(Foto's: Chris de Waard en Gerry van Bakel).

Beelden in Leiden toont tien nieuwe werken op Hooglandse Kerkgracht

Ieder jaar zet de stichting Beelden in Leiden jonge kunstenaars in de schijnwerpers op een van de mooiste straten in de Leidse binnenstad. Dit keer was er gekozen voor jonge beeldhouwers die voor het eerst een kunstwerk voor de openbare ruimte zouden gaan maken. De woorden hufterproof en weerbestendig vielen vaak tijdens de opening op donderdag 16 mei in de Hooglandse kerk.

De prijzen gingen naar twee kunstenaars die oorspronkelijk uit Zwitserland komen. De Frans de Witprijs was voor Milena Naef, die komend uit een familie van beeldhouwers – zij is de vierde generatie – zoekende is naar haar eigen vorm. Voor haar werk van bij elkaar gebonden stenen blokken koos zij voor het traditionele marmer. Helaas was het werk al voor de opening gevandaliseerd. “Het is ook best gevaarlijk om dat te doen, want het zijn hele zware blokken.” Verder was Naef uiteraard heel erg blij met de prijs en de erkenning voor haar werk.

Een ander Zwitser Josua Wechsler viel ook in de prijzen. Zijn stalen constructie in opvallend roze-paarse kleur had de voorkeur gekregen van de ondernemers die zich verenigd hebben in het  Business Platform Schipholweg Schuttersveld (BPS). Na de viering van Leidens Ontzet zal zijn beeld Blossom op het Schuttersveld geplaatst worden. Wechsler heeft al enig ervaring met het maken van beelden voor de publieke ruimte. Zijn werk lijkt heel strak en schematisch, maar ontstaat toch vooral organisch, vertelt hij. “De kleur maakt dat het kunstwerk opvalt, zoals een boom met bloesem ineens opvalt, terwijl je die de rest van het jaar nauwelijks ziet staan.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Henriette van der Linden, voorzitter Beelden in Leiden, winnares Milena Naef en Josua Wechsler wiens beeld Blossom later op het Schuttersveld wordt geplaatst.

Voor deze achtste editie van Beelden in Leiden selecteerde gastcurator Sandrine van Noort tien beeldhouwers: Milena Naef, Margot Zweers, Josua Wechsler, Martijn Linssen, Koos Buster, Lieve Rutte, Matea Bakula, Tim Mathijsen, Romy Yedidia en Damian Kapojos (winnaar van 2018).

De ‘Jonge Beelden’ van Beelden in Leiden 2019.

Dit jaar bestond de vakjury voor de Frans de Witprijs uit: Jeannette ten Kate, directeur van Art Connector, Maarten Bertheux, curator en oud conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam, Johan Tahon (beeldhouwer), Liesbeth Willems, curator van de Chadha Art collection, en Damian Kapojos, winnaar van de 7e editie van Beelden in Leiden.  Winnaar Milena Naef ontving een oorkonde en een geldbedrag. Daarnaast mag Naef volgend jaar weer deelnemen aan Beelden In Leiden.

De beeldhouwwerken op de Hooglandse Kerkgracht zijn tot 4 augustus te bezichtigen.

Hieronder de officiële opening van Beelden in Leiden gistermiddag in de Hooglandse Kerk.

Cultuur Leiden beeldeninleiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×