Dit voorjaar tekenden Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest en Volksuniversiteit K&O de intentieverklaring voor een fusie die per 1 januari in moet gaan. (Archieffoto: PR).

60.000 euro voor fusie Bibliotheek en Volksuniversiteit Oegstgeest

Een kostendekkend cursusaanbod. Dat is waar de fusie tussen Bibliotheek Oegstgeest en Volksuniversiteit K&O toe moet leiden. Maar zonder een eenmalige extra subsidie van 60.000 euro kan die fusie niet doorgaan, stelt bibliotheek-directeur Hans Portengen. “Wij hebben dat geld echt nodig om te kunnen fuseren, anders is het een mission impossible.”

Dit voorjaar maakten de twee instellingen al bekend te gaan fuseren per 1 januari 2019. “Door samen op te trekken kunnen we elkaar versterken”, zei Portengen daar toen over. Daarvan is hij nog steeds overtuigd, maar het financiële plaatje blijkt erg lastig. Hij zal er alles aan doen om de cursussen rendabel te gaan maken – iets wat de Volksuniversiteit niet is gelukt – maar voor de eenmalige extra kosten die bij een fusie komen kijken, zoals kleine verbouwingen en administratiekosten, heeft de bibliotheek geen geld.

Directeur van Bibliotheek Bollenstreek Hans Portengen in gesprek met verslaggever IJsbrand Terpstra

De gemeente Oegstgeest heeft echter nog 200.000 euro gereserveerd voor een Cultuurfabriek, geld dat de gemeenteraad niet zomaar uit wil geven zonder degelijk plan. De vraag van Portengen past echter goed binnen de ideeën achter de cultuurfabriek, waardoor een deel van dat geld nu naar de fusie kan gaan. “Het gaat om een relatief klein bedrag”, vindt raadslid Menno Welling (Progressief Oegstgeest), “voor wat vernieuwing is dat goed besteed.”

Meer ambitie
Er klonken afgelopen donderdag ook wel een aantal kritische noten in de Raadscommissie Burger. “Was die fusie nou de enige manier om cursusaanbod te behouden?”, vroeg D66-fractievoorzitter Elfred Bus zich af. Hij had graag gezien dat de volksuniversiteit zelf het cursusaanbod de afgelopen jaren rendabel had gemaakt. Menno Welling had graag wat meer ambitie in de plannen van de bibliotheek gezien. “Je hebt de ervaringen van de volksuniversiteit en tegelijkertijd een ander publiek vanuit de bibliotheek. Dan moet je meer kunnen vernieuwen dan de schamele tien procent die de plannen nu zeggen.”

PrO-raadslid Menno Welling in gesprek met verslaggever IJsbrand Terpstra

Portengen hoorde de kritiek aan, maar legde uit dat het conservatieve plannen zijn en dat hij maar al te graag een gevarieerd cursusaanbod aan wil gaan bieden. “Dat past goed bij de verbreding van de bibliotheekbranche die nu gaande is. De meeste mensen kennen ons alleen van het uitlenen van boeken, maar we doen veel meer”, aldus de bibliotheekdirecteur. Het aanbieden van cursussen zonder de kennis en ervaringen van de volksuniversiteit, zag hij echter niet zitten. “Als bibliotheek hebben we geen ervaring met die activiteiten. Het is essentieel om die kennis en kunde mee te krijgen in deze fusie.”

‘Locatie op lange termijn onhoudbaar’
Voor de langere termijn moet er als het aan Portengen ligt echter flink wat gaan veranderen. Het gebouw aan de Lange Voort slokt jaarlijks namelijk de helft van de subsidie op. “Vijftig procent van de subsidie gaat naar het gebouw, dan is er nog geen Oegstgeestenaar over de drempel gekomen.” Dat vindt Portengen, net als de lokale politici, zonde van het geld. Portengen graag naar een andere, goedkopere locatie verhuizen, of opnieuw onderhandelen met de eigenaar van het huidige pand. “Tot 2025 is dat niet mogelijk, maar dan moet je nu al wel gaan kijken of dit een houdbare situatie is. In mijn optiek niet, dit kan zo niet doorgaan.”

Over de eenmalige extra subsidie voor de fusie wordt in de gemeenteraad van 20 december besloten. Ondanks enkele kritische noten, zal de gemeenteraad zich dan hoogstwaarschijnlijk achter de plannen van de bibliotheek scharen en wordt de fusie per 1 januari 2019 een feit. De naam van de Volksuniversiteit K&O blijft wel behouden, maar de organisatie en verantwoordelijkheid voor de cursussen komt dan bij Bibliotheek Bollenstreek te liggen.

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×