VVD-raadsleden Frederik Zevenbergen en Maarten Dirkse tijdens Politiek071. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Wisseling van de wacht bij Leidse VVD: Dirkse erin, Zevenbergen eruit

De een komt, de ander gaat. Nestor Frederik Zevenbergen verliet donderdag 18 april na zeventien jaar de Leidse gemeenteraad. Hij is namelijk verkozen tot Statenlid in de Provincie Zuid-Holland. Voor Zevenbergen in de plaats kwam Maarten Dirkse: “Ik heb hier acht jaar op gewacht”, zegt Dirkse die al sinds 2011 actief was voor de partij als duo-raadslid.

Dirkse heeft al twee keer mogen ruiken aan het echte werk als tijdelijk raadslid. Nu is het raadswerk definitief en wil hij zich met name gaan inzetten voor het behoud van de auto. “In het college zit heel veel nauwelijks verhulde autohaat”, zegt Dirkse. “Mensen worden hun auto uitgejaagd.” Dirkse kijkt daarbij vooral naar zijn eigen situatie. Zo werkt hij in Utrecht en woont hij in Leiden. “Mensen zeggen dat ik met het OV moet gaan, maar dat duurt twee keer zo lang.”

Gehaktmolen
Terugkijkend op zijn tijd in de raad maakt Zevenbergen zich zorgen over de verhoudingen tussen de oppositie en coalitie. “Ik kom uit een tijd dat bestuursleden en raadsleden werden opgegeten door de gehaktmolen die de Leidse gemeentepolitiek heet”, herinnert Zevenbergen zich. In 2010 nam hij zitting in de commissie Van Egdom die dat probleem moest aanpakken. “Er kwam een nieuwe raadscultuur met meer open verhoudingen. De huidige coalitie lijkt echter weer terug te schieten naar het hij/zij denken. Dat zag je heel goed bij de laatste de behandeling van de begroting”, aldus Zevenbergen.


VVD-raadsleden Frederik Zevenbergen en Maarten Dirkse in gesprek met presentator Lieuwe van Slooten tijdens Politiek071

Zevenbergen is inmiddels geïnstalleerd in de Provincie Zuid-Holland waar hij de komende vier jaar als Statenlid aan de slag gaat. Hoewel er vanwege de onderhandelingen voor het nieuwe provinciebestuur nog weinig inhoudelijks te doen is voor Zevenbergen, wordt hij druk ingewerkt. “Daarvoor worden we de provincie ingeduwd”, zegt het scheidend raadslid. “Je komt op allerlei indrukwekkende plekken zoals de haven van Rotterdam.”

Coalitie
Een provinciale coalitie is er nog niet. Op dit moment praten de partijen Forum voor Democratie, CDA en VVD over een aantal thema’s waar zij het in hoofdlijnen eens willen worden. Toch komen die drie partijen voor een meerderheid een aantal zetels tekort. Zevenbergen ziet een gedoogconstructie niet zitten: “Je mag ervan uitgaan dat er wordt aangestuurd op een meerderheid.” Welke partij(en) er dan bijkomen is nog onbekend.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×