Oegstgeest hangt regenboogvlag alsnog uit

27

Nadat maandag en gisteren de regenboogvlag al werd gehesen in Leiderdorp, Zoeterwoude, Leiden en Voorschoten heeft ook de gemeente Oegstgeest nu besloten om de zeskleurige vlag bij het gemeentehuis te hijsen als signaal tegen de Nederlandse vertaling van de zogenaamde Nashville-verklaring die al dagen voor veel opschudding zorgt.

Het document werd in 2017 in de Verenigde Staten opgesteld vanuit conservatieve christelijke kringen. Het stuk spreekt zich uit tegen zaken als het homohuwelijk, polygamie en lgbti-seksualiteit in het algemeen. De Nederlandse vertaling is nu ondertekend door circa 250 predikanten, voorgangers en bijvoorbeeld ook SGP-leider Kees van der Staaij.

(Foto’s: Gemeente Oegstgeest).

Delen
heropening sligro Leiden

27 reacties

 1. Leuk vlagvertoon. Ik zou zeggen: doe gewoon! Iedereen moet in haar/zijn gedrag laten zien dat we homofobie veroordelen. En niet zwijgen als je iets ziet gebeuren. Het valt me de laatste jaren op dat niemand meer een eigen mening durft te hebben in de mondelinge communicatie. De (soms ongenuanceerde) mening wordt alleen gemakkelijk op Twitter en Facebook gegeven…

 2. Charles Verwer

  De koran verbiedt ook homoseksualiteit op een niet al te zachtzinnige manier, maar daar wordt geen woord over vuil gemaakt Onze Nederlandse samenleving word steeds hypocrieter.

  • Bij commentaar op de Nederlandse ondersteuners van de Nashvilleverklaring wordt aangegeven dat het om een behoudende minderheid binnen het Nederlandse christendom gaat. Niemand heeft het over “De Bijbel verbiedt homoseksualiteit”. U doet echter alsof de Koran maar op een manier gelezen kan worden – u spiegelt daarin fundamentalistische gelovigen.
   .
   Uw laatste opmerking is potsierlijk. Als er iets is waarmee we de afgelopen vijftien jaren zijn doodgegooid, zijn het witte islambashers. Ze zijn veelvuldig aan te treffen in de pers, politiek en op sociale media. Kijk bijvoorbeeld naar de commentaren onder dit Sleutelstadbericht.

    • Zij die uw commentaren geregeld lezen, zijn bekend met uw onvermoeibaar opnieuw inbrengen van uw mening alsof de objectief juiste. In bovenstaande reactie stelt u uw mening weer voor als die van de “goede begrijpende lezer”.
     .
     In plaats van de objectief juiste mening te verwoorden, draait u echter mee in de mallemolen van partijen die elkaar ‘selectieve verontwaardiging’ verwijten. Er is namelijk ook een stapel reacties te vinden waarin PVV-ers etc etc selectieve verontwaardiging wordt verweten (“Waarom hoor je X nu niet maar wel bij moslims”, “Waarom niet de SGP die al sinds jaar en dag…maar wel ‘moslims’…”).
     .
     Overigens reageerde ik i.h.b. op Verwers veralgemeniseren 2x. Goed begrijpend lezen zou u dat doen beamen.

     • Een Leids burger op

      Wie goed leest ziet dat het bij Verwers NIET ging om veralgemeniseren : dat is wat u er weer van maakt en er graag in wil lezen om zo weer wat te hebben om over te kunnen zeuren.
      .
      Het ging wel om selectieve verontwaardiging en hypocrisie zoals eerder uitgelegd.: Ik heb u hierboven trachten uit leggen waarin die hypocrisie zit.

      Dat de PVV en Baudet zich relatief stil houden is opmerkelijk.
      Maar het aantal christenen wat anti-homo is is dan ook relatief klein t.o.v. het aantal moslims dat anti-homo is.
      En als u het kaartje bij mijn eerdere verwijzing goed had bekeken had u objectief kunnen zien dat homorechten in islamitische landen nauwelijks bestaan in vergelijking met christelijke landen. Alle reden voor Wilders en Baudet om zich daar meer zorgen over te maken dus. In sommige ISlamitische landen kun je er zelfs de doodstraf voor krijgen.

