Het bewuste pand aan de Haagweg waar eind vorig jaar 37 kamer werden betrokken door studenten van Minerva die eerder aan de Toussaintkade woonden. (Foto: Chris de Waard).

Leids college legt advies bezwarencommissie over verkamering Haagweg 47 naast zich neer

Of de pandeigenaar alvast vooruit liep op het collegebesluit dat net bekend is geworden is niet bekend, maar de schilders zijn druk bezig om het omstreden studentenpand aan de Haagweg 47 strak in de lak te zetten. Vanmorgen ontvingen omwonenden een telefoontje van D66-wethouder Fleur Spijker die de buurt persoonlijk op de hoogte bracht van het collegebesluit om de verkamering van het pand niet ongedaan te maken. Tegen het nadrukkelijke advies van de regionale Commissie Bezwaarschriften die na klachten van tachtig omwonenden half april oordeelde dat het college ten onrechte een vergunning had afgegeven voor de kamerbewoning.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Fleur Spijker over het niet terugdraaien van de verkamering in het pand Haagweg 47.

De commissie adviseerde om dat besluit te herroepen. Dat doet Spijker dus niet: “Deze situatie past binnen de nieuwe beleidsregels die we hebben opgesteld rond verkamering.” Die regels zijn overigens nog niet van kracht. Na de zomer buigt de raad zich daar over.

Quotum voor Haagweg nog niet gehaald
Volgens Spijker is in dit geval vooral van belang dat in de nieuwe regels quota voor verschillende delen van de stad zijn opgenomen. Voor de Haagweg geldt dat 15 panden (acht procent van het totaal) verkamerd mogen worden en dat is nog niet zo. Het gaat daarbij in de conceptregels die dus nog door de gemeenteraad moeten worden vastgesteld alleen om het aantal panden. Hoe groot die zijn en hoeveel kamers er dus in gerealiseerd kunnen worden doet er niet toe.

Deze publicatie is onderdeel van een serie artikelen over verkamering in Leiden, mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Leids Mediafonds.

Leiden Maatschappij Politiek Verkamering


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×