Ligplaatsenruzie gemeente en universiteit lastige kwestie

30

Het is nog maar de vraag of de gemeente Leiden en de universiteit hun ruzie over ligplaatsen bij de Sterrenwachtlaan zomaar kunnen oplossen. Dinsdag zitten de partijen weer met elkaar om tafel om te praten over de ruzie die ertoe heeft geleid dat de Universiteit Leiden een stuk openbaar Singelpark tegen de afspraken met de gemeente in heeft afgesloten.

Wethouder Yvonne van Delft wil niet al te veel kwijt over het geschil met de Universiteit Leiden. Althans niet publiekelijk.

De ruzie gaat om twaalf ligplaatsen die horen bij de kapitale stadsvilla’s die de universiteit heeft laten bouwen op de plek van het enkele jaren geleden gesloopte blauwe singelgebouw aan de Witte Singel. In de koopcontracten van de woningen zijn de uit de kluiten gewassen ligplaatsen van elk acht meter aan de nieuwe eigenaren beloofd, maar de universiteit kan die belofte tot op heden niet nakomen omdat de gemeente de vergunningen niet wil afgeven.

Dat blijkt niet alleen onwil. Volgens de gemeente past het fysiek ook niet in de oeverstrook langs de woningen. De oplossing moet dus gevonden worden in kleinere ligplaatsen of minder. Met beide opties weigert de universiteit tot nu toe akkoord te gaan.

Zelfs als partijen onderling tot overeenstemming komen, is het nog niet gezegd dat de ligplaatsen er kunnen komen. Bewoners van de Witte Singel tegenover de Sterrenwachtlaan voelen niets voor een rij sloepen tegenover hun woningen en hebben al aangekondigd bezwaar te zullen maken. Omdat ligplaatsen aan de binnenzijde van de singels ook door de gemeente ongewenst worden gevonden en ook niet in het bestemmingsplan passen, kan zo’n bezwaar kansrijk zijn.

Delen

30 reacties

 1. Een Leids burger op

  Het lijkt er dus op dat in de koopcontracten ligplaatsen zijn beloofd aan de bewoners daar die men niet kan waar maken omdat de gemeente de benodigde vergunningen niet wil afgeven omdat het niet in het bestemmingsplan past. Dat had men toch kunnen voorzien?

  • Eus de Watergeus op

   Dat is ook mijn conclusie op basis van dit artikel. De universiteit heeft de huid van de beer verkocht voor hij geschoten was. Beetje jammer van die hekken. Het is anders een fraai stukje singelpark.

  • Fout meneer. In de bouwvergunning van 2009 en de verleende vergunning van 2015 staat dat er geen beZwaar is tegen 12 ligplaatsen, dus heeft de gemeenteraad ingestemd met het aanwijzen van deze strook voor de ligplaatsen in 2018 zelfs nog.

   • Het verlenen van ligplaatsen langs deze particuliere wal (eigendom van de universiteit) is in de ligplaatsenverordening niet goed geregeld.

   • Beste Linda, De gemeente kan niet zomaar ligplaatsen aanwijzen. Dat gebeurt op basis van de ligplaatsen verordening pleziervaartuigen. Deze plaatsen zijn daarin niet opgenomen en dat is de eerste vereiste. Daar kunnen dan weer diverse bezwaren tegen worden ingebracht die allemaal zeer veel tijd kosten. Het huidige plan heeft er ook meerdere jaren over gedaan om geldend te worden. En dan komen die lipplaatsen gewoon in de pool waaruit op basis van de bestaande wachtlijst mensen een ligplaats krijgen. Dus als de bewoners denken ergens alleenrecht op te hebben dan hebben ze het mis. Als ze een goede aankoop makelaar hadden ingeschakeld dan had deze hen kunnen vertellen dat de verkoper deze belofte niet kan doen omdat deze er gewoonweg niet over gaat. Laten deze mensen dit nou gewoon accepteren en een schadevergoeding eisen van hun aankoopt makelaar of de universiteit. Laat de universiteit dat nou ook gewoon toegeven en het slot van het hek halen. Voor de boten die er nu illegaal liggen zijn al handhavingsverzoeken gedaan, dus daar zal binnenkort tegen worden opgetreden.

