De dikke ketting met hangslot werd afgelopen woensdag verwijderd van het hek dat toegang verleent tot het gewraakte stuk Singelpark. Vanmorgen hing het er weer. (Foto: Chris de Waard).

Ligplaatsenruzie gemeente en universiteit lastige kwestie

Het is nog maar de vraag of de gemeente Leiden en de universiteit hun ruzie over ligplaatsen bij de Sterrenwachtlaan zomaar kunnen oplossen. Dinsdag zitten de partijen weer met elkaar om tafel om te praten over de ruzie die ertoe heeft geleid dat de Universiteit Leiden een stuk openbaar Singelpark tegen de afspraken met de gemeente in heeft afgesloten.

Wethouder Yvonne van Delft wil niet al te veel kwijt over het geschil met de Universiteit Leiden. Althans niet publiekelijk.

De ruzie gaat om twaalf ligplaatsen die horen bij de kapitale stadsvilla’s die de universiteit heeft laten bouwen op de plek van het enkele jaren geleden gesloopte blauwe singelgebouw aan de Witte Singel. In de koopcontracten van de woningen zijn de uit de kluiten gewassen ligplaatsen van elk acht meter aan de nieuwe eigenaren beloofd, maar de universiteit kan die belofte tot op heden niet nakomen omdat de gemeente de vergunningen niet wil afgeven.

Dat blijkt niet alleen onwil. Volgens de gemeente past het fysiek ook niet in de oeverstrook langs de woningen. De oplossing moet dus gevonden worden in kleinere ligplaatsen of minder. Met beide opties weigert de universiteit tot nu toe akkoord te gaan.

Zelfs als partijen onderling tot overeenstemming komen, is het nog niet gezegd dat de ligplaatsen er kunnen komen. Bewoners van de Witte Singel tegenover de Sterrenwachtlaan voelen niets voor een rij sloepen tegenover hun woningen en hebben al aangekondigd bezwaar te zullen maken. Omdat ligplaatsen aan de binnenzijde van de singels ook door de gemeente ongewenst worden gevonden en ook niet in het bestemmingsplan passen, kan zo’n bezwaar kansrijk zijn.

Advertentie

Leiden Politiek ligplaatsenruzie Singelpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×