Ben Arends en Sjaak Spaan van activiteitencentrum Alettahof in Voorschoten over onzekerheden van het nieuwe subsidiebeleid. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Activiteitencentra in Voorschoten maken zich zorgen over nieuw subsidiebeleid

Het subsidiebeleid in de gemeente Voorschoten gaat drastisch veranderen. Het beschikbare budget daalt van 2,1 miljoen naar 1,7 miljoen; een bezuiniging van 400 duizend euro. Hoewel het nieuwe beleid vanaf 1 januari 2020 in werking moet treden, zijn er voor de verenigingen die gebruik maken van de gemeentelijke subsidies nog een hoop onduidelijkheden. “We hebben onze leden al medegedeeld dat er maatregelen zoals contributieverhoging in de lucht hangen”, zegt Ben Arends die aanstaande donderdag in de commissievergadering inspreekt namens activiteitencentra de Alettahof en de Bosbloem.

Naast de kleinere pot geld die er beschikbaar is, gaat het verstrekken van de subsidies ook anders verlopen. In plaats van dat de gemeente dit blijft doen, vallen deze taken in handen van een brede welzijnsorganisatie: Voorschoten voor elkaar. Zij bepalen waar de subsidies heen gaat. “Maar op welke manier zij dit doen is ons totaal onduidelijk”, zegt Arends die zich ook afvraagt welke kaders gehanteerd worden. Verder pleit Arends ervoor dat er een vertegenwoordiger van de verenigingen in Voorschoten in het bestuur komt van Voorschoten voor elkaar.

In de kou
Een ander punt waar Arends zich namens de twee activiteitencentra zorgen om maakt is het juridische aspect. Zo weet hij bijvoorbeeld niet hoe hij bezwaar kan gaan aantekenen tegen de mogelijk lagere subsidie. “We hebben tot nu toe altijd te maken gehad met de gemeente. Die verwijst ons nu naar Voorschoten voor elkaar. Als die schouder ophalend op ons reageren sta je in de kou”, zegt Arends.


Ben Arends van activiteitencentrum Alettahof in gesprek met Lieuwe van Slooten tijdens Politiek071

Arends zit in het bestuur van het activiteitencentrum Alettahof dat in de wijk Noord-Hofland veel organiseert. “Dan kun je denken aan bridgen of schilderen, maar we hebben ook een seniorencaf├ę voor ouderen die misschien te maken krijgen met eenzaamheid. Daarnaast hebben we voor jongeren die anders op straat hangen een opvang in de ‘Walk-in’, dat is het jongerenhonk.”

Efficienter
Om die activiteiten te organiseren ontvangt het Alettahof een subsidie van 7.500 euro per jaar. Dat is niet genoeg om de begroting rond te krijgen aangezien de huur van het gebouw al ongeveer 11.000 euro per jaar bedraagt. “Bovendien gaat die huur met 134% omhoog omdat een landelijke wet zegt dat de gemeente het marktconform moet verhuren”, vertelt Arends. “Gelukkig heeft de gemeente ons gerustgesteld ons te compenseren met subsidie, maar voor hoelang? En is dat eenmalig? Ook dat is onduidelijk.”

Eerder stelde een aantal politieke partijen voor om te kijken hoe er effici├źnter en meer gezamenlijk gebruik gemaakt kan worden van de accommodaties. “Ons activiteitencentrum zit al vrij vol, maar er zijn nog wel wat witte vlekken. Als we creatief zijn, is er dus wel wat mogelijk”, zegt Arends daarover. “Wij begrijpen ook wel dat er iets moet gebeuren, maar de rode draad blijft toch de onduidelijkheid over hoe wij nu verder gaan.”

Uitstel
Aanstaande donderdag spreekt Arends zijn zorgen in een commissievergadering uit tegenover de Voorschotense gemeenteraad. Die moet ervoor zorgen dat het nieuwe beleid per 1 januari 2020 kan ingaan, maar als er veel onduidelijk blijft, is het nog maar de vraag of die deadline ook gehaald gaat worden. Achter de schermen wordt al gesproken over mogelijk uitstel van een jaar.

Maatschappij Politiek Voorschoten Subsidiebeleid Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×