Leids college legt advies bezwarencommissie over verkamering Haagweg 47 naast zich neer

15

Of de pandeigenaar alvast vooruit liep op het collegebesluit dat net bekend is geworden is niet bekend, maar de schilders zijn druk bezig om het omstreden studentenpand aan de Haagweg 47 strak in de lak te zetten. Vanmorgen ontvingen omwonenden een telefoontje van D66-wethouder Fleur Spijker die de buurt persoonlijk op de hoogte bracht van het collegebesluit om de verkamering van het pand niet ongedaan te maken. Tegen het nadrukkelijke advies van de regionale Commissie Bezwaarschriften die na klachten van tachtig omwonenden half april oordeelde dat het college ten onrechte een vergunning had afgegeven voor de kamerbewoning.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Fleur Spijker over het niet terugdraaien van de verkamering in het pand Haagweg 47.

De commissie adviseerde om dat besluit te herroepen. Dat doet Spijker dus niet: “Deze situatie past binnen de nieuwe beleidsregels die we hebben opgesteld rond verkamering.” Die regels zijn overigens nog niet van kracht. Na de zomer buigt de raad zich daar over.

Quotum voor Haagweg nog niet gehaald
Volgens Spijker is in dit geval vooral van belang dat in de nieuwe regels quota voor verschillende delen van de stad zijn opgenomen. Voor de Haagweg geldt dat 15 panden (acht procent van het totaal) verkamerd mogen worden en dat is nog niet zo. Het gaat daarbij in de conceptregels die dus nog door de gemeenteraad moeten worden vastgesteld alleen om het aantal panden. Hoe groot die zijn en hoeveel kamers er dus in gerealiseerd kunnen worden doet er niet toe.

Deze publicatie is onderdeel van een serie artikelen over verkamering in Leiden, mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Leids Mediafonds.

Delen

15 reacties

 1. En dan vindt de politiek het vreemd dat de burger zich van de politiek afwendt of zich (onverstandig) bij populistische partijen aansluit. De politiek vervreemdt zich van de burger. Te vaak worden raadsbesluiten door ‘economische opbrengst’ (financieel gewin) ingegeven. Te weinig houdt men rekening met overwegingen op het gebied van leefbaarheid en overlast (muziek, fietsen). Natuurlijk zijn er altijd nog mensen die zeggen: “Dan moet je maar niet in de stad gaan wonen!” Een onzinargument. Iedere burger moet er van kunnen uitgaan dat de politiek het welzijn van de burger op 1 heeft staan.

  • Een Leids burger op

   Het argument “Dan moet je maar niet in de stad gaan wonen!” geldt mijns inziens niet voor de overlast door verkamering maar bijvoorbeeld wel voor mensen die klagen over die hoge Lead-woontoren omdat die teveel zonlicht zou wegnemen en meer van dat soort onzin.
   .
   Te veel verkamering komt de leefbaarheid van de stad niet ten goede en valt dus niet in die categorie. Maar uit het nu genomen besluit blijkt ook weer dat verkamering met alle overlast vandien nog steeds goed mogelijk is. (nu onder het mom: quotum is nog niet gehaald.)
   zie ook: https://sleutelstad.nl/2019/05/09/al-verkamerde-buurten-profiteren-niet-van-nieuwe-leidse-regels/#comment-292544

   • Het college denkt misschien dat het electoraat vooral bestaat uit asociale feestvierