Science 071: Leiden geselecteerd als European City of Science in 2022

Vandaag in de uitzending van Science 071: Corrine Hofman en Fried Kramer vertellen over de verkiezing van Leiden tot ‘European City of Science’ in 2022. In het teken van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen interviewden redacteuren Hidde en Paul de politicoloog Joop van Holsteyn. Bovendien houdt redacteur Hidde ons op de hoogte van het laatste wetenschapsnieuws. Ter afsluiting beantwoordt redacteur Boris onze vragen over de kieswijzers in de wetenschapsvraag van deze week!

 

In 2022 is Leiden de European City of Science. Voor een geheel jaar zal Leiden zich mogen profileren als dé kennis- en wetenschapsstad van Europa. Met als kers op de taart de komst van het EuroScience Open Forum, een pan-Europees congres voor de promotie van wetenschap en technologie, naar Leiden. Vorige week werd het kernteam met Corrine Hofman en Fried Kramer gepresenteerd. Vandaag schoven zij bij ons in de studio aan om te praten over de organisatie van dit unicum.

 

20 maart mochten we naar de stembus voor de provinciale staten en de waterschappen. Waar letten kiezers op bij hun keuze? Zijn lijstduwers nepkandidaten, en waarom is de opkomst lager dan bij landelijke verkiezingen? Politicoloog Joop van Holsteyn die gespecialiseerd is in verkiezingen en kiesgedrag kon al deze vragen beantwoorden. Redacteuren Hidde en Paul gingen bij hem langs om alles te weten te komen over het fenomeen verkiezingen.

 

De uitzending barst van het wetenschapsnieuws. Hidde vertelt over de beruchte algoritmes die Netflix en Amazon gebruiken om hun gebruikers de perfecte samenstelling films en boeken aan te bieden. Nu blijkt dat een bierproducent bezig is zo’n zelfde algoritme samen te stellen om het perfecte speciaalbier-menu samen te stellen. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Verder praat hij ons bij over democratie (hint: wij Nederland zijn er het beste in), ons spraakvermogen (en waarom jager-verzamelaars geen ‘foefje’ kunnen zeggen) en de gemiddelde afstand tussen de planeten blijkt al die jaren verkeerd te zijn berekend.

 

Het zal je vast niet ontgaan zijn: vandaag waren de Provinciale Verkiezingen. Ben jij vandaag, als een goede democraat, verschenen bij het stemhokje? Heb je je vakje ingekleurd na eerst uitvoerig alle verkiezingsprogramma’s door te spitten, of ben je voor een ‘quick fix’ gegaan? Heb je tien minuutjes voor je op de fiets sprong nog een kieswijzer ingevuld?
De Stemwijzer en het Kieskompas zijn al jaren de redder in nood voor veel zwevende kiezers en bieden een overzichtelijk rijtje stellingen waarop je enkel ‘eens’ of ‘oneens’ hoeft te antwoorden. Maar hoe werkt zo’n kieswijzer precies? Wat zijn de onderlinge verschillen tussen de wijzers? Redacteur Boris legt alles haarfijn uit.

Leiden Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×