Een impressie van de nieuwbouw de De Sleutels gaan bouwen voor de Stichting Puzzelstuk.

Stichting Puzzelstuk hoopt op verruiming Leidse WMO-regels

De Leidse Stichting Puzzelstuk is een ouderinitiatief om in de Stevenshof voor 16 jongvolwassenen met autisme en een verstandelijke beperking een levensloopbestendige woning te bouwen met 24-uurs zorg. Dat gebouw komt er. In februari werden de benodigde contracten getekend tussen de gemeente Leiden en woningbouwvereniging De Sleutels die het pand gaan neerzetten. De stichting gaat het vervolgens huren.

Chris de Waard in gesprek met voorzitter Esther Karsch van de Stichting Puzzelstuk over de noodzakelijke aanpassingen voor het te realiseren pand en de financiering daarvan.

Probleem is dat het gebouw levensloopbestendig moet zijn en onder meer geschikt voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel. Het twee verdiepingen tellende gebouw krijgt wel een lift, daarvoor zorgt De Sleutels, maar bijvoorbeeld geen deuren van een meter breed. Bij nieuwbouw zijn deuren standaard 90 centimeter. Als ze tien centimeter breder moeten worden, is dat een stuk duurder.

WMO
Bij bestaande bouw wordt zo’n aanpassing vergoed op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, maar dat geldt niet bij nieuwbouw. Voorzitter Esther Karsch-Spiro van Puzzelstuk kwam bij de raadscommissie Onderwijs en Samenleving een pleidooi houden om daar op een andere manier mee om te gaan. “Het is niet erg efficiënt om eerst een nieuw gebouw neer te zetten met te smalle deuren om die na een half jaar te laten verbreden met financiering uit de WMO”, hield Karsch de raadsleden voor.

Domotica
Ook voor een aantal andere zaken zoekt Puzzelstuk nog financiering. Zo is er een 40.000 euro kostende brandmeldinstallatie noodzakelijk en elektronische uitluisterapparatuur van 70.000 euro. Met deze vorm van domotica kunnen de bewoners in de gaten gehouden worden zonder dat er dag en nacht duur personeel aanwezig hoeft te zijn. Het uitluisteren gebeurt op afstand, terwijl in het pand alleen een slaapwacht aanwezig hoeft te zijn. Als er iets gebeurd, dan wordt die slaapwacht door de centrale gewekt.

Voor dit soort zaken kan normaal gesproken ook een beroep gedaan worden op de WMO, maar niet in dit geval. De WMO is voor individuele aanvragen en niet voor een gemeenschappelijke aanvraag vooraf.

Leiden Maatschappij Politiek Puzzelstuk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×