Xenia is afhankelijk van donaties en sponsoring, in december kreeg Xenia ruim 8640 euro van de kerstactie van het Leonardo College (Foto: Reanne van Kleef)

Jongerenhospice Xenia viert eerste lustrum met symposium

Jongerenhospice Xenia houdt op dinsdag 2 april een symposium in de Stadsgehoorzaal om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met Xenia zelf en enkele belangrijke thema’s in de pallatieve zorg voor jongvolwassenen. Tien jaar geleden kreeg Jacqueline Bouts het idee voor een hospice voor jonge mensen tussen 16 en 40 jaar. Vijf jaar geleden opende hospice Xenia haar deuren in de Leidse binnenstad. Tijd voor een feestje.

Bij Xenia is plaats voor zes gasten met een ernstige, progressieve ziekte waaraan ze jong zullen overlijden en die intensieve verpleegkundige zorg nodig hebben. Een van de kamers wordt vrijgehouden voor logeerplekken, want Xenia biedt ook respijtzorg en tijdelijke zorg na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname. Daarnaast werkt Xenia momenteel samen met Woonstichting Ons Doel om het wooninitiatief GewoonWonen op hun terrein te realiseren. Waar vier jongvolwassenen zelfstandig kunnen wonen in aangepast woonunits met zorg vanuit het hospice. Zondag 24 maart is er een benefietbrunch in Grandcafé De Burcht om geld hiervoor op te halen.

Xenia is het enige hospice in Nederland dat zich richt op jongvolwassenen. Bouts vertelt dat er vaak mensen bellen of langskomen met vragen en ze hoopt dat er in de nabije toekomst ook elders in Nederland soortgelijke zorgvoorzieningen worden opgericht.”In Engeland zijn vier van zulke huizen als Xenia, wij zouden graag in Nederland drie Xenia-vestigingen hebben. Er is wel veel belangstelling, maar we nog niet gehoord van concrete plannen.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Jacqueline Bouts, directeur Xenia.

Niets blijft onbesproken
Het symposium is voor iedereen die geinteresseerd is in het thema palliatieve zorg voor jongeren. “Met het symposium willen we Xenia laten zien aan de rest van Nederland. Een inkijkje geven in het dagelijks leven in Xenia. Wie zijn onze gasten bijvoorbeeld. Maar ook over thema’s als seksualiteit en intimiteit en ook de dood. Onze gasten zelf praten er wel over, maar voor familie en naasten is het vaak moeilijk. We willen alles bespreekbaar maken en houden. Daarom hebben we gekozen voor het thema: Niets blijft onbesproken.”

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor het symposium op dinsdag 2 april in de Stadsgehoorzaal. Xenia is verder ook op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Speciale vaardigheden zijn niet nodig, Xenia zoekt vrijwilligers die er gewoon willen zijn voor hun gasten. Samen een spelletje doen, even naar buiten gaan, lekker kletsen of een kopje thee drinken. Meer informatie over Xenia, vrijwilligerswerk en het symposium vind je op de website van hospice Xenia.

Leiden Maatschappij Gewoon Wonen Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×