Ruim 4.000 handtekeningen voor beter naleven bomenbeleid Oegstgeest

9

Een groep inwoners van Oegstgeest overhandigt aanstaande donderdag een petitie met ruim vierduizend handtekeningen aan burgemeester Emile Jaensch. Daarmee roepen ze de gemeente op om haar eigen bomenbeleid, dat nog geen jaar oud is, beter na te leven. De bewoners willen dat bomen in het dorp niet onnodig worden gekapt, men beter bij de besluitvorming over bomenkap wordt betrokken en dat bij herplanting wordt gestreefd naar meer diversiteit.

De petitie ‘Red de prachtige bomen(diversiteit) van Oegstgeest‘ werd afgelopen november gestart door Cathelijne Filippo, die daarbij naar eigen zeggen wordt ondersteund door Sarah Den Hollander, Marcela Cazau en Klaske van der Mandele. De initiatiefnemers richten zich in hun petitie tot de gemeente Oegstgeest en de fractie van Progressief Oegstgeest, waaraan ze vragen om het bomenbeleid uit juni 2018 beter na te leven. “Onderteken deze petitie en vraag om een betere uitvoering van het bomenbeleid en een stop met de zinloze kap van zoveel prachtige bomen!”

Briefjes aan bomen
In het dorp leven al langer zorgen over te rigoureuze kap van gemeentelijke bomen. Vorig jaar werd het nog een verkiezingsthema, protesteerden raadsleden in Haaswijk en beloofde de gemeente uiteindelijk beterschap. Dat lukt volgens de initiatiefnemers echter onvoldoende. Zij stellen dat er te weinig onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheid om bomen te behouden en dat herplanting te weinig oplevert. “Hoewel de gemeente er nieuwe bomen voor terugplaatst, moeten prachtige, voornamelijk gezonde en vaak oude bomen, plaatsmaken voor kleine, iele, jonge bomen die niet dezelfde eigenschappen en schoonheid bezitten”, schrijven de initiatiefnemers.

Om aandacht te vragen voor de petitie werden de afgelopen maanden, naast oproepen in diverse Facebookgroepen, ook A4’tjes door het dorp verspreid. Aan verschillende bomen die mogelijk gekapt zouden gaan worden, waaronder een flink aantal langs de Terweeweg, werden leuzen opgehangen als ‘Ik los het broeikasprobleem graag voor je op’ en ‘Ik bescherm je tegen fijnstof’. Onderaan het A4’tje stond een oproep om de petitie te tekenen.

Internationale aandacht
In bijna vijf maanden is de petitie tot op heden door 4.372 mensen ondertekend. Voor een dorp als Oegstgeest, met iets meer dan 24.000 inwoners, lijkt dat op het eerste gezicht erg veel. Maar naast uit Oegstgeest en uit andere gemeenten in de Leidse regio, komen ondertekenaars ook uit tal van andere Nederlandse gemeenten; van Amsterdam tot Eindhoven en Ruurlo. Bovendien heeft een aantal ondertekenaars het Verenigd Koninkrijk als woonlocatie opgegeven en zijn er verschillende steunbetuigingen in het Engels.

Hoewel de locatie van het grootste deel van de ondertekenaars alleen voor de initiatiefnemers zichtbaar is, lijkt het er daarmee op dat deze petitie onderdeel is geworden van een landelijke, mogelijk zelfs internationale actie tegen het kappen van bomen. Recentelijk werd daarvoor ook een petitie aan de Tweede Kamer opgestart, waar vanuit de Oegstgeester petitie naar wordt verwezen. Dat levert de vraag op hoeveel van de ondertekenaars daadwerkelijk op de hoogte zijn van de manier waarop het Oegstgeester bomenbeleid wordt uitgevoerd en hoeveel waarde de handtekeningen dus zullen hebben voor het gemeentebestuur.

Gemeenteraadsvergadering
De petitie wordt donderdagavond aan het voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering aangeboden aan burgemeester Emile Jaensch. Dan zal ook duidelijk worden of het voor die tijd nog gelukt is het doel van 5.000 handtekeningen te halen, waarvoor nog ongeveer 600 handtekeningen nodig zijn. De gemeenteraadsvergadering begint om 20.00 uur en vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Rhijngeesterstraatweg.

Delen
Zirkzee slaapadviesdagen

9 reacties

 1. Weer compleet kansloos dit. ‘men beter bij de besluitvorming over bomenkap wordt betrokken ‘ lijkt mij al helemaal geen verstandig idee. Kijk maar naar Leiden daar hebben de inwoners het ook veel ste veel voor het zeggen. Dat de gemeente niet meer goed kan functioneren….. Bij alles wat de gemeente Leiden wil doen komt er weer zo zielig figuur om de hoek kijken die het een half jaar op houd, tonnen aan extra kosten veroorzaakt en dus onnodig tijd verlies geeft. 2: ‘dat bij hertplanting wordt gestreefd naar meer diversiteit.’ Naar mijn weten is er al volop diversiteit er worden al diverse bomen, struiken en ander groen aangeplant…. Daarbij hoort KAPPEN ook bij Diversiteit door het kappen of terug zetten van bomen krijgt andere beplanting meer de kans, of krijgt een boom meer de kans tot uiting te komen na kappen of kort zetten als het om probleemtakken gaat. 3’stop met de zinloze kap van zoveel prachtige bomen!” Dus deze mensen weten van elke boom de reden dat hij gekapt gaat worden? Knap zeker hoop helderziende bij dat selectieve groepje inwoners. De gemeente kapt niet voor zijn plezier bomen, daar staat een reden of doel achter. 4: ‘voornamelijk gezonde en vaak oude bomen,’ –> Dit selectief en naïef groepje mensen heeft volgens mij echt 0,0 kennis. Een boom kan van de buitenkant goed ogen maar van binnen zo goed als dood zijn, rotting of een kanker gezwel hoeft bijvoorbeeld helemaal niet naar buiten te treden. oud bomen die in een hoek van 70 max graden staan kunnen instabiel worden. omdat veel stadsbomen onder straatwerk ligt is de wortel opvoervlakte vaak minder groot en stevig (afhankelijk van wat voor verkeerd er over gaat en hoeveel. ) wortels hebben namelijk wel degelijk last van de belasting die over straatwerk / alvast gaat. al dan niet gewicht in trillingen. 5: ‘In bijna vijf maanden is de petitie tot op heden door 4.372 mensen ondertekend’ 9% van de ondertekende komt uit Oegstgeest.. 5% Leiden 3% Amsterdam. 8% Den haag, 4% Rotterdam, 16% buitenland. Kortom de petitie word weer mooier voorgedaan dan het is ‘ oh kijk Oegstgeest verzamelt (5000) hanteringen… Vermeld er wel bij dat maar 9% uit Oegstgeest komt. Is naar mijn mening gewoon weer zo zielig selectief groepje mensen dat zich beter voelt dan dat andere. en beperkte tot geen kennis over zaken heeft. Zeker vrienden van die ellendige bomenbond?

  • Eus de Watergeus op

   Als er iets kansloos is, is het wel jouw totaal onleesbare en slecht gespelde rant. Het lucht vast op om je rabiate kop-noch-staartmeninkje op internet te kwakken. Ik ben na 3 zinnen afgehaakt.

   • Dat is jou mening helemaal prima maar laat mij verder koud!, je hoeft mij niet te vertellen dat mijn spelling / gramtica totaal kut is. Maar liever dat dan een stel zogenaamde klimaat / milieu hippies die denken er verstand van te hebben…. mijn reactie rust Teminste op feiten die te controleren dan ipv slap gelul van mensen die weer even denken verstand van iets te hebben en gewoon maar slap roepen. Het hele zielige er aan is nog dat die mensen podium krijgen ook een totale onzin verspreiden! Liever slechte in Nederlands en realistisch kunnen kijken en denken!!! Dan in deze onzin geloven. Jij hoort klaarblijkelijk ook bij het groepje linkse onzin verspreiders? Gezien jou bericht 0,0 inhoud bevat en dus totaal geen toevoeging geeft!! Op alleen iemand persoonlijk aanvallen omdat je niks beters kan bedenken. Tja dat is mijn meningen maar dan ben je echt zielig.

 2. Rien van Vliet op

  Eus, de argumenten die Marc naar voren brengt zijn op z’n minst het onderzoeken waard. Zijn spelling en grammatica doen hier geheel niet terzake.

  • Eus de Watergeus op

   Je vindt serieus dat de lezer zich maar door dat braaksel van belabberde spelling en kromme zinnen moet worstelen op zoek naar iets wat een onderbouwd standpunt zou kunnen zijn? Een verzorgde tekst getuigt van respect voor de lezer. Daar gaat het al mis bij Marc. Laat hem zijn commentaar maar redigeren als hij een punt wil maken.

 3. Rien van Vliet op

  Nou Marc, zolang jouw spelling en grammatica niet op orde is, doet jouw mening er blijkbaar niet toe omdat Eus uit jouw tekst geen onderbouwd standpunt kan opmaken (andere lezers overigens wel).

  Nou Eus, wijs even de fout aan in de volgende tekst: ‘Bijzonder hoe sommigen bij elk onderwerp moet laten zien dat ze enorm deugen.’ En in deze tekst: ‘Klagen is één ding. Feedback geven zodat de ander er wat mee kan is moeilijker.’ Tot slot: ‘Voorkeursstemmen hebben te maken met de volgorde van de kieslijst en kan er toe leiden dat een laaggeplaatste kandidaat toch in het college komt, …’

  • Eus de Watergeus op

   Spijkers op laag water, Rien. Ik besteed aandacht aan spelling en leesbaarheid van mijn commentaar. Dat zou Marc ook eens moeten proberen.

 4. Een Leids burger op

  Hoewel de tekst van Marc beter kan valt er inhoudelijk toch nog wel wat uit te halen. 🙂
  Veel mensen uit vooral (s)linksGroene hoek beginnen vaak al meteen te klagen als er ergens bomen gekapt worden. Marc wijst er op dat in sommige gevallen daar best een een goede reden voor kan zijn:
  1. Zieke bomen die er goed uitzien kunnen van binnen rot zijn en dus een gevaar vormen.
  2. Scheefstaande bomen kunnen instabiel worden. (volgens Marc al bij een hellingshoek van 70 graden. )
  3. Wortels van bomen die het wegdek of fietspad omhoog drukken en zo een onveilige situatie doen ontstaan.
  .

  Verder wijst hij er op dat maar 9 % van de ondertekenaars van de petitie uit Oegstgeest komt. (niet echt representatief dus).
  .
  Toch denk ik dat de bomenbond wel een punt heeft dat er in Leiden veel bomen zijn gekapt waar geen of onvoldoende nieuwe bomen voor terug zijn geplant.
  .

  Maar dat briefje op die boom (zie foto hierboven ) met de tekst ¨Ik los het broeikasprobleem wel even voor je op ¨ is natuurlijk onzin. Want hoewel bomen in het zonlicht CO2(kooldioxide) omzetten in O2(zuurstof) produceren bomen in het donker juist CO2. Bovendien is het een illusie om te denken dat meer bomen bij zonlicht in staat zouden zijn om zoveel CO2 om te zetten dat daarmee het broeikasprobleem en daarmee de opwarming van de aarde onder het mom van alle beetjes helpen significant zou kunnen worden tegengegaan. Dat is weer zo´n typisch voorbeeld van de klimaatgekte.