      .
      zie verder:
      https://sleutelstad.nl/2019/01/08/leiden-in-2019-duurzaam-vuurwerkvrij-en-ruim-125-000-inwoners/#comment-284452

     • Wie MIJN reactie goed leest, ziet dat het mij ging om Verwers ten onrechte veralgemeniseren. En ik lichtte dat toe – maar dit wordt weer hetzelfde liedje.
      .
      U mengde zich hier ongevraagd in, om nog weer eens uw eigen mening te herhalen (die stond al onder de reactie van Verwer, en ik reageerde er niet op).
      .
      Niet alleen begrijpt u mijn reactie op Verwer niet, u matigt zich ook aan er het oordeel ‘gezeur’ over te kunnen vellen.
      .
      U lijkt zich er eerder aan te storen dat ik niet op uw overbekende islammeningen reageer. Uw chronisch gebrekkig lezen van feedback op uw meningen, en er niet serieus op ingaan, zijn daar afdoende verklaring voor.

     • Een Leids burger op

      Ik begrijp u reactie best. Dat u de reactie van Verver als veralgemeniseren wil zien was helemaal niet de strekking van zijn betoog:dat was selectieve verontwaardiging.Maar u ben te dom om dat in te zien.

 3. Een Leids burger op

  Eens met Charles Verwer.
  .
  Zo´n vlaggetje uithangen is bovendien slecht symboolpolitiek
  Het is, mijns inziens, niet de taak van de gemeentelijke politiek om statements af te geven over die Nashvilleverklaring (scheiding van kerk en staat) zolang niet sprake is van oproep tot geweld tegen homo´s.
  .
  Wie goed leest zie dat die verklaring vooral gaat over homosexualiteit, sexualiteit tussen man en vrouw, het huwelijk als kerkelijke\goddelijke instelling e.d.
  https://nashvilleverklaring.nl/wp-content/uploads/2019/01/Nashville-Verklaring-Nederlands-definitieve-versie-met-naschrift.pdf
  .
  Gert-Jan Segers van de CU(Christen unie) heeft de verklaring niet ondertekend omdat hij bang is dat het gesprek over geloof en homoseksualiteit niet is gediend met deze verklaring.
  .
  Zelf kan ik me goed voorstellen dat de verklaring door homo´s als anti-homo wordt gezien.
  Maar het echte gevaar komt niet uit ¨Nashville¨ maar uit ¨Mekka¨ hoor want daar is het allemaal nog veel erger….

 4. @Chris de Waard: “lgbti-seksualiteit in het algemeen” is onzin. Je trekt ‘gender’ en ‘seksuele smaak’ samen, terwijl die uit elkaar gehaald dienen te worden. Zo kan een transman homoseksueel of heteroseksueel zijn, om de keuze tot twee smaken te beperken.
  .
  Ik wil de op overzichtelijkheid gestelde lezer niet nog meer verwarren, door ook de keuze in de genderhoek tot meer dan twee uit te breiden, meer fluïde te maken – hoewel Ryanne van Dorst daar een op het algemene publiek gerichte, toegankelijke serie tv-programma’s over maakte in 2017, ‘Geslacht!’, https://www.npo3.nl/geslacht/BNN_101381999

 5. Het blijft vreemd dat er variatie in sexualiteitsbeleving bestaat als we allemaal geschapen zijn naar de almachtige god van die mafkezen. Het eenvoudige feit dat die variatie bestaat houdt direct in dat die god er mee instemt, want met een enkel handgebaar van dit verzonnen wezen zou iedereen plotsklaps hetero zijn. Maar op logisch nadenken kan men de ware gelovige natuurlijk maar zelden betrappen.

  • Een Leids burger op

   Volkomen onzin. De ISlamitische pot verwijt de Christelijke ketel dat ie zwart ziet van de homohaat en niet logisch nadenken. Bij de moslims wordt homosexualiteit ook meestal afgekeurd. En die Allah van de moslims wordt toch ook geacht ¨älmachtig¨ te zijn? Mohammed (de profeert) werd door Ayaan Hirsi Ali zelfs een geiteneuker genoemd.
   .
   Een kaart waarin aangegeven het stemgedrag van lidstaten aangaande rechten voor homo’s geeft aan dat de islamitische wereld wezenlijk anders denkt dan bijvoorbeeld de Westerse wereld.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Islam_en_homoseksualiteit#/media/File:LGBT_rights_at_the_UN_(2011).svg

   • Is dat een reactie op mijn bijdrage?
    Ik ben zelf agnost en bisexueel, dus dat zal wel niet…

    • Een Leids burger op

     Het gaat er niet om welke seksuele voorkeur je zelf hebt maar om wat je zei.
     Daar reageerde ik op.

     • Dat lijkt me toch van toepassing op ieder denkbaar geloof…
      Maar blijkbaar is er sprake van een misverstand. Ik denk dat orthodoxe christenen en moslims het voor de verandering eens eens zijn als het over de genoemde variaties gaat. Gelukkig zijn er in beide gemeenschappen ook wat meer liberale geesten. Het zou mooi zijn als die samen zouden werken om hun geloof wat menselijker te maken. Je bent er maar even, geef en neem gewoon de liefde die je in je hart voelt!

     • U bent niet eerlijk. Al eens eerder sloeg u op tilt toen Mohammed reageerde. Zijn voornaam zei toen voor u alles – een moslim!!!! (Helaas kan ik het artikel niet terugvinden. Ik heb u toen ook al hierop gekritiseerd).
      .
      En nu doet u het weer (“De ISlamitische pot verwijt de Christelijke ketel”, let ook op de achterlijke koppeling van islam aan terrorisme via “IS”). En krabbelt snel terug als Mohammed niet degene blijkt te zijn die u – louter op grond van zijn voornaam aannam dat hij wel moest zijn: een moslim!!!!
      .
      Immers, nadat Mohammed biseksueel en ex-moslim blijkt te zijn, blijken precies dezelfde woorden van zijn eerste reactie voor u wel te pruimen.
      .
      Als u niet op tilt geslagen zou zijn door zijn voornaam had u al meteen kunnen lezen dat Mohammed niet ‘als moslim’ reageerde.
      .
      U heeft chronisch last van bevooroordeeldheid tegenover “moslims”. En lijdt aan een chronisch onvermogen zelfs maar het geringste ongelijk toe te geven, al staat het gedrukt.
      .
      Was u een beetje een fatsoenlijk mens, dan maakte u Mohammed excuses voor uw eerste reactie. (Mohammed zelf tilt er kennelijk niet zo zwaar aan of is (te) goed van vertrouwen en heeft het nog niet geregistreerd. Maar dat is niet relevant)

     • Een Leids burger op

      Zeur niet zo Comment en neem een voorbeeld aan de reactie van Mohammed van 10-1-2018 21:39 uur die mijn reactie blijkbaar beter begrepen heeft dan U en er inhoudelijk op ingaat.

     • @ELB: u tiert zonder inhoud. Mohammed had het in zijn eerste reactie over ‘gelovigen’, zonder onderscheid te maken naar religie. U reageerde als door een wesp gestoken alsof Mohammed als moslim christenen verwijten maakte (“Volkomen onzin. De ISlamitische pot verwijt de Christelijke ketel dat ie zwart ziet van de homohaat en niet logisch nadenken”).
      .
      Het is het zoveelste voorbeeld van uw intellectuele corruptie en benepenheid.

    • Een Leids burger op

     Sexuele geaardheid is niet van tevoren bepaald maar een voorkeur die in de loop van de tijd tot ontwikkeling komt en niet iets wat door God veranderd zou moeten worden (al vinden sommige gelovigen van wel.)
     Maar mijn punt was dat moslims over het algemeen veel INtoleranter (dus minder verdraagzaam) zijn tegenover homo´s,biseksuelen e.d. dan christenen in het algemeen. Nu zie je mensen vooral alleen selectief verontwaardiging uiten, d.m.v. regenboogvlaggetjes op te hangen, over die paar orthodoxe christenen met hun Nashvilleverklaring en niet over de homohaat bij moslims.

     Een kaart waarin aangegeven het stemgedrag van lidstaten aangaande rechten voor homo’s geeft aan dat de islamitische wereld wezenlijk anders denkt dan bijvoorbeeld de Westerse wereld.
     https://nl.wikipedia.org/wiki/Islam_en_homoseksualiteit#/media/File:LGBT_rights_at_the_UN_(2011).svg

     Daarom Mohammed, verwacht ik niet dat er op dat punt veel samenwerking kan komen.

     • Dan zijn we het op zich wel eens. Maar als ik me beperk tot mijn situatie: mijn ouders vinden mijn geaardheid vreselijk. Mijn broer en zus snappen het niet, zijn er niet echt blij mee, maar halen er verder hun schouders er over op. Ze zijn allen moslim (ik niet meer, mogelijk mede door de afkeuring van mijn voorkeuren heb ik lang geleden leren nadenken). Kortom, er is altijd ontwikkeling, zelfs in de moslimwereld. Ik blijf hoopvol dat die ontwikkeling langzaam de goede kant op gaat. Maar een volledig tolerante islam gaan wij natuurlijk niet meer meemaken, net als een volledig tolerant christendom (what’s in a name). En ja, de christenen lopen een stukje voor, dat is zeker zo.

     • Een Leids burger op

      Prima reactie Mohammed van 10-1-2019 21:39 uur.
      Hoop doet leven maar toch ben ik wat pessimistischer(realistischer) dan jij.
      Dat neemt niet weg dat de moslim in Nederland wel gematigder (lees minder intolerant) is t.o.v. biseksuelen vergeleken met islamitische landen waar de moslims vandaan komen.
      Dat je geen moslim (meer) bent maakt het wel makkelijker voor je.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline