Wethouder Fleur Spijker met de belangrijkste mannen van de bouw. (Foto's/video: Chris de Waard).

Bouwer tweede fase Lorentz haakt af: bouw met jaar vertraagd

Bouwer Van Wijnen van De Lorentz tegenover station Leiden Centraal gaat de tweede fase van het gebouw niet neerzetten. Vandaag werd gevierd dat het hoogste punt is bereikt van de eerste fase, waarvan de hoogste toren ruim vijftig meter hoog is. De derde toren die op het nog te bouwen tweede deel van de Lorentz moet komen steekt daar met 72 meter nog fors bovenuit. Maar zover is het nog niet. Er moet een nieuwe bouwer gevonden worden voor dat tweede deel. Van Wijnen had een optie op de ontwikkeling van De Lorentz K5 zoals de tweede fase op papier heet, maar het bedrijf heeft laten weten daar geen gebruik van te willen maken.

Chris de Waard stapte met wethouder Fleur Spijker in de bouwlift richting het 52 meter hoger gelegen dak van De Lorentz.

De harde afspraken tussen gemeente en ontwikkelcombinatie gingen over fase 1 die eind van dit jaar wordt opgeleverd. Het was de bedoeling dat direct aansluitend begonnen zou worden met de bouw van fase 2 op de hoek van het Stationsplein en het Schuttersveld. Dat wordt minimaal een jaar later. Eind vorig jaar meldde Van Wijnen geen gebruik te zullen maken van het recht om ook de tweede fase te mogen bouwen.

De gemeente Leiden is sindsdien op zoek naar een nieuwe partij die het gebouw af wil maken. Drie partijen zijn benaderd en hebben aangegeven interesse te hebben in de bouw van fase 2 die voor een groot deel bestaat uit een toren met 17.000 m2 kantoorruimte en in het hart een parkeergarage. Ergens in de komende weken verwacht de gemeente er met een van die partijen uit te komen.

Leiden Politiek De Lorentz


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×