Nick Smit (r) in de studio tijdens Politiek071 in gesprek met IJsbrand Terpstra. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Genoeg handtekeningen voor officiële aanvraag LEAD-referendum

Nick Smit heeft op dit moment maar één doel: het organiseren van een referendum over drie woontorens langs de Willem de Zwijgerlaan in Leiden. Aanstaande woensdag levert hij ruim 900 handtekeningen in op het Leidse stadhuis, waarmee een officieel verzoek dichtbij is. “Als er 750 handtekeningen worden goedgekeurd, hebben we zes weken om er nog eens 5000 op te halen”, zegt Smit in Politiek071. “Dat kan dan digitaal en vanuit de luie stoel.”


Nick Smit in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Het idee voor een referendum ontstond in aanloop naar de tweede participatiebijeenkomst over LEAD in oktober. “Toen ik de plannen zag dacht ik: dat gaat er natuurlijk niet komen in Leiden. Maar tot mijn verrassing bleek er best veel steun te zijn”, zegt Smit, zelf gemeenteambtenaar in Amsterdam. Hij was niet bij de twee participatiebijeenkomsten van projectontwikkelaar Red Company omdat hij het gevoel had dat zijn wens om ‘de toren doormidden te zagen’ niet gehoord zou worden. “Als de ontwikkelaar ‘nee’ zegt, dan zijn we uitgepraat. Dat was ook de conclusie van de projectleider van de gemeente Leiden; dat het niet zinvol was om daarover een gesprek aan te gaan.”

Verkiezingsprogramma
Smit startte daarom samen met vriend Alexander Wassink met het verzamelen van minimaal 750 handtekeningen van kiesgerechtigde Leidenaren. Daarmee kan hij een referendum over de torens aanvragen. Sindsdien trekt het duo samen op met andere buurtbewoners die zich hard maken tegen de komst van de 115-meter hoge woontoren. “Wat ons is opgevallen, is dat de originele plannen waarmee de ontwikkelaar bij de gemeente kwam lager waren dan nu het geval is. Dat is bijzonder, want normaal gaat er eerder iets af dan dat er wat bij komt”, zegt Smit, die zich de afgelopen tijd in de plannen heeft verdiept. “Geen enkele politieke partij had het bovendien in zijn verkiezingsprogramma staan om hoger te bouwen dan de bestaande hoogbouwvisie van 70 meter.”

Smit benadrukt dat hij de komst van de de woontorens niet wil blokkeren met zijn referendum. “Niemand houdt van het pand dat er nu staat, de locatie is perfect voor nieuwbouw. Sterker nog, ik ben geen tegenstander van hoogbouw. Ik vind rond de 50 meter geen rare hoogte, maar 115 meter is meer dan twee keer zo hoog. Dan verandert de hele skyline van Leiden”, zegt Smit, die met zijn referendum wel een stem wil geven aan de Leidenaren. “Ik hoor in de raad veel over mensen die een woning zoeken. Zoveel zelfs dat ik denk: worden de belangen van de bestaande bewoners nog wel gewogen?”

‘Met DigiD vanuit luie stoel’
Aanstaande woensdag levert Smit de ruim 900 opgehaalde handtekeningen in bij de referendumkamer van de gemeente Leiden die ze zal controleren op echtheid. Vrijdag is er vervolgens een hoorzitting over het referendumverzoek. Mochten er minstens 750 handtekeningen worden goedgekeurd, dan kan er een definitief verzoek worden ingediend. Dan wordt eerst de vraag van het referendum bepaalt en mag de gemeenteraad voorlopig geen besluit nemen over de omgevingsvisie waarmee de bouwplannen mogelijk zouden worden gemaakt.

De officiële aanvraag duurt zes weken en in die tijd moet Smit nog eens 5.000 geldige handtekeningen zien te verzamelen. Hoewel dat er fors meer zijn dan in de eerste fase, heeft Smit er veel vertrouwen in: “Deze keer mogen ze digitaal. Mensen kunnen vanuit de luie stoel met hun DigiD inloggen om zo hun steun voor het referendum te betuigen”, zegt Smit. Daarnaast kunnen mensen overigens ook terecht op een aantal centrale plekken in de stad. De referendumverordening schrijft tot slot voor dat burgemeester Henri Lenferink de stad gedurende die ‘tweede fase’ van het referendumverzoek elke week op de hoogte houdt over het aantal steunbetuigingen dat al binnen is.

Advertentie

Leiden Politiek LEAD


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×