 2. Die bouwers hebben dus gebakken lucht (of laag water?) verkocht. Die bouwers / verkopers hebben waarschijnlijk wel gedacht dat de gemeente over de brug zou komen. Nee dus. Terecht. Moeten de huizenbezitters bij de verkoper maar een claim indienen.

 3. J.P.H.M. Adema op

  En dan te bedenken dat het stuk Singelpark dus nu alleen bereikbaar is voor de bewoners van de huizen. Die zich bij de koop al rijk rekenden. Het eerste huis dat er inmiddels te koop staat moet een miljoen opbrengen. En de Leidse burger die een stadswandeling wil maken heeft het nakijken

   • Nou Linda, aangezien jij exact schijnt te weten hoe de situatie in elkaar steekt stel ik voor dat jij je Leidse medeburgers even uitlegt hoe het dan daadwerkelijk zit..

 4. Wat maakt het uit als daar boten komen Leiden heeft al de grootste jachthaven van Nederland.
  Maar voldoet niet aan de milieu regels.

 5. DeHeerGroen op

  Waarom bouwt een Universiteit ligplaatsen?? Is het geld niet voor doeleinden nodig? Schoenmaker houd je bij je leest… Ik denk dat de Gemeente het volste recht heeft de vergunningen te weigeren.

   • Helemaal goed Linda. Scherp opgemerkt. Ligplaatsen worden niet gebouwd maar gemaakt. Waarschijnlijk zal dat de term zijn wat de Gemeente Leiden doet te capitulateren

 6. Burger Jaap op

  Raar dat de gemeente “in onderhandeling” is over vergunningen. Blijkbaar kun je met de gemeente over vergunningen onderhandelen als je de Universiteit bent. Gewone mensen moeten een vergunning aanvragen en die aanvraag wordt gewoon getoetst aan de regels. All animals are equal but some animals are more equal than others?

 7. Jammer dat deze huizen hier gebouwd zijn. Voor het aanzien van de Witte Singel was het beter geweest om het plantsoen hier in oude luister te herstellen.

 8. Singelpark mooi project. Fijn voor Leiden dat de universiteit daarvoor een stuk grond op zo een mooie plek beschikbaar stelt. Gemeente geeft kennelijk wel een bouwvergunning af met ligplaatsen maar geeft daarna niet meer de daadwerkelijke ligvergunning af aan de bewoners. Voelt aan als dwalend beleid.

 9. Als daar ligplaatsen van 8!! meter lang moeten komen, dan kan ik mij wel een beetje voorstellen wat voor soort boten daar komen te liggen. Kruisertjes van een metertje of 10, 12?? En ook de speedbootjes die er meestal bij horen kunnen voor veel overlast zorgen voor de tegenover wonende bewoners aan de Wittesingel, waar ze terecht bezwaar tegen aan kunnen tekenen.

  • Kruisers en speedboten?? Kruisers passen helemaal niet onder de bruggen van Leiden door toch? Speedboten zijn er nu toch ook niet?

   • Mee eens Mieke, Er komen geen kruisers, want die passen niet onder de bruggen door, speedboten zijn er al te veel in de stad, overlast heb je in de Witte Singel van dagjes mensen die niet kunnen varen en keiharde muziek op hun bootje hebben. Nette bewoners van Leiden die naast de Sterrewacht wonen daar heeft niemand last van, behalve die zeurpieten van de overkant met hun oude huizen uit de vorige eeuw. Die vinden alles lelijk en willen liever niemand aan de overkant, jaja, hun huis wordt dan nog meer waard he? Plantsoen aan de overkant betekent waardeverhoging van hun monumentale (nou ja) verkamerde woningen.