 5. Eus de Watergeus, ‘Een verzorgde tekst getuigt van respect voor de lezer. Daar gaat het al mis bij Marc. Laat hem zijn commentaar maar redigeren als hij een punt wil maken.’ Laat ik maar met punt 1 beginnen….. Jij bepaalt niet voor mij of welk ander dan ook hier dat ik mijn commentaar moet redigeren om een punt te maken. 2: Dus ik heb volgens mij geen respect naar de lezer toe? Heb je ergens thuis een glazen bol staan dat je dat zo overtuigend kan zeggen? Iets met bevooroordeeld en verschil niet zien tussen meningen en feiten dat je zo overtuig ben…. –> ‘Spijkers op laag water, Rien. Ik besteed aandacht aan spelling en leesbaarheid van mijn commentaar. Dat zou Marc ook eens moeten proberen.’ Nogmaals jij heb blijkbaar een glazen bol thuis dat he zo overtuigend kan zeggen dat ik geen tijd aan mijn spelling en leesbaarheid besteed? Even een vraagje maar bekend met mensen die dyslectie hebben of gewoon mensen die moeit met spelling in het algemeen hebben? Of hou je zelf nou gewoon zo stom? –> Een is goed in wiskunde ander in geschiedenis en de ander in Nederlands het zijt zo is niet het eind van de wereld. Maar klaarblijkelijk hebben mensen die niet goed zijn in spelling geen recht van spreken / doet hun mening er niet toe volgens Eus de Watergeus (wat overigens Rien van Vliet ook al opviel). Sorry maar volgens mij gaat er dan een hoop niet goed in die bovenkamer van jou, dat zegt meer over jou persoonlijkheid dan mijn spelling. Dus mensen aan de hoge school en de universiteit die niet goed in Nederlands zijn ( net zo beroerd als die van mij) moeten maar niks meer zeggen / geen mening geven? Toevallig op je achterhoofd gevallen? Maar goed Ik neem de tijd voor mijn tekst en verzorg deze zover voor mijn doen goed, meer kan ik er niet van maken en als jou dat als enigen niet bevalt ga je toch ergens anders kijken. Ik heb wel respect naar de lezer en bij deze dan ook naar Een Leids burger en Rien van Vliet. 🙂 Als andere het wel kunnen lezen en jij niet zal er wel iets mis zijn met jou gemakzuchtige manier van lezen? Ik laat het hier verder bij, is mij immers wel duidelijk wat voor persoon ik voor mij heb… Ga daar geen tijd in steken verder…. Een fijne avond nog.

  En zoals een Leidse burger al aangeeft het hele ik neem CO2 op en stoot zuurstof uit verhaal is onzin. Naast het stukje wat hij / zij verteld is het ook nog een zo dat: Ja een boom neemt Co2 op en geeft zuurstof terug maar aan het eind van zijn leven. Kan 40 jaar zijn kan 60 jaar of 90 jaar zijn, staat de boom alle opgeslagen CO2 weer uit (komt weer vrij. ) Daarbij verbruikt de boom net zoveel zuurstof in zijn verteer proces als dat deze boom geproduceerd heeft in zijn leven. Dus eigenlijk ben je weer bij af als de boom dood gaat. De grootste bron van zuurstof is (vooral door onwetendheid van mensen en onzin informatie van Links groen om maar zieltjes te winnen, ) maar dat is de Zee en dit is voor mij wellicht nog het belangrijkste wat ik heb geleerd binnen het groenvak, en niet binnen een opleiding van groen maar van een Bioloog en die weet toch echt wel wat hij verteld. Tot slot ik snap jou punt over de bomenbond maar dit heeft denk ik ook met berichten van 1 kant te maken? De bomen bond zet niet alleen Leiden maar ook andere gemeentes en of plekken ten onrecht negatief neer. Er word in de winter tijd veel gezaagd ja klopt, maar dit komt omdat zagen maar in bepaald deel van het jaar mag, de gemeente plant daar in tegen(bijna) het hele jaar door bomen. Is het dus nog al een verschil of je werk in 4 maanden (zagen) of 10 maanden (bomen planten) kan verdelen. 2e punt is dat mensen zich ook heel snel vergissen, er word momenteel veel hakhout en opschot weg gezaagd… Dit word door vele als een gewone boom gezien maar dat is het niet, opschot is simpel gezegd gewoon dat een bom zich opsplits in meer dan 1 stam, en voor de diversiteit is het dan vaak beter dit weg te zagen. Zodat de echte boom meer leef ruimte krijgt.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline