Het  hangslot is weg en de ruzie lijkt beslecht. Het Singelpark bij de Sterrewachtlaan gaat open voor het publiek. (Foto's: Chris de Waard).

Gemeente en universiteit leggen ligplaatsenruzie bij: Singelpark niet meer op slot

De gemeente Leiden en de Universiteit Leiden zijn weer vriendjes. De hoogoplopende ruzie over een stuk Singelpark bij de Sterrewacht dat door de universiteit was afgesloten, is bijgelegd. De toenadering kwam nadat de ligplaatsenrel die er aan ten grondslag lag dagenlang het nieuws beheerste en zelfs tot vragen in de gemeenteraad leidde.


Inmiddels is het hangslot van het toegangshek naar het Singelpark bij de Kaiserstraat verwijderd en heeft directeur Michel Leenders van het Vastgoedbedrijf van de Universiteit Leiden aan de bewoners van de Sterrenwachtlaan laten weten dat ook het slot van het hek zelf voortaan overdag een ’s avonds open zal zijn. Dat het park ’s nachts wel op slot gaat, is volgens de universiteit volgens eerder gemaakte afspraken.

De komende dagen wordt het park zelf afgemaakt. Hoveniers leggen er de hand aan een aantal perkjes en bosschages. Op de momenten dat de tuinmannen bezig zijn, gaat het hangslot vreemd genoeg weer op het hek, zodat ze rustig kunnen werken. Een betrokkene snapt niets van dat laatste: “Serieus, een hangslot om de poort zodat hoveniers hun werk kunnen doen? Je gooit dat hangslot toch meteen in de prullenbak zodra het eraf kan, als je een week met zulke berichten achter de rug hebt?”

Waar de oplossing uit bestaat is nog niet bekendgemaakt door de gemeente. De universiteit eist twaalf  ligplaatsvergunningen voor het rijtje herenhuizen direct aan het park langs de Witte Singel en hield als drukmiddel het park op slot. Dat de ruzie is bijgelegd, lijkt erop te wijzen dat de ligplaatsvergunningen alsnog worden afgegeven, maar een brief van de gemeente Leiden die vandaag op de mat plofte bij de eigenaren van enkele illegaal aangemeerde sloepen strookt daar juist niet mee. In de brief worden de eigenaren gemaand hun sloepen te verwijderen.

Wethouder Yvonne van Delft wil vanavond nog niks kwijt over de oplossing waaraan volgens haar nog wordt gewerkt. De brief van de gemeente over het weghalen van de sloepen kent Van Delft maar lijkt vooral een onhandige timing te hebben: “Handhaving is scherp als altijd.”

Leiden Maatschappij Politiek ligplaatsenruzie


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×