Het graafwiel van de TBM van de Rijnlandroute. (Foto/video: Comol5).

Elf meter hoog graafwiel ingehesen in startschacht Rijnlandroute

Het graafwiel van de tunnelboormachine (TBM) van de Rijnlandroute is vandaag op z’n plek gehesen. De boorkop van 150 ton is voorzichtig in de startschacht van de tunnel neergelaten en vormt het belangrijkste onderdeel van de TBM.

Het graafwiel zit voorop het zogeheten boorschild en schraapt de grond laagje voor laagje los. Achter het boorschildĀ volgt een hele serie wagens met apparatuur, kabels en leidingen die nodig zijn om de ruim twee kilometer lange tunnel onder Voorschoten te boren. De totale installatie is over enkele weken klaar en meet dan ruim honderd meter.

Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 15 juni kan het publiek een kijkje komen nemen bij de startschacht. De TBM is dan helemaal klaar voor de start van het boren, begin juli.

Leiden Regio Voorschoten RijnlandRoute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×