Leiden zet voor dertien miljoen aan welzijnssubsidies stop

15

De gemeente Leiden zet per 1 januari 2020 een groot aantal van de huidige subsidies in het welzijnsdomein stop. Het gaat daarbij om zo’n dertien miljoen euro. Dat is ongeveer de helft van het totaal dat de gemeente jaarlijks aan subsidies verstrekt. De andere helft gaat voor een groot deel naar cultuur en sport. In een later stadium gaat de gemeente ook die subsidies tegen het licht houden.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Marleen Damen over het stopzetten van de Leidse welzijnssubsidies.

Het is niet de bedoeling om met het stopzetten van de subsidies een bezuiniging door te voeren. Wel wil Leiden ruimte maken voor nieuw beleid en bezien of met alle historisch gegroeide subsidies nog wel de beoogde doelen worden gerealiseerd. Leiden wil daarmee een ‘stevige sociale basis’ creëren. Per 1 januari volgend jaar moet dat nieuwe beleid ingaan en in de periode tot die tijd gaat Leiden met alle organisaties om tafel om te kijken hoe ze in het nieuwe plaatje passen.

“Samenwerking met de huidige partijen is ook in de toekomst weer mogelijk, maar zal dan plaatsvinden in een andere vorm”, zegt wethouder Damen in een toelichting. In de komende maanden worden nieuwe en andere samenwerkingsafspraken ontwikkeld, om beter aan te kunnen sluiten bij de behoefte en wensen van inwoners en de situatie in de verschillende wijken.

Delen

15 reacties

  • Martijn Otten

   Natalie Montagne de titel is misleidend. Het geld blijft gewoon gaan naar zorgorganisaties, alleen de subsidie loopt af en wordt dan opnieuw bekeken. De meeste organisaties zullen ook komend jaar weer subsidie krijgen.

   • Chris de Waard
    Chris de Waard op

    Eerste zin uit het persbericht dat de gemeente er zelf over stuurde: “De gemeente Leiden heeft besloten om een groot aantal van de huidige subsidies in het welzijnsdomein stop te zetten.”

    Valt wel mee met de misleiding denk ik. Neem even 1 minuut extra om het artikel helemaal te lezen. Of doe eens gek en beluister het radio-interview.

    • Rien van Vliet op

     De titel moet eigenlijk zijn: ‘Leiden zet voor 13 miljoen aan welzijnssubsidies in de huidige vorm stop en gaat in conclaaf met de betrokken organisaties.’

     Maar ja, zo werkt journalistiek niet.

 1. Jan van der Sluis op

  Als je een beetje aan close reading doet, dan staat hier de aankondiging van een reorganisatie van het zorg- en welzijnsveld met als (beleids)instrument het gouden koord subsidie. Oude aanpak, maar hij veresit inderdaad wel dat je ‘op tijd’ meldt dat de subsidie wordt gestopt (om bezwaarprocedures te ondervangen). Interessantere vraag is eigenlijk hoe Leiden na 1–1-2020 het zorg- en welzijnsveld dan wel ziet. En die vraag móet (eveneens) ruim voor 1-1 zijn beantwoord, wil dat veld zich ergens op voorbereiden. Kortom, een besluit met mogelijk vérgaande gevolgen. Toch ’s aan de wethouder vragen.

  • Een Leids burger op

   Dat is precies het punt Jan, men zet wel de subsidies stop per 1-1-2020 terwijl het nog maar zeer de vraag is of de herverdeling van subsidies dan ook al bekend is.

 2. Evaluatie van de doelmatigheid en doeltreffendheid van verstrekte subsidies moet een permanent onderdeel van het beleid zijn, niet af en toe een abrupte maatregel.

 3. Yvonne Geers

  Ik hoop dat de subsie zeer goed bekeken ga worden .echt stichtingen die puur op vrijwillegers draai en zelf geen inkomsten heeft .
  die heeft subsidie nodig om een huur van.onderkomen te kunnen betalen gas licht en.telefoon
  En dat allemaal voor de mensen die het hoog nodig heeft.
  Meschien een samenwerking met andere.waarvan.het gerechtelijk en bestuur in orde is .

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline