Gedicht op hekken Morspoort over ‘stalen stortbak’

8

Op de hekken die rond de Morspoort zijn geplaatst in verband met de restauratie van de Middeleeuwse poort, zijn onlangs gedichten opgehangen. Daarin uit de anonieme dichter een ongenoegen over onder andere ‘de stalen stortbak’ waar de Morspoort in staat: hij ‘werd verzonken in het kwaad’.

Bij de herinrichting van het Morspoortplein in 2016 is de bestrating rondom de stadspoort verlaagd. Het eeuwenoude monument is hierdoor hoger komen te liggen ten opzichte van de straat, waardoor verkeer niet meer door de stadspoort kan. “Te hoog is men u gaan bestraten, verzonken werd u door dit kwaad”, spreekt het opgehangen gedicht uit.

De Historische Vereniging Oud Leiden liet destijds al weten dat het monument zijn functie op deze manier verloor. Die had liever gezien dat fietsers gebruik hadden kunnen blijven maken van de poort als stadstoegang.

Gevangen in een net
De anonieme dichter vraagt ook aandacht voor het proces van restauratie van de poort. “De schoonste poort sinds middeleeuwse dagen, maar thans gevangen in een net”, luidt de dichtregel daarover. “Wanneer wordt gij dan eindelijk ontzet?”

Tijdens de huidige restauratie wordt de verhoging rondom de poort ook voorzien van opvallende tegels, zodat de rand beter zichtbaar wordt.

Delen
Zirkzee slaapadviesdagen

8 reacties

 1. Weghalen die stalen rand en die egalisatie t.b.v. vlakke terrassen. S.v.p. weer in de oorspronkelijke staat! En zeker dat lullige stalen randje weg aan de Singelkant van de poort dat 1,5 meter ruimte wegneemt.

  • Mee eens met de anonieme dichter en de reactie van H. Nieuwland. De ongelijkvloerse bestrating zorgt voor onveilige situaties. Valpartijen liggen op de loer (denk aan ouderen die de op/afstapjes niet verwachten) en voor fietsers is de verkeersituatie waarbij ze om de poort heen moeten rijden en het overzicht niet meer hebben er al helemaal niet duidelijker op geworden. Regelmatig heb je daar bijna-botsingen aan je broek met voetgangers en tegemoetkomende fiietsers of auto’s. Soms denk je dat dit doort obstakels alleen maar achter de tekentafel worden verzonnen en niet ook even op locatie worden bekeken op uitvoerbaarheid/gewenstheid.

 2. Een Leids burger op

  Het is blijkbaar duidelijk de bedoeling (stalen randje en ophoging) dat de fietsers niet meer onder de Morspoort door kunnen fietsen en het zal de verkeersveiligheid niet ten goede komen als alle verkeer 1 kant op moet. Nu maar hopen dat je straks door de poort nog kan zien wat er van de overzijde zal aankomen Tel daar de uitbreiding van de terrassen in de zomer bij op en de chaos wordt compleet.
  Ook dit onderwerp is al eerder besproken:
  https://sleutelstad.nl/2018/08/22/grote-opknapbeurt-voor-morspoort/

 3. Joop J.Gijsman op

  Restauratie zonder omgevingsvergunning, dat is alleen voor particuliere verbouwingen vindt een ambtenaar. Kwalijke zaak, komt veel vaker voor, wat geldt voor de burger, geldt kennelijk niet voor de Gemeente. Welke wethouder pakken we aan?

 4. Ten eerste, de Morspoort is geen middeleeuwse poort, zoals in het artikel staat, maar “de stenen poort is in 1669 in maniëristische stijl opgetrokken volgens een ontwerp van de Leidse bouwmeester Willem van der Helm (Wikipedia).
  Ik deel de kritiek. Een monumentale zeventiendeeeuwse poort als het ware op een sokkel plaatsen, hoe verzin je zoiets? Maar “we” hoeven geen wethouder “aan te pakken”. Dat is de taak van de gemeenteraad. Hoewel, ik neem aan dat de gemeenteraad er toestemming voor heeft gegeven, of in ieder geval voor de financiering ervan, en die kunnen we om de vier jaar heel hard aanpakken.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline