Tussenstand ondersteuning LEAD-referendum week twee

18

Update: De referendumaanvraag over de ‘Nota van uitgangspunten LEAD’ heeft er in de tweede week 467 ondersteuningsverklaringen bijgekregen. Daarvan blijken er 452 geldig te zijn. Dat meldt de gemeente Leiden vanmorgen, nadat er gisteren eerst foutieve cijfers waren verstrekt. Het zijn er hoe dan ook veel minder dan in de eerste week toen 1.086 geldige verklaringen binnenkwamen.

Net als een week geleden, hebben de meeste mensen hun handtekening digitaal gezet via de speciale pagina op de website van de gemeente Leiden. Digitaal zijn er in deze week 397 stemmen binnengekomen. Op papier zeventig. Daarvan waren er dus vijftien ongeldig.

De initiatiefnemers van de referendumaanvraag grossieren inmiddels in plaatjes en cartoons over het hoogbouwplan langs de Willem de Zwijgerlaan. Het het ondersteunen van de aanvraag wordt overigens nog geen voorkeur uitgesproken. Zowel voor- als tegenstanders van de torenflats kunnen de aanvraag steunen. De keuze volgt pas in het referendum zelf, mocht dat er komen.

In totaal zijn er tot nu toe 1.488 geldige steunbetuigingen afgegeven. Ondertekenen kan tot 26 mei 2019. Het referendum gaat alleen door als er dan 5.000 geldige steunbetuigingen zijn binnengekomen.

Locaties

Waar Wanneer
Stadhuis, Stadhuisplein 1 ma/di/wo 8.30-17.00 uur

do 8.30-20.00 uur

vrij 8.30-17.00 uur

za 9.00-13.00 uur

Vijf Meibad, Boshuizerlaan 1 ma 07.00 – 15.00 en 20.00 – 22.00 uur

di 07.00 – 15.00 uur

wo 07.00 – 15.00 uur

do 07.00 – 15.00 en 20.00 – 22.00 uur

vrij  07.00 – 15.00 uur

zo 11.00 – 14.00 uur

Stadsbouwhuis, Langegracht 72 ma t/m vr 8.30-17.00 uur
DZB Leiden, Le Pooleweg 11 ma t/m vr 8.30-17.00 uur
Bibliotheek Stevenshof, Trix Terwindtstraat 6 ma 13.30-19.00 uur

di t/m vrij 10.30-12.30 en 13.30-17.00 uur

za 10.30-12.30 uur

Bibliotheek Merenwijk, Rosmolen 4 ma 14.00-17.00

di/woe 10.30-13.00 en 14.00-17.00 uur

do/vrij 14.00 – 17.00 uur

za 10.30 – 13.00 uur

Bibliotheek Leiden-Noord (Het Gebouw), Arubapad 4 ma t/m vrij 9.00 -17.00 uur

Let op! Schoolvakanties ma t/m vrij 10.00 – 16.00 uur

 

Ook kan er worden ondersteund via DigiD. Daarvoor is een speciale pagina op de website van de gemeente Leiden.

 

Delen

18 reacties

 1. Even bij de supermarkten gaan staan en burgers vragen om te tekenen. Je moet het ze gemakkelijk maken.

 2. Geert Crielaard

  De extreme hoogbouw van de LEAD torenflats in Leiden-Noord is waanzinnig. Daarom zijn we een referendum opgestart. Jouw steun is nodig met een handtekening.
  Hoewel dat een ongelooflijk groot aantal is zullen we de komende weken nog hard aan de bak moeten om de 5000 te halen die nodig zijn om een referendum af te dwingen. Ik val jullie daarom nog een keer lastig met het verzoek zoveel mogelijk steunbetuigingen te verzamelen. Het doel van het referendumverzoek is om iedere Leidenaar de kans te geven iets te vinden van extreme hoogbouw in hun stad en het is dan ook voor voorstanders van het plan mogelijk om het referendumverzoek te ondersteunen. Deel de link (www.leiden.nl/referendumverzoeklead) dus vooral met al je familie, vrienden en collega’s die in Leiden wonen.

 3. Het lijkt er op dat referendum niet door gaat en dat is goed nieuws. Leiden wordt bestuurt door een gekozen gemeenteraad en niet een een paar rijke nimby’s uit NIeuw Leyden die de gewoone Leidenaar geen ruimte willen geven.

  • Beste Gerart, Ik ben geen rijk iemand, maar een kunstenaar en een arbeidsgediscrimineerde.
   Ik woon ook niet in Nieuw Leyden. Er zijn heel veel Leidenaars die niet in Nieuw Leyden wonen die tegen het vol zetten van woontorens zijn. Er is mooie hoogbouw, er is hele alledaagse en lelijke hoogbouw.
   Bovendien is de hoogbouw van 115 meter hoog die nu gepland staat, alléén te betalen voor rijke mensen, een heel klein stukje aan de beneden kant is voor sociale woningbouw, en het staat nog te bezien of woningcorporaties de dure huurprijzen zullen accepteren. Ook is er afgesproken dat dat kleine stukje sociale woningbouw na 20 jaar verkocht zal worden. Want dan komen er mankementen en kunnen de kopers dat meteen op gaan hoesten. Je zult er maar gehuurd hebben en je huisje komt gewoon – volgens de afspraken die er liggen – in de verkoop. Dat is toch niet leuk?
   Alle andere flats (midden hoogbouw) aan dezelfde kant van Nieuw Leyden, waar mensen met smallere beurzen wonen, missen dan licht, zon en krijgen met valwinden te maken. En er zijn nog veel meer
   nadelen, te veel om hier te vermelden. Ik zit met een gekneusde hand en ben 72 jaar. Staar je niet blind op mensen in Nieuw Leyden aub, er zijn over héél Leiden mensen die de extreme wolkenkrabbers niet willen. Hoop dat je je mening her ziet.

   • Eric van 't Groenewout op

    Mag ik uw reactie samenvatten als gezemel en gezeur? Valwinden: fiets eens over de Haagweg ter hoogte van Haagweg 4 en de spoorovergang… Het is een beruchte plek en dat komt niet door hoogbouw, want die staat daar niet. En wat heeft die gekneusde hand van u te maken met hoogbouw die alleen nog maar op papier staat? Heeft u die hand gekneusd bij het zetten van een handtekening voor dit onzinnige yuppie-referendum? En welke mensen gaan licht missen? Als je kijkt naar de zonnestand en breedte van het voorgenomen gebouw, waag ik te betwijfelen dat het tot dramatische effecten leidt.
    Leiden wordt toch ook niet volgezet met hoogbouw? In Nederland is er een directe behoefte aan minimaal een miljoen nieuwe onderkomens. Wat is uw voorstel: de Veluwe volbouwen of in stedelijke omgeving kiezen voor extra hoogbouw? Het grote probleem is dat Leiden in de afgelopen 40, 50 jaar vooral dorpen (Stevenshof, Merenwijk, Roomburg) heeft gecreëerd met veel te weinig hoogbouw. Vooral de Merenwijk is een soort van ‘vakantiepark’ geworden zonder enige binding met Leiden. Er is veel te veel ruimte verkloot door er al bij oplevering gedateerde laagbouw neer te plempen. Dat u LEAD als extreme hoogbouw beschouwd, is eigenlijk niet meer verbazingwekkend. 115 Meter is qua schaalgrootte passend bij een middelgrote stad als Leiden.
    Ik zie steeds berichten over het tekort aan sociale woningbouw, en die is er ook, maar dat tekort wordt niet opgelost door het niet bouwen voor andere doelgroepen. Die andere doelgroepen zijn er namelijk ook en ook daar zie je dat er woningnood heerst. Denk ook aan het effect van doorstroming vanuit de sociale huursector. Nu is dat nauwelijks mogelijk waardoor er veel ‘scheefhuurders’ zijn. Een deel van de oplossing van dat (grote) probleem, is het aanbieden van betaalbare koopwoningen.
    Dit referendum is niet anders dan een a-sociale poging van mensen die al een dak boven hun hoofd hebben om andere mensen in de kou te laten staan, en dat wordt dan “onderbouwd” met gefantaseerde verhaaltjes over kindertjes die aan astma lijden. Astma kwam ook anno 1600 al voor. En toen was het nog erger dan nu. Dat kwam natuurlijk door de hoogbouw van de Burcht en andere historische Leidse blikvangers als de Pieterskerk die als het aan de initiators van dit referendum kennelijk nooit had mogen worden gebouwd. De in 1512 neergestorte oorspronkelijke toren van de Pieterskerk was circa 100 meter hoog… Als je in die tijd al zo hoog kon gaan, is het de vraag waarom je dat anno 2019 aan de rand van Leiden niet zou mogen. De keiharde realiteit is dat we in Leiden veel hoogbouw nodig hebben, ook om de kinderen die hier zijn opgegroeid en hier willen blijven wonen, huisvesting te kunnen bieden. En ook om te voorkomen dat we door de hoogbouwfobie straks natuurgebieden moeten volbouwen. Dat er een paar honderd mensen mooi kunnen wonen in LEAD, vind ik belangrijker dan uw afkeer van “valwinden”.

 4. Leiden-Noord op

  Weg met dat stomme referendum! We hebben het hier over een super mooi complex met een maximale hoogte van 115 meter! Het word niet het eerste 100+ gebouw van Nederland mensen en het word niet midden op de Beestenmarkt gebouwd dus hou aub op met dat gepiep over de achterhaalde hoogbouw visie want elke stad past zijn beleid wel eens aan dat heet ontwikkeling en groei! In de stad Utrecht was jaren lang de afspraak niet hoger bouwen dan de Dom, dat hebben ze nu ook enigsinds aangepast en ver van het mooie oude Centrum bouwen ze langs de rijksweg A2 nu een complex waarvan de hoogste toren 140 meter word. Wat meer parkeerplaatsen bij het project zou mooi zijn, maar zoals het nu op de tekentafel ligt mag het van mij zeker gebouwd worden en uit eigen bronnen en waarnemingen denkt het merendeel van Leiden daar zo over, dat blijkt ook wel weer uit de lage opkomst! Plaatjes manipuleren op Facebook zodat het er verschikkelijk uitziet zodat veel mensen denken oh dat ziet er wel overdreven uit is niet de realiteit, het is een prachtig project en de woningen in deze stad zijn meer dan gewenst want veel echte geboren en getogen Leidenaren vertrekken nu met pijn in het hart uit de stad omdat er geen woningen zijn of doordat de woningen die er zijn simpelweg niet te betalen zijn voor mensen met een normaal inkomen die niet met een partner samen willen wonen. Dus steek al die energie in zaken die er echt toe doen, word bijvoorbeeld vrijwilliger bij het dieren asiel ipv deze stad terug proberen te brengen naar de prehistori want het is een stad van 125.000 inwoners en als je daar het aan elkaar vast gebouwde gebied van groot Leiden bij optelt zit je al over de 200.000 en het stadsgewest Leiden telt meer dan 300.000 inwoners! Leiden is een stad geen dorp.

  • Petronelleke op

   De woningen in deze torenflats zullen zeker niet betaalbaar zijn voor mensen met een normaal inkomen. Ze zullen bewoond gaan worden door yuppies uit Amsterdam.

   • Koos de Vries op

    Hahaha. Yuppen uit Amsterdam. Die gaan misschien in Haarlem wonen, maar zeker niet in Leiden.

    Wat extra yuppen zou deze stad goed doen. Dan blijft het winkelaanbod in de binnenstad misschien ook nog een beetje op peil.

 5. Koos Henzen op

  Een referendum? Gewoon bouwen want er zijn woningzoekenden genoeg. Het is een prachtig plan en als het niet in de breedte kan, dan maar de hoogte in!

 6. Jan Pieters op

  Je kunt straks voor of tegen de nota van uitgangspunten stemmen.
  Als je tegen stemt, ‘wat dan’?
  Is de tegenstemmer vó’r hoogbouw op een andere plek?
  Of moet het antwoord worden opgevat als “altijd tegen hoogbouw”? en zo ja, wat dan?
  Woningnood laten voortbestaan?, bouwen in de Oostvlietpolder?
  Wat is bij die alternatieven de vraag naar autokilometers binnen de stad en in de omgeving? Hoeveel fileleed brengt dat met zich mee?
  Slecht referendum dus, zonde van het geld.

 7. Jan Pieters, ik ben niet tegen hoogbouw en dat is niemand aan de W.de Zwijgerlaan. Ik heb prachtige hoogbouw gezien en fotografeer vaak mooie huizen, oude, middel en moderne.
  Alléén als ze mooi zijn. Wat ik persoonlijk van Lead vind, is, dat je nooit extreme hoogbouw, hoge woontorens moet bouwen, maar hoogtes van 70 meter, als je bouwt aan de rand van laagbouw. Je moet geen gezinnen bij midden hoogbouw (gewone flats) of laagbouw – hun zon ontnemen, hen opschepen met valwinden, dat is niet erg sociaal. En dan bedoel ik, dat je dat nergens moet doen. En waar moeten al die 5 tot 6 honderd mensen die er komen wonen hun auto’s neer zetten? Hoeveel fijnstof komt erbij? De kinderen die daar wonen en spelen, daar zijn er al diverse ziek van (astma) van het vele verkeer wat al over de W.de Zwijgerlaan rijdt. De tegenstanders
  zijn helemaal niet tegen hoogbouw, en tegen woningnood. Ze zijn voor menselijkheid. Iedereen een woning graag, gewoon in Leiden, maar in normale hoogbouw tot 70 meter hoog, die ook nog te betalen is. Ze moeten iedereen een woning gunnen, maar dan niet ten koste van het wegnemen bij anderen van zonlicht enz.
  De stadsarchitect van Leiden heeft laten weten dat er 50 andere plekken in Leiden zijn waar goede, verantwoorde hoogbouw gebouwd kan worden. Waarom moet er dan een onverantwoord hoge wolkenkrabber op een klein postzegeltje grond gebouwd worden? 115 meter hoog? Als ze tot 70 meter hoog zouden gaan, en dat is ook hoog hoor, zeggen alle tegenstanders meteen: okay, ga je gang. Maar het college van de gemeente Leiden komt hen geen millimeter tegemoet. Hoe kan dit, als er nog 50 andere plekken zijn om genoeg mensen aan een huis te helpen?

  a

 8. Geert Crielaard

  De extreme hoogbouw van de LEAD torenflats in Leiden-Noord is waanzinnig. Daarom zijn we een referendum opgestart. Jouw steun is nodig met een handtekening.
  Hoewel dat een ongelooflijk groot aantal is zullen we de komende weken nog hard aan de bak moeten om de 5000 te halen die nodig zijn om een referendum af te dwingen. Ik val jullie daarom nog een keer lastig met het verzoek zoveel mogelijk steunbetuigingen te verzamelen. Het doel van het referendumverzoek is om iedere Leidenaar de kans te geven iets te vinden van extreme hoogbouw in hun stad en het is dan ook voor voorstanders van het plan mogelijk om het referendumverzoek te ondersteunen. Deel de link (www.leiden.nl/referendumverzoeklead) dus vooral met al je familie, vrienden en collega’s die in Leiden wonen.

  • Een Leids burger op

   Doe je best Geert, maar waar kan ik nu mijn handtekening zetten als ik dit onzinnige referendum NIET wil. 🙂

 9. Freek van Tongeren op

  Nou de tegenstanders raken duidelijk in paniek en worden steeds brutaler! Als er echt zoveel mensen tegen zouden zijn dan waren die handtekeningen allang binnen, proberen op een agressieve wijze de boel tegen te houden en voorstanders constant te beledigen slaat nergens op! LEAD is een prachtig project en een aanwinst voor die locatie in Leiden! Ik zeg bouwen, vandaag nog.

 10. sssssttttt, laten wij er maar niets meer over zeggen. Dat referendum gaat niet door en Leiden is veel woningen op een klein oppervlakte rijker, de polders buiten de stad blijven lekker groen, meer mensen kunnen met de fiets of lopend naar Leiden CS en met de trein/bus verder, Leiden is weer een paar fraaie gebouwen rijker.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline