Het Leids Kampioenschap Stoepranden is een bekende activiteit van TOS. (Archieffoto: PR).

TOS verdwijnt uit Leiden: "Er is sprake van ongeloof"

Thuis Op Straat (TOS) Leiden houdt op te bestaan. Vanaf 1 juli stopt het voor de welzijnsclub die vorig jaar nog haar twintig jarige bestaan vierde. De non-profitorganisatie verliest door de aanbesteding van het Leidse welzijnswerk haar gemeentelijke subsidie. “Dit valt erg zwaar”, zo luiden de woorden van directeur Marieke van Kesteren van TOS.

Van Kesteren en haar collega’s bereiden zich noodgedwongen voor op het afronden van de Leidse activiteiten. “Wat kunnen wij nu nog doen? We zijn afhankelijk van de gemeentelijke subsidie.” Het nieuws over het verdwijnen van de welzijnsorganisatie uit Leiden is hard aangekomen bij Van Kesteren en haar medewerkers. “En niet alleen bij ons. Ook vanuit de wijken is er vooral sprake van ongeloof. We kunnen niet geloven dat een organisatie waar het zo goed mee gaat, die zo goed draait, nu gewoon verdwijnt. Gelukkig krijgen we veel hartverwarmende berichten van jongeren, maar ook van jongere ouderen die zijn opgegroeid met TOS.”

Petitie
Zo startte een fan van TOS uit de Stevenshof onlangs nog een petitie om de non-profitorganisatie in Leiden te behouden. ‘Bij TOS maakt het niet uit waar je vandaan komt, wie je bent of wat voor school je doet. Iedereen hoort erbij en kan zich veilig ontwikkelen’, zo staat in de uitleg. De organisatie is voor veel kinderen een uitlaatklep, schrijft de initiatiefneemster. ‘Als kinderen zich op school niet geaccepteerd voelen, kunnen ze altijd na school bij TOS terecht. Bij TOS horen ze er gegarandeerd bij. Kinderen kunnen hun hart luchten, een praatje maken of gewoon een balletje trappen.’

Stoepranden
TOS staat bekend om de organisatie van diverse buitenactiviteiten voor kinderen. Dagelijkse activiteiten, maar bijvoorbeeld ook het Leids kampioenschap ‘Stoepranden’. Of deze activiteiten overgenomen worden is volgens Van Kesteren nog niet bekend. “Ik hoop dat alle jongeren straks ook nog ergens terecht kunnen. Maar tegelijkertijd hoop ik ook dat dit nieuwe kansen biedt. Er moest wat gebeuren in de gemeente Leiden, dat was duidelijk, maar dit is wel heel rigoureus. Een zuur besluit voor een goedlopende organisatie als TOS.”

Stichting SOL, die verantwoordelijk wordt voor het jeugd- en jongerenwerk in Leiden, laat in een reactie weten:
Ons programma Leiden groeit is een volledig programma met daarin heel veel activiteiten voor kinderen, jongeren en hun ouders, zowel binnen als in de buitenruimte. Wij hebben aangegeven dat we de activiteiten van de zittende partijen die goed aansluiten en goed lopen zo veel mogelijk willen continueren. Wij zijn op zoek naar talentvolle mensen die buiten de lijnen durven te kleuren. Die durven te doen. TOS-medewerkers zijn van harte welkom om bij ons te komen solliciteren. Het gaat ons om de individuele kwaliteiten van de jeugd- en jongerenmakelaars.

Leiden Maatschappij Sterke Sociale Basis


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×