 10. Het lijkt me voor de gemeente een bijzonder lastig verhaal. 12 plekken voor 8 meter maakt het een enorm druk en slecht aanzicht. Niet passend in deze rustige omgeving. En niet kloppend met het beleid om geen jachthaven aan de binnenkant van de singels te bouwen.
  Maar waarom worden dit toch ‘kapitale stadsvilla’s’ genoemd? Ik bedoel 170m2, een gewoon rijtjeshuis met een minituintje…

  • Tja, een jachthaven wordt t niet,het zijn maar 12 bootjes van verschillende lengte, kano, roeibootje, sloep…. niet echt een jachthaven terrein he? Aan de overkant liggen 14 bootjes met steiger in t water zelfs….. daar mag wel een jachthaven? en over de minituin zijn we t ook niet eens, het zijn nl terrassen. Het wordt nog wel veel groener hoor de komende jaren! Dus dan zie je die bakstenen ook niet meer, die bakstenen van jouw huis worden natuurlijk door alle buurtgenoten heel fraai gevonden(😉) ?!

   • Blijft natuurlijk over dat de Universiteit helemaal geen ligplaatsen kón beloven / verkopen. Die bootjes aan de overkant liggen niet aan de binnenkant van de Singel, en dat is nou eenmaal op zo’n grote schaal niet het beleid. En 8 meter noem ik dan ook geen bootje, maar een kapitale stadssloep 🙂

    • Je snapt t nog niet. De gemeenteraad heeft er in 2009 en in 2018 mee ingestemd, toen de bouwvergunning werd verleend aan de universiteit zijn ook ligplaatsen vergund. En in de APV staat deze strook aangewezen daarvoor, dus hoezo had de UL dat niet mogen verkopen? De gemeente houdt zich niet aan de afspraken ! En de bewoners zijn de klos. Wanbeleid zul je bedoelen! Van de gemeente Leiden dus!

     • Simpel, er is een gemeentelijke regeling omtrent de particuliere ligplaatsen vastgesteld door de raad. Deze dient gevolgd te worden en daar staat nergens iets in over voorkeursbehandeling van “klanten” van de universiteit. Dus ophouden met die onzin en gewoon in de hele stad op dezelfde wijze het ligplaatsen plan handhaven zoals is afgesproken. En de universiteit moet dan maar met de billen bloot een vergoeding aan de kopers betalen En vooral de singelpark route openstellen voor de wandelaars.
      Misschien dat een stevige staalschaar daarbij kan helpen. Dar wil ik best met Conny een afspraak over maken.

 11. 96 meter stinksloep waarmee men onder het genot van diverse alcoholische versnaperingen 8 keer per jaar naar de kagerplassen en weer terug kan varen. Want daar was het ook nog niet druk genoeg.

 12. Het is echt erg dat jullie je medebewoners zo behandelen, het is stemmingmakerij en gekonkel van ambtenaren die het gewoon niet goed geregld hebben. De bewoners van de appartementen en de woningen langs het water zijn de vijandige houding meer dan zat. Dit is ongehoord, er wonen gezinnen met kinderen, en stellen die hard werken en fijn willen wonen. Als het pad langs het water open kan, dan gebeurt dat heus wel een keer. Maar die vijandige houding is onterecht. De strook is slechts enkele meters breed, doe s normaal zeg! Bovendien wordt het nu door de GL en de UL op directieniveau uitgevochten. Luister nog maar eens naar het Singelparklied………gaat over de vijand en de vrijheid!

 13. Niet-kapitaalkrachtige buurtbewoner op

  Als buurtbewoner (niet van de kapitale huizen aan beide zijde van de Witte Singel) vind ik het onbestaanbaar dat uitgerekend dit deel van het Singelpark zomaar kan worden afgesloten. Ken ook een aantal mensen die al jarenlang op de wachtlijst voor een ligplaats staan. Daar valt het ook niet goed dat je kennelijk de wachtlijst kunt omzeilen door een dure woning te kopen.

  De reacties hier van Linda en Qanukje maken het begrip eerlijk gezegd niet bepaald groter.

 14. en gijzelt de universiteit nu de gemeente Leiden waardoor Leidenaren geen gebruik kunnen maken van een prachtige wandelroute? Te kinderachtig voor woorden

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline