Vanaf 1 april komen er maximaal tien dak- en thuislozen in het pand van Rivierduinen achter het gemeentehuis van Oegstgeest. (Archieffoto: Sleutelstad).

Oegstgeest neemt tien dak- en thuislozen over van Leiden en gaat experimenteren met opvang

Er moeten zo snel mogelijk tien dak- en thuislozen van Leiden naar Oegstgeest verhuizen. Een voorstel daarvoor heeft de Oegstgeester gemeenteraad donderdagavond goedgekeurd. Het gaat om een groep dak- en thuislozen die nu nog wordt opgevangen in Gebouw C van de Binnenvest aan de Langegracht in Leiden, maar die locatie sluit op 1 april de deuren. Over ruim anderhalf jaar wordt Oegstgeest zelf verantwoordelijk voor de opvang van dak- en thuislozen, waardoor dit volgens de gemeente een mooie kans is om met die taak te experimenteren.

Als opvanglocatie is het pand van Rivierduinen aan de Rhijngeesterstraatweg 13C (achter het gemeentehuis) geschikt bevonden. “Het is uitermate geschikt hiervoor, er hoeft praktisch niets te gebeuren”, aldus wethouder Jan Nieuwenhuis (Zorg), “volgens mij hoeft alleen de verwarming in dat deel weer aangezet te worden.” Zo’n geschikte locatie was ook wel nodig, aangezien er flink wat haast geboden was. Oegstgeest kreeg eind februari de vraag of het per 1 april een opvanglocatie wilde openen. Nieuwenhuis: “De deadline was scherp en dat betekent dat we dit in vijf weken voor elkaar moesten boksen.”


IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Jan Nieuwenhuis over de opvang van dak- en thuislozen in Oegstgeest

Zowel bij het gemeentebestuur als in de gemeenteraad werd echter al snel positief op gereageerd op de voorliggende vraag. Een belangrijke reden daarvoor is de verdere decentralisering van de maatschappelijke opvang vanaf 1 januari 2021. Vanaf dat moment wordt elke gemeente zelf verantwoordelijk voor de opvang van dak- en thuislozen, waar dat nu nog in centrumgemeente Leiden gebeurt. “Dit is een prachtige kans”, vindt Ingrid van Dillen namens het CDA. “In deze pilot kunnen we goed dingen uitproberen en alvast zien waar we dan tegenaan lopen.”

Tot 2021
In het pand van Rivierduinen zullen maximaal tien mensen worden opgevangen die toe zijn aan een eigen woning. In eerste instantie gaat het om één persoon uit Oegstgeest en acht personen uit Leiden. “We gaan er vanuit dat dit de mensen zijn die toe zijn aan een eigen woning, we hopen dat dat per bewoner ongeveer drie maanden vergt”, zegt Nieuwenhuis daarover. Zodra er mensen uitstromen naar eigen woonruimte in de Leidse regio kunnen er weer nieuwe mensen tijdelijk worden opgevangen. Het pand van Rivierduinen is daarvoor tot uiterlijk 1 januari 2021 beschikbaar. Op het moment dat er voor het – leegstaande – pand echter een nieuwe bestemming wordt gevonden, sluit de opvang al eerder.

Snelheid
Het enige punt van zorg dat donderdagavond in de Oegstgeester gemeenteraad klonk, was de snelheid van de besluitvorming. “Het gaat allemaal erg snel. Ik vind het daarom wel belangrijk dat we met elkaar voorzichtig zijn en zorgen dat alles zorgvuldig verloopt”, zei D66-fractievoorzitter Elfred Bus voordat de raad unaniem akkoord ging met het voorstel. Eelke van den Ouweelen (Lokaal Oegstgeest) was liever eerder dan een week voor de besluitvorming in de raad betrokken in het proces. “De gesprekken met Rivierduinen liepen al even, daar had de gemeenteraad al wel van op de hoogte kunnen worden gebracht.”

Opvang asielzoekers
Voor vertrekkend raadslid Ria Pasterkamp (Progressief Oegstgeest) was de unanieme goedkeuring van dit voorstel één van de twee hoogtepunten uit haar tijd als raadslid, zei ze donderdagavond bij haar afscheid. “Net als bij de opvang van asielzoekers in 2016, hebben we ook vanavond unaniem gezegd: die pilot met maatschappelijke opvang gaan we gewoon doen. En als gemeenteraad zijn we bereid om dat in het dorp met een rechte rug uit te leggen. Dat is het Oegstgeest waar ik altijd heimwee naar zal houden.”

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×