De tijdelijke hellingbaan zou permanent moeten worden, vinden de Historische Vereniging Oud Leiden en het CDA. (Foto: Reanne van Kleef).

Sokkel Morspoort blijft ondanks aanhoudende kritiek Oud Leiden

De gemeente peinst er niet over om de sokkel van de Morspoort weer te verwijderen. Ook komt er geen onderzoek naar de kosten om de poort weer onderdoorfietsbaar te maken. Wethouder Dirkse vindt de poort een juweeltje voor de stad en er is volgens hem dan ook geen enkele reden om de herinrichting van het Morspoortplein opnieuw onder de loep te nemen. CDA-fractievoorzitter Joost Bleijie vroeg daar gisteravond om tijdens een vergadering van de raadscommissie Werk en Middelen.

Chris de Waard in gesprek met CDA-fractievoorzitter Joost Bleijie over de sokkel waarop de Morspoort sinds enkele jaren staat.

Volgende maand wordt er aan weerszijden van de Morspoort, net als vorig jaar, een hellingbaan aangelegd ten behoeve van de duizenden deelnemers van de Leiden Marathon die onder de poort door lopen. In navolging van de Historische Vereniging Oud Leiden wil het CDA dat die na het hardloopevenement blijven liggen. De sokkel noemt Bleijie een historische vergissing. “Er waren in de 17e eeuw echt geen poorten op sokkels”, weet Bleijie. “Het zijn toegangspoorten tot de stad en een trap op en af met je handkar of paard en wagen gaat erg lastig”.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Paul Dirkse over de sokkel van de Morspoort.

Namens het college reageert wethouder Dirkse op de hernieuwde vraag tot aanpassing van het Morspoortplein. “Dat gaan we niet doen. Er is geen enkele reden voor. De inrichting van de omgeving van de Morspoort maakt deel uit van het Singelpark en is uitgevoerd in opdracht van de gemeenteraad”. Ook een onderzoek naar de kosten voor het terugbrengen van de oude situatie wil Dirkse niet. “Zo’n onderzoek kost ook weer geld en als we er toch niks mee gaan doen, dan is dat dus zonde. Ik ben ook wethouder financiën en we moeten prudent met het geld omgaan”.

Het CDA laat het er waarschijnlijk niet bij zitten en overweegt om via het stellen van schriftelijke vragen aan het college alsnog af te dwingen dat Dirkse in ieder geval de kosten in beeld brengt voor het weghalen van de sokkel.

Advertentie

Leiden Politiek morspoort


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×