Commissaris van de Koning Jaap Smit duidt de uitkomst van de peiling.

Politieke aardverschuiving in Zuid-Holland

Rond 2.00 uur ’s nachts werd ook de Leidse uitslag bekend. GroenLinks kreeg daar de meeste stemmen (19 procent), gevolgd door D66 (16,5 procent) en VVD (12,5 procent). Forum voor Democratie haalde in Leiden 11,3 procent van de stemmen. Goed voor een vierde plek.

Uitslag Leiden: blauw is 2019

Aan het einde van de avond in het provinciehuis waren nog geen definitieve uitslagen bekend. In veel gemeenten werd tot diep in de nacht geteld. In onze regio waren Oegstgeest en Zoeterwoude woensdagavond laat klaar met tellen. Leiderdorp volgde rond 1.00 uur. Leiden en Voorschoten laten nog op zich wachten.

Na het bekend worden van de exitpoll sprak Chris de Waard met Lijsttrekker Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren over die voorlopige uitslag.

Na het bekend worden van de exitpoll sprak Chris de Waard met CDA-kandidaat Statenlid Moniek van Sandick over die voorlopige uitslag.

Na het bekend worden van de exitpoll sprak Chris de Waard met Commissaris van de Koning Jaap Smit over ingewikkelde formatie die de provinciale politici staat te wachten.

De formatie gaat ingewikkeld worden nu veel partijen rond de vier of vijf zetels eindigen. Voor een meerderheid zijn minimaal zes partijen nodig.

Na het bekend worden van de exitpoll sprak Chris de Waard met oud-PvdA fractievoorzitter Ron Hillebrand over de formatie waarvoor zes partijen nodig zullen zijn.

Na het bekend worden van de exitpoll sprak Chris de Waard met SP-lijsttrekker Lies van Aelst over die voorlopige uitslag.

Na het bekend worden van de exitpoll sprak Chris de Waard met GroenLinks-lijsttrekker Berend Potjer over die voorlopige uitslag.
De voorlopige uitslag betekent een politieke aardverschuiving in Provinciale Staten van Zuid-Holland. Als FvD inderdaad de grootste blijkt te zijn als de definitieve uitslag bekend is, kan die partij de onderhandelingen over een nieuw provinciebestuur openen. Kan, want of de partij dat ook zal doen, is nog onduidelijk. De gekozen Statenleden van FvD waren niet aanwezig tijdens de uitslagenavond en ook tijdens de campagne was de partij in de provincie compleet onzichtbaar.

Na het bekend worden van de exitpoll sprak Chris de Waard met CU-voorman Jacco Schonewille over die voorlopige uitslag.

Het lijkt overigens onwaarschijnlijk dat er voldoende partijen zijn die met Forum voor coalitie willen vormen met een stabiele meerderheid. Een coalitie zonder Forum van Democratie wordt ook lastig. Door de uitslag zijn er nu veel partijen met vier of vijf zetels en die moeten elkaar allemaal vinden om een meerderheid te kunnen vormen in de uit 55 zetels bestaande Provinciale Staten. Die zou dan moeten bestaan uit minimaal zes partijen. Het gaat daarbij dan om de VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en PVV. Die partijen tellen samen op tot 31 zetels.

Ongeloof. Dat was waarschijnlijk de meest gevoelde emotie in het Provinciehuis van Zuid-Holland toen daar tijdens de uitslagenavond even na 21.00 uur de exitpoll van de NOS bekend werd. Forum van Democratie wordt op basis van die gegevens als nieuwkomer in één klap de grootste partij met tien zetels in Provinciale Staten. De VVD volgt met negen zetels en houdt het verlies beperkt. De partij had er tien.

Na het bekend worden van de exitpoll sprak Chris de Waard met VVD-voorman Floor Vermeulen over die voorlopige uitslag.

In de exitpoll zit overigens een marge van ongeveer een zetel.

 

Forum voor Democratie lijkt vooral te profiteren van kiezers die de PVV de rug hebben toegekeerd. Die partij halveert in Zuid-Holland en gaat van acht naar vier zetels. D66 verliest drie zetels van gaat van zeven naar vier. Het CDA maakt dezelfde duikeling als D66. De PvdA Zuid-Holland stabiliseert op vijf zetels. Ook de SP haalt een slechte uitslag en houdt slechts twee van de vijf zetels over. Ook de SGP daalt, maar houdt heet verlies beperkt tot één zetel en gaat van drie naar twee. De ChristenUnie houdt twee zetels en de tweede grote winnaar in Zuid-Holland is GroenLinks. Lijsttrekker Berend Potjer kan zijn geluk niet op met de stijging van drie naar vijf zetels. Enige teleurstelling is er bij Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren. De partij blijft hoe het zich laat aanzien steken op twee zetels. Net zoveel als vorige keer. 50Plus krijgt eer een zetel bij en stijgt naar drie. Denk tenslotte doet voor het eerst mee en haalt twee zetels.

Bovenstaande aantallen op basis van de exitpoll die om 20.30 uur werd afgesloten.

Om 20.30 uur opende Commissaris van de Koning Jaap Smit de uitslagenavond in het Provinciehuis.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Vanavond is Sleutelstad live in het provinciehuis

Een bericht gedeeld door sleutelstad (@sleutelstad) op

Om 20.00 uur gingen de deuren van het Provinciehuis open voor de uitslagenavond.

Advertentie

Politiek Regio Provinciale Statenverkiezingen 2019


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×