bemeten (1000 personen) en burgeronvriendelijk (geen door de gemeente aangeboden [gratis?] vervoer)
   2. Je oppert alleen knalvuurwerk en pijlen te verbieden, zoals in Alphen aan den Rijn (ik neem aan dat siervuurwerkpijlen dan weer wel mogen van je, hoe komen ze anders hoog in de lucht)
   .
   Ik weet niet of je bewering dat het aantal vuurwerkslachtoffers en de schade daalt juist is.

  • Ach Rob, wat een onzin. Alle gemeenteraadsleden wonen in Leiden.
   En als dronken mensen uit de Merenwijk te dronken zijn om te fietsen, moeten ze vooral geen vuurwerk afsteken.

 6. Irene Irene

  We hebben zo leuke Burgermeester…🤮 word tijd voor een normaal denkende en 2019 moderne Burgermeester..Dit is echt kansloos. Vuurwerk verbod.. pedo’s.. IS strijders..geen zwarte piet.. over ze ketting maar te zwijgen..Ik zeg hij mag opstappen..

  • Je bijdrage aan de meningsvorming: “Een normaal denkende en moderne burgemeester vind wat ik vind”, ook wel “Ik heb gelijk”. Fijn dat je dit met ons wil delen, maar ik denk er anders over (en ben ook niet van plan te verhuizen).

 7. Fred Arkeveld

  Alles dat links is wil alle leuke dingen die een hoop gewone mensen leuk vinden verbieden, Zal ik ze hier eens op noemen, nee, laat ik dat maar niet doen, ik ga een biertje drinken, oh . nee mag ook niet., biefstukje Verboten, roken , je gaat tegen de muur. Alles is verbotern tenzij het toegestaan is Het wordt een heilstaat á la DDR , , geregeerd en gecommandeerd door de zure regenten, zonder enig plezier

  • Als binnenkort ‘rechts klaarkomen en plein public’ wordt verboden, wordt ook dit laatste pleziertje hier op Sleutelstad je ontnomen. Hoe het dan met je verder moet, weet niemand. En je hebt het al zo moeilijk met die al die alcoholvrije supermarkten van tegenwoordig.

 8. Rielle Kersten

  Waar is hij nou wel niet allemaal op tegen die
  Hij moet is op zijn eigen letten en op zijn spullen
  Waar die op tegen moet zijn pedo’s haalt die n de stad 😡😡😡😡

  • Ha Marianne

   Deze gemeente raad wil vuurwerk in heel leiden verbieden dit betekent dat Leidenaren een oud en nieuw zonder vuurwerk moeten vieren

 9. Diana Koppe

  Wat ga nog meer afpakken eerst een kinderfeest vergal je al dat de zwarte pieten weg moeten nu weer het vuurwerk wil gaan verbieden kan jij niet beter wegwezen uit leiden

  • Liever Lenferink dan al die malloten hierboven met hun stupide reacties. De meeste Leidenaren hebben genoeg van het vuurwerk. Ik stel nog 1 gedoogveld voor: iedereen die knallen wil afsteken mag dat op die plek onder één voorwaarde. Stop ze in je reet en steek het aan.

 10. Ginny Lagas

  Wat een slechte burgemeester laat hem nou maar op ze ketting letten. Waar die zich mee moet bezighouden doet die niks aan alleen maar leuke dingen verbieden o.a zwarte piet en vuurwerk nu kneus🙄👎🏼🤬

 11. Froukje Tiedema

  Niemand kan tippen aan Cees Goekoop en Lenferink is idd niet de meest sympathieke burgemeester, maar ik vraag me wel aldoor af wie jullie dan wel als burgervader zouden willen. Ben echt nieuwsgierig!

  • Froukje Tiedema

   Jan Rietkerken euh…..ik woon al met mijn kinderen in 1 van de randgemeenten na 23 jaar in mooi Leiden te hebben gewoond. Ik hou van Leiden, maar namen zou ik niet weten Jan. Daarom vroeg ik het 🙂

  • Jan Rietkerken

   Froukje Tiedema ik zou het niet weten met deze bende op het stadhuis ik denk dat Richard de Mos een hele goede zou zijn die knokt voor zijn stad maar ja die is bezig in denhaag

 12. Jantje van Leiden op

  Zoals gewoonlijk zijn een aantal reacties weer heel verheffend. Zou dat te maken kunnen hebben met het niveau van de Leidse bevolking?

  • Jantje, ik vernam dat het Pesthuis in de verkoop gaat en er een nota van uitgangspunten ligt met ambities en toekomstige mogelijke bestemmingen. Prima locatie wellicht om wat lokale térrringlijers en pestvogels te huisvesten die zich in dit nieuwsdraadje verbaal loslaten op ons gemeentebestuur…😝😡🖕

   Maar alle gekheid op een stokje…Ik hoor onze burgervader in het interview zeggen dat hij (juridisch) twee aanknooppunten heeft die beide in nauwe samenhang moeten worden gezien om op dit moment een eventueel vuurwerkverbod voor de gehele gemeente Leiden in te stellen: de openbare orde/veiligheid en milieuoverwegingen/de wet milieubeheer. Met emissiewaarden van fijnstof in de lucht die tijdens de nieuwjaarsnacht op het 10-voudige (of nog ver daarboven) liggen van wat normaal gedurende het jaar per kubieke meter lucht wordt gemeten* zou je met enig creatief vermogen kunnen beredeneren dat aan beide aspecten wel wordt voldaan. Vooropgesteld, dat je volksgezondheid eveneens schaart onder het kopje openbare orde/veiligheid. Daarbij, openbare orde: in de Mors wordt al mááánden op vrijdag -en zaterdagavond (jongeren die van het uitgaansleven terugkeren?) hard knalvuurwerk in de wijk afgestoken.(in de Stevenshof eveneens een probleem heb ik begrepen) Bel je de meldkamer of de wijkagent krijg je standaard te horen “wij hebben te weinig menskracht in het weekend om te controleren op vuurwerkoverlast” of “als u aangeeft waar het precies is, dan kunnen wij er iets mee”. Ja DOEIII!!! Ik ga hier niet als privédetective het werk van de popo doen, opsporing is niet mijn taak als burger. Hallo.

   Dus àls er zo’n vuurwerkverbod komt ook meteen maar een verbod op verkoop van die troep, want er wordt in de 3 dagen voor de nieuwjaarswisseling kennelijk zoveel voorraad ingekocht door de vuurwerkfanaten dat ze er het hele jaar mee vooruit kunnen als er al maanden van tevoren in woonwijken op wordt los geknald. Trouwens ook zo lekker veilig als dat het hele jaar thuis op de slaapkamer ligt in woonwijken. Hoezo openbare orde/veiligheid? En schadeloosstelling van verkooppunten bij een verkoopverbod? Què? Als de Tweede Kamer bijvoorbeeld uit volksgezondheidsoverwegingen besluit de verkoop van rookwaren in tankstations aan voorwaarden te binden, dan gaat een pomphouder toch ook niet zeiken over economisch geleden schade als de hoofdactiviteit verkoop van brandstof is? Over logica en kromme beweringen gesproken…

   https://npofocus.nl/artikel/7750/waarom-is-fijnstof-zon-groot-probleem

 13. Prima plan. Ga maar eens in het LUMC kijken in de nieuwjaarsnacht. Het lachen vergaat je dan wel. Al die jonge mensen die een hand of oog kwijt zijn om deze idiote traditie. Wat mij betreft het begin van het einde van vuurwerk in heel Nederland!

  • Ga jij nu over ONZE traditie zeuren mohammed. Ga lekker naar waar vandaan komt waar meiden besneden worden. Heb je dat eens bekeken? Kind waar de kut in 3en gesneden wordt, mafketel.

   • Zeur niet zo op

    @Arno,

    Mohammed is een prima “geïntegreerde” academicus. WIJ willen echter geen rechts-extremistische geweldplegers als JIJ in dit land hebben. Ga terug naar Duitsland, naar de wachttorens en het prikkeldraad waar je naar believen mensen vernederen, mishandelen, doden, verkrachten kunt, nazi.
    .
    Als je bovenstaand commentaar te gortig vindt: het is een eenvoudige imitatie van de prut die jij uit je pen krijgt, je gedekt menend door een leger overige reaguurders die menen dat jegens mensen met een moslimnaam of bruine huidskleur alles geoorloofd is, indien ze een andere mening dan de jouwe. Men kiest gewoon het allerergst denkbare gedrag en schrijft het toe aan een wildvreemde die het groepskenmerk deelt.
    .
    Ik heb me zelfs nog beschaafd getoond vergeleken met jou, door de plastische details weg te laten.
    .
    Sleutelstadredactie: jullie hebt vast niet de menskracht om te modereren – maar vindt u Arno’s bruine putlucht aanvaardbaar of wordt een grens overschreden? Hallo daar? Is daar iemand?

