Op de hekken rond de Morspoort hangt sindskort een gedicht. (Foto's: AS Media).

Gedicht op hekken Morspoort over 'stalen stortbak'

Op de hekken die rond de Morspoort zijn geplaatst in verband met de restauratie van de Middeleeuwse poort, zijn onlangs gedichten opgehangen. Daarin uit de anonieme dichter een ongenoegen over onder andere ‘de stalen stortbak’ waar de Morspoort in staat: hij ‘werd verzonken in het kwaad’.

Bij de herinrichting van het Morspoortplein in 2016 is de bestrating rondom de stadspoort verlaagd. Het eeuwenoude monument is hierdoor hoger komen te liggen ten opzichte van de straat, waardoor verkeer niet meer door de stadspoort kan. “Te hoog is men u gaan bestraten, verzonken werd u door dit kwaad”, spreekt het opgehangen gedicht uit.

De Historische Vereniging Oud Leiden liet destijds al weten dat het monument zijn functie op deze manier verloor. Die had liever gezien dat fietsers gebruik hadden kunnen blijven maken van de poort als stadstoegang.

Gevangen in een net
De anonieme dichter vraagt ook aandacht voor het proces van restauratie van de poort. “De schoonste poort sinds middeleeuwse dagen, maar thans gevangen in een net”, luidt de dichtregel daarover. “Wanneer wordt gij dan eindelijk ontzet?”

Tijdens de huidige restauratie wordt de verhoging rondom de poort ook voorzien van opvallende tegels, zodat de rand beter zichtbaar wordt.

Advertentie

Leiden morspoort


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×