(Foto's: Chris de Waard).

Bloembak bij Morspoort vervangen door Alphense paal

De Hortusbak die de onderdoorgang van de Morspoort afsluit om te voorkomen dat fietsers of zelfs auto’s onder de poort door rijden, wordt vervangen door een achthoekige betonnen paal. Dat heeft de gemeente laten weten aan de leden van de zogeheten ‘meedenkgroep van de Morspoort’. Het doet het bestuur van de Historische Vereniging Oud Leiden, al jaren fervend tegenstander van het deels afsluiten van de onderdoorgang,¬† opnieuw in de digitale pen klimmen.

“De tijdelijke bloembak wordt dus nu vervangen door een ‘visueel minder dominante paal’. Is dat winst? Wellicht. Maar wie verzint in vredesnaam dat een Leidse stadspoort door een Alphenaar en niet door een Leienaar zou moeten worden bewaakt? Of is dit humoristisch bedoeld”, stuurt vice-voorzitter Gerard Kramer van Oud Leiden aan de groep ‘meedenkers’ die door de gemeente wordt betrokken bij de gang van zaken rond de herinrichting van het gebied rondom de stadspoort.

Historische fout
Sinds de zomer van 2016 staat de toegangspoort op een plateau. Tot afgrijzen van onder meer de Historische Vereniging Oud Leiden die vergeefs hemel en aarde heeft bewogen om de in hun ogen historische fout ongedaan te maken. De bedoeling van poorten in de metersdikke muur die de stad sinds de middeleeuwen beschermde, was immers juist om mensen de stad in en uit te laten gaan. Het plateau dat dat nu onmogelijk maakt, druist dus in tegen de oorspronkelijke functie. De protesten van Oud Leiden konden de gemeente echter niet tot inkeer brengen en het plateau bleef. Aan de stadszijde zijn enkele brede treden aangebracht.


Alphenaartjes sluiten in het centrum van Leiden allerlei plekken af.

De bloembak staat er als veiligheidsmaatregel sinds fietsers en zelfs een enkele automobilist de rand van het plateau over het hoofd zagen en toch onder de poort door reden. Om vervolgens aan de andere kant van de trap te rijden… Die tijdelijke maatregel wordt later deze maand vervangen door een permanente. Voor allerlei zaken in de stad heeft de gemeente Leiden namelijk bedacht hoe die er uit moeten zien. Dat is vastgelegd in het ‘Handboek kwaliteit openbare ruimte‘. Welk type bankje hoort waar, welke gebakken steen gebruikt Leiden voor de bestrating en dus ook welke afscheidingen, zoals paaltjes. Datzelfde handboek schrijft voor dat in de Leidse binnenstad uitsluitend het ‘Alphenaartje’ wordt gebruikt als ‘vaste afzetpaal’. Het gaat om een achthoekige betonnen sierpaal met een ronde kop. vervaardigd uit standaard beton. Ze dienen donkergrijs en niet geverfd of gekleurd te zijn.


Het Leidenaartje is op veel plekken verwijderd, maar niet overal. Hier staat een rijtje achter museum Volkenkunde. Op steenworp afstand van de Morspoort.

Enkele jaren geleden werden de zogeheten Leidenaartjes massaal door de gemeente uit het straatbeeld verwijderd. Ze werden ooit in groten getale geplaatst. Onder meer langs stoepen om foutparkeren tegen te gaan. Maar al die paaltjes maakten de stad er niet mooier op en bovendien sloeg het een flink gat in het gemeentelijke onderhoudsbudget om het weelderig groeiende onkruid langs die paaltjes handmatig weg te halen. Je zou toch denken dat er ergens nog wel zo’n Leidenaartje in de gemeentelijke opslag ligt om aan de bescheiden wens van Oud Leiden tegemoet te komen.

Leiden morspoort


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×