Raadslid van Voorschoten Lokaal Marleen Persoon te gast in Politiek071. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Breuk Marleen Persoon met ONS Voorschoten komt na jaar van frictie

Eigenlijk boterde het al sinds de verkiezingen niet tussen Marleen Persoon en haar fractie ONS Voorschoten. Toen de partij tegen haar wil in niet mee-stemde met het amendement van de SP over dertig procent sociale woningbouw en ze afgelopen donderdag op haar eigen portefeuille niet het woord mocht voeren in de commissie, was voor Marleen Persoon de maat vol. Ze stapte per direct uit de fractie van ONS Voorschoten en richtte haar eigen partij Voorschoten Lokaal op: “Ik wil bij mezelf blijven”, zegt Persoon in Politiek071.

Het waren meerdere beslissingen van haar voormalige partij die Persoon niet lekker zaten. Zo stemde ONS in met het fietsverbod in de Schoolstraat terwijl de partij in haar verkiezingsprogramma nog tegen was. “Er werd te weinig echte oppositie gevoerd”, zegt een gefrustreerde Persoon. “Heel vaak wilde mijn fractie niet stemmen als er geen meerderheid voor was, terwijl ik vind dat je als lokale partij juist je statement moet maken.”

Vereniging ONS opgeheven
Toen ONS Voorschoten begin maart de vereniging achter de partij ophief, begon Persoon achter de schermen al aan een nieuwe partij. Zo reserveerde ze alvast de domeinnaam voor Voorschoten Lokaal. “Ik was tegen die opheffing. Je moet als partij een achterban hebben om goed te functioneren”, zegt het eigenwijze raadslid. Ze hoopt zo’n achterban op te bouwen met haar nieuwe partij. “Er hebben zich al twee mensen gemeld.”


Voorschoten Lokaal raadslid Marleen Persoon in gesprek met Lieuwe van Slooten tijdens Politiek071

Naast het feit dat de oppositie verder versplintert – Esmee van Herk ging eerder zelfstandig verder na een breuk met het CDA – verandert er ook een aantal praktische zaken in de Voorschotense gemeenteraad. Zo krijgt Persoon een andere plek en zal de spreektijd van de andere partijen afnemen. Alle negen fracties hebben in Voorschoten immers gelijke spreektijd en met de komst van een extra partij wordt dat per partij dus minder. “Ik zie dat juist als een voordeel. Er wordt zo vaak langdurig over dingen doorgesproken”, zegt Persoon daarover.

Als eenling in de raad gaat Persoon niet over alles kunnen mee praten. “Ik ga kijken welke krenten ik uit de pap kan vissen”, zegt het raadslid die met voorkeursstemmen in de raad kwam. Samenwerken met andere partijen is daarbij niet uitgesloten. “Elke fractie heeft wel goede dingen en daar sluit ik me bij aan. Als ik het er niet mee eens ben dan niet. Zo simpel is het.”

Advertentie

Politiek Voorschoten Voorschoten Lokaal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×