Siebrand van der Ploeg (links) en tuinder Jessica Zwartjes (rechts) met enkele vrijwilligers van Het Zoete Land (Foto's: Gerry van Bakel)

Het Zoete Land biedt groente, fruit, bloemen en integratie

Stadstuinderij Het Zoete Land gonst van activiteit, april is de maand om veel te zaaien en te planten, en als het meezit kan er ook deze week al geoogst worden. In de moestuin die een beetje verscholen ligt tussen de Zoeterwoudsesingel en de korfbalvelden van Sporting Trigon zijn er al diverse soorten sla, staat de rabarber klaar om gesneden te worden en lijken de pioenrozen ook niet lang meer op zich te laten wachten.

Zes jaar geleden was dit een zanderig hoekje, achtergelaten nadat de noodlokalen voor de Lorentzschool niet meer nodig waren. Tuinder Jessica Zwartjes zag er wel brood in en stapte naar de gemeente om te vragen of ze daar een stadstuin mocht aanleggen. “In 2014 zijn we echt begonnen. Eerst moet de grond verbeterd worden en bemest,” vertelt Siebrand van der Ploeg. Hij zit in het bestuur van Stichting Leiden Oogst die de tuin beheert. “Het duurt eigenlijk zeveb jaar voordat een moestuin tot volle wasdom komt. Wij zijn nu vijf jaar bezig.” En het gaat goed, want 125 huishoudens hebben een plukabonnement en komen wekelijks naar de tuin om een boodschappentas te vullen. “Een gezin kan dan wel 3 tot 4 dagen ervan eten,” zegt Van der Ploeg.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Siebrand van der Ploeg.

Tuinder Zwartjes zwaait de scepter in de tuin, maakt het teeltplan en stuurt de deelnemers elke week een bericht wat er geplukt mag worden en hoeveel. In de tuin wijzen vlaggetjes de weg en staan er ook instructies hoe je de betreffende groente of kruiden moet plukken. Plukdeelnemers hoeven zelf geen groene vingers te hebben, maar gewoon de aanwijzingen van Zwartjes opvolgen. Dat geldt ook voor de 36 vrijwilligers die helpen met wieden, schoffelen, zaaien en planten. “Als er hier vrijwilligers aan het werk zijn, ben ik er ook,” zegt Zwartjes.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Jessica Zwartjes.

Er is een wachtlijst om aan te sluiten als plukdeelnemer en ook de animo om als vrijwilliger in de tuin te werken is erg groot. “We hebben nu net geen wachtlijst daarvoor,” zegt Van der Ploeg, “maar dat kan zo weer veranderen. Onze vrijwilligers zijn heel divers, jong en oud en soms ook mensen die weer aan het integreren zijn na bijvoorbeeld een burn-out. Die komen soms van heel ver en zijn hier toch maar mooi aan het werk.”

Onlangs was er commotie over de toekomst van het Sportpark aan de Cronesteinkade waarbij eventueel Het Zoete Land een deel van zijn grond zou moeten afstaan voor een kunstgras sportveld voor korfbalvereniging Sporting Trigon en hockeyclub Roomburg. Er zou dan wel een ander stuk grond bijkomen aan de andere kant van het sportveld. Daar was Leiden Oogst niet blij mee, aldus Van der Ploeg. Maar vorige week werd bekend dat het college kiest voor een ander scenario waarbij Het Zoete Land op dezelfde plek blijft en het sportveld wat opschuift. Voor Van der Ploeg en Zwartjes een hele opluchting.

Als het aan Leiden Oogst ligt blijft het overigens niet bij deze ene stadstuin. Er wordt gepraat met bewoners van de Energiewijk en er zijn vergevorderde plannen met de Voedselbank om in de Zeeheldenbuurt een moestuin op te zetten waar groente en fruit kan worden geteeld voor de klanten van de Voedselbank.

Voor meer informatie over Het Zoete Land en de andere plannen van Leiden Oogst, ga naar de website van Het Zoete Land.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×