Nick Smit (rechts) gaf vanavond mee welke elementen volgens hem in de referendumvraag zouden moeten voorkomen. In het midden voorzitter Van Holsteyn. (Foto: Chris de Waard).

Referendumkamer buigt zich over vraagstelling Lead-raadpleging

Mogen er woontorens tot 115 meter hoog langs de Willem de Zwijgerlaan komen, terwijl de Leidse hoogbouwvisie maximaal 70 meter toestaat en mogen er in het geplande complex meer dan 550 appartementen komen terwijl het aantal parkeerplaatsen fors onder de norm is. Als het aan Nick Smit en de zijnen ligt, zou dat ongeveer de vraagstelling moeten worden bij het referendum waarvoor hij een verzoek heeft ingediend. Maar dat gaat niet gebeuren, zo liet de Leidse Referendumkamer begin van de avond al doorschemeren. De vraagstelling moet duidelijk zijn, maar ook compact en mag niet sturend zijn. Er mag dus geen mening in doorklinken.

Chris de Waard in gesprek met Nick Smit over de vraagstelling voor het Lead-referendum.

Raad buigt zich donderdag over referendumvraag
Wat de vraag precies wordt, beslist de Leidse Referendumkamer vanavond. Morgen wordt het advies aan de Leidse gemeenteraad gestuurd, zodat die er aanstaande donderdag over kan spreken in de vergadering van de commissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid. Op 4 april wordt de vraagstelling definitief vastgesteld in de Leidse gemeenteraad, waarna de initiatiefnemers aan de slag kunnen om de vijfduizend handtekeningen op te halen die nodig zijn om het referendum daadwerkelijk te kunnen houden.

Geen commentaar Referendumkamer
Na afloop van de openbare zitting van de Referendumkamer Leiden bleek voorzitter Joop van Holsteyn niet bereid enkele vragen over het 450.000 euro kostende referendum te beantwoorden. 

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek LEAD


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×