    • Een Leids burger op

     @ Zeur niet zo
     Mohammed noemt vuurwerk afsteken tijdens oudejaar| nieuwejaar een idiote traditie.
     Arno wijst op een veel kwalijker traditie in een ander land. Natuurlijk mag Mohammed dat laatste niet worden aangerekend maar iemand uitmaken voor Nazi deugt evenmin.
     .
     Op die zogenaamde prima “geïntegreerde” academicus valt trouwens ook wel wat aan te merken hoor:
     https://sleutelstad.nl/2018/12/01/politie-vindt-vuurwerk-drugs-en-wapens-bij-serie-invallen/#comment-282849

     • Zeur niet zo op

      U lijdt aan een chronische afstomping van uw empathie waar het mensen/onderwerpen betreft waarover u stellige ideeën heeft.
      .
      Iemand die een vrouw consequent ‘hoer’ en ‘neukgat’ noemt terwijl hij het een en ander opmerkt over een onderwerp, sluit zichzelf wat mij betreft uit van discussie.
      .
      Net zo is de teneur van @Arno’s reactie een Mohammed buitensluiten omdat hij Mohammed heet. In hoofdletters bij Arno staat ‘ONZE’. Mohammed wordt toegevoegd dat hij “terug” zou mogen naar “waar hij vandaan komt” (lijkt Arno vergeten af te maken te zijn). (Natuurlijk blijkt Mohammed, geschat een twintiger, dan in Nederland geboren)
      .
      Verder beschrijft Arno een of andere variant van clitorectomie, in de geile sensatiestijl van een man die zich verlekkeren combineert met gespeelde morele verontwaardiging.
      .
      Clitorectomie is niet wijdverbreid in Afrika. Ik heb niet gecheckt hoe dat zit in Marokko. Arno is niet uit op precisie noch begaan met deze vrouwen, hij zoekt aanleiding om Mohammed verder van zich af te trappen en iets externs primitief te verklaren (de islam lijkt kandidaat).
      .
      En dat omdat Mohammed de vele vuurwerkslachtoffers niet vindt opwegen tegen de lol van als particulier vuurwerk kunnen afsteken
      .
      Het enige juiste antwoord op Arno is: val Mohammed niet lastig met je verlekkerde obsessie. Scheer je weg met je misplaatste ‘ik hoor hier en mag jou de toegang weigeren’-aanmatiging.
      .
      U bent merkwaardig blind voor dit soort agressie. Arno gaat niet in discussie over clitorectomie. Hij sluit iemand uit. Bent u sympathisant van Arno?
      .
      Tot slot: u bent bewust blind dan wel onmachtig om, zelfs als ik het expliciet toelicht (“Als je bovenstaand commentaar te gortig vindt: het is een eenvoudige IMITATIE van de prut die jij uit je pen krijgt”), de portee van mijn reactie te begrijpen en kiest ervoor ‘nazi’ letterlijk te nemen.

    • Een Leids burger op

     Zeur niet zo.
     -U moet eerst maar eens leren de portee van mijn reactie te begrijpen.
     – Arno wil Mohammed weg- of terugsturen en wijst op een veel kwalijke traditie in een ander land.
     – Als u dus Arno (spottend) zou willen imiteren is daarbij het gebruik van het woord nazi helemaal niet nodig. Zelfs Arno gebruikt dat soort woorden niet tegen Mohammed maar slechts het woord mafketel. Nazi is een veel beladener woord. Daarom deugt uw imitatie van Arno helemaal niet en is uw reactie zelfs nog ver beneden die van Arno.

 14. Willem Brandt

  Geen vuurwerk geen zwarte pieten maar wel pedofielen en jihad strijders wat een pleuris vent is dat zeg en dan nog het lef in zijn flikker hebben om geld t vragen voor nieuwe ketting die hij met zijn dronken kop heeft verloren

 15. John De Vrind

  Ik ga me eigen steeds meer afvragen . Wat mogen we nog wel . Alles rond om je heen gaat weg . Wat blijft er over …… ja belasting betalen . Niets lijkt op leiden . Draai het om Leiden lijkt op niets . 😤

 16. Alles wat de gewone man leuk of aardig vind word hem afgenomen door de linkse kerk En alles word opgelegd In 1940 1945 ging het ook zo En nu heeft die gewone man net zoveel te vertellen als toen De leidse gemeenteraad is een opstapje naar landelijke politiek Dus in leiden gewoon doen wat landelijk opvalt dan ko

  m je ver in den Haag En de leidemaar ? Die laten we met de brokken zitten

 17. Marianne de Boer

  Mij doetde burgemeester niks… Gaat mij puur om alleen het vuurwerk…. Gewoon een!! Groot vuurwerk…voor alle beestjes en oudere medemensen… Heerlijk geen idee dat je in een soort van oorlog ben beland…. Je normaal kan buitenlopen.. En geen halve hartstilstand kan krijgen.. Wrm niet gewoon alleen om 0.00uur zoals het altijd ging…. De verkoop starte toen ook al eerder… Maar goed dat is mijn mening…

 18. Een Leids burger op

  Enerzijds heb je het plezier dat mensen beleven aan het afsteken van vuurwerk en anderzijds de ongelukken die dit elk jaar met zich meebrengt en de vervuiling.
  Maar de roep om een totaal verbod vanuit de politiek wordt steeds groter waarbij ik me afvraag of de politiek ook nog oog heeft voor wat de meerderheid van de burgers wil. Dat hoeft niet samen te vallen met wat een raadsmeerderheid wil.
  .
  Echter met een totaal vuurwerkverbod wordt de mogelijkheid om zelf vuurwerk af te steken, voor diegenen die dat willen, helemaal ontnomen. Men zou desnoods ook gedoogplekken kunnen vaststellen.
  .
  Bovendien kan men wel een totaal vuurwerkverbod willen instellen maar dan moet je het ook kunnen handhaven. Daarom zal het voorlopig wel beperkt blijven tot wat vuurwerkvrije zones. Uitbreiding van vuurwerkvrije zones is ook een optie.

 19. Ik zie opvallend veel ‘rechtse’ reacties hier zo plotseling. Men geeft deze dagen graag af op ‘links’, maar vergeet niet wat we aan de sociaal-democratie te danken hebben. Zo zou menige lezer hier nooit naar school geweest zijn. Of wat te denken aan de AOW, de gezondsheidszorg, de sportvoorzieningen voor de gewone man. Het is vermakelijk hoe de oorspronkelijke Leidenaar zich heeft laten inpalmen door het rechts-liberalisme en als zodanig de slaaf geworden is van het groot kapitaal.
  Na alle nogal platvloerse reacties blijkt echter wel dat die scholing nog wel wat beter kan, maar door de gure wind van rechts wordt dat juist weer afgebroken. Ziehier de eerste resultaten. Weinig verheffend.

  • Een Leids burger op

   Het gaat hier om een totaal vuurwerkverbod……
   Nu zal GL(Groen Links) uit milieuoverwegingen en PvdD uit dierenbelangenoverwegingen wellicht voor zo´n totaal verbod zijn. Als er een totaal vuurwerkverbod zou komen is dat niet de schuld van alleen maar links.

 20. Mia van der Hoeven

  Wat mogen we straks nog wel je mag al niet meer roken en niet te veel drinken nu ook al geen vuurwerk meer maar je mag je wel te pletter werken voor de belasting en niet zeuren als je wat nodig heb

 21. Simon Smit

  Wat een klootzak
  Zelf nooit kind geweest zeker of ben je altijd gepest
  Geen zwarte piet geen vuurwerk jij maakt jezelf behoorlijk populier

 22. Job de Kruiff

  Wat je er ook van vindt, het is niet Lenferink die dit verzint of doordrukt. Leiden heeft eerder dit jaar vrij massaal gestemd op partijen die het vuurwerk wilden beperken (verbod uitbreiden, alleen nog centrale vuurwerkshow). En uit menig onderzoek blijkt dat Nederland in meerderheid af wil van deze traditie, die kinderen, dieren, ouderen, het milieu, ogen en handen van derden ernstig schaadt, artsen, politie en brandweer onnodig belast, etc etc.

 23. WEG met het vuurwerk door burgers, alleen nog centraal afsteken op een groot open terrein. TERUG met zwarte Piet, ons cultureel erfgoed

 24. Geen consumenten vuurwerk meer in Leiden dan maar overstappen op carbid. Zal moeilijk worden dat te verbieden aangezien het op de nationale erfgoed lijst staat.

 25. Ritardo de Prie op

  Wat is er nu links of rechts om eraan te willen werken dat het oog van Jan erin blijft, het hondje van Corrie niet drie dagen in de zenuwen hoeft te zitten en al die mensen met astma een beetje normaal kunnen ademen? Toen de veiligheidsgordel verplicht werd riepen er ook mensen ‘ze pakken alles van ons af’ en ‘dat maak ik maak zelf wel uit’. Maar er zijn wel minder verkeerdoden.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline