(Foto's: Chris de Waard).

Start boren tunnel Rijnlandroute steeds dichterbij

Een meter of twintig onder het maaiveld ligt in de Oostvlietpolder het diepste punt van de startschacht van de te boren tunnel onder Voorschoten. Een tunnel die met een snelheid van ongeveer vijftien meter per dag wordt geboord door aannemerscombinatie Comol5.

Chris de Waard ging mee op excursie door de startschacht en maakte bovenstaande reportage.

Die boorinstallatie meet ongeveer 102 meter en is elf meter hoog. Begin april wordt de installatie in delen aangevoerd vanuit Duitsland. Drie maanden later is het gevaarte gemonteerd en kan heet daadwerkelijke boren van de noordbuis beginnen.

Eenmaal begonnen, vreet de boor zich 24 uur per dag door de drassige bodem en bereikt daarbij een maximale diepte van 35 meter. Een half jaar later moet de boor in de polder bij de Stevenshof weer bovenkomen. Vervolgens gaat de boorkop op transport richting startpunt en wordt de boorinstallatie in de tunnel weer naar het begin gesleept. Daar wordt de hele installatie verplaatst om de zuidbuis te boren.

Leiden Regio Voorschoten RijnlandRoute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×