Welzijnsprogramma Sterke Sociale Basis van start

Het programma Sterke Sociale Basis is woensdag in Leiden van start gegaan. Het project is het gevolg van een aanbesteding waarbij drie welzijnsorganisaties zijn gekozen om het welzijns- en jongerenwerk te verzorgen. Wethouder Marleen Damen heeft daartoe de gemeente geïnformeerd over de aanpak en het aanbod van de drie organisaties – SOL, Incluzio en BuZz Leiden.

“Voorheen hadden we subsidierelaties met een groot aantal organisaties in de stad, waardoor het moeilijk samenwerken was tussen organisaties en met bewoners”, vertelt wethouder Marleen Damen. “Nu hebben we afspraken met drie organisaties die in de stad het jongeren- en welzijnswerk gaan doen.” Die drie organisaties zijn SOL uit Rotterdam voor het jongerenwerk, Incluzio voor het thema ‘Samen Meedoen’ en BuZz Leiden, een samenwerking tussen Libertas en onder meer Radius Welzijn, die zich gaat bezig houden met het helpen ontwikkelen van basisvaardigheden.

Cor van der Velden in gesprek met wethouder Marleen Damen over Sterke Sociale Basis.

Vanwege het coronavirus hebben de organisaties de afgelopen maanden uitsluitend digitaal contact kunnen leggen met vrijwilligers en personeel, allemaal overigens uit Leiden en omstreken, aldus de wethouder. “Een behoorlijk deel van de mensen die actief was in de stad blijft dat ook. We hebben afspraken gemaakt met de bestaande partijen dat alle medewerkers konden solliciteren op de nieuwe functies. Iedereen heeft daar dus een kans in gehad.”

De programma’s in de buurthuizen blijven zo goed als ongewijzigd, zegt Damen. “Ze gaan alleen veranderen als de bewoners dat zelf willen. Ik snap dat het wel spannend is als er nieuwe gezichten zijn, met nieuwe medewerkers, maar de activiteiten gaan gewoon door, en de bewoners zijn zelf aan zet om mee te denken over wensen voor de toekomst.”

Onzekerheid
De afgelopen maanden heerste er bij veel welzijnsorganisaties zoals de Huizen van de Buurt veel onzekerheid. Nu het programma Sterke Sociale Basis officieel van start is, moet dat ook meer duidelijkheid brengen.

Meer informatie over het programma Sterke Sociale Basis is te vinden op de website van de gemeente Leiden.

Leiden Maatschappij Politiek Sterke Sociale Basis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×