Raadsleden Alex Friso en Rembrandt Rowaan in de studio bij Politiek071. (Foto: Lieuwe van Slooten).

GroenLinks wil meer aandacht voor wooninitiatieven van ouderen in Leiden

De woningmarkt in Leiden is al jaren overspannen; zowel studenten, jongeren, starters als ouderen zijn hard op zoek naar geschikte woonruimte. Ideeën voor kleinschalige woonvormen voor ouderen, zoals bijvoorbeeld een Knarrenhof, vissen echter vaak achter het net omdat de benodigde kennis en financiën ontbreken. Als het aan GroenLinks ligt, komt daar verandering in en gaat de gemeente Leiden deze ouderen-initiatieven ondersteunen. “Ouderen samen laten wonen lost ook maatschappelijke problemen zoals eenzaamheid op”, aldus raadslid Rembrandt Rowaan in Politiek071.

In een serie raadsvragen stelt de fractie van GroenLinks de kwestie aan de kaak. Volgens de coalitiepartij verdienen initiatieven van ouderen extra aandacht, omdat het samenwonen zorgkosten kan besparen en er met de verhuizing naar een ouderenwoning ook beweging komt in de woningmarkt. “Ouderen zitten nu vaak in een eengezinswoning en nemen daardoor eigenlijk heel veel ruimte in in hun eentje of met z’n tweeën. Als zij doorstromen komt er een woning voor een gezin vrij, dat weer een starterswoning achterlaat”, legt raadslid Alex Friso die doorstroming uit.

Verzorgingshuizen verdwenen
De afgelopen jaren is er landelijk op aangestuurd dat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen, waardoor veel verzorgingstehuizen zijn verdwenen. “Je kunt er je vraagtekens bij zetten of dat nou een goed idee was, maar nu het zo is, is een kleinschalige woonvorm een goed voorbeeld van een manier waarop je elkaar wel kunt ondersteunen”, zegt raadslid Rowaan. “Door ouderen te laten wonen waar ze willen, los je ook maatschappelijke problemen op zoals eenzaamheid.”


GroenLinks-raadsleden Alex Friso en Rembrandt Rowaan in gesprek met IJsbrand Terpstra

De aandacht van GroenLinks voor deze vorm van wonen komt naar aanleiding van een landelijke regeling die subsidies verstrekt voor het maken van plannen. “Het zijn vaak ouderen die zichzelf organiseren en die geen kennis hebben over hoe je bijvoorbeeld een planontwikkelaar aantrekt. Daarom is professionele ondersteuning nodig”, vindt Friso. “Het is niet zo dat ouderenwoningen nu topprioriteit moeten krijgen, maar het zijn groepen die met initiatieven komen en die aangeven er lastig tussen te komen.”

Vinden van ruimte
Volgens GroenLinks is het grootste probleem het vinden van geschikte ruimte. In Leiden is die ruimte namelijk schaars en bouwprojecten zijn gewild. “We vragen van het college om goed te kijken waar er nog ruimte is”, zegt Rowaan. Bij particuliere grond kan de gemeente alleen sturen en aangeven dat dit belang er is, maar als het om gemeentelijke grond of om te bouwen vastgoed gaat, kan er wel voor één partner worden gekozen. Een specifieke locatie wil Friso daarvoor echter niet noemen. Hij doet een algemene oproep aan de wethouder om naar alle potentiële bouwprojecten te kijken.

Uit de antwoorden op de vragen van GroenLinks aan het College van B en W zal blijken in welke mate het gemeentebestuur mee wil gaan met GroenLinks. Ook zal duidelijk worden of en op welke manier de gemeente Leiden gebruik gaat maken van de landelijke financiële regeling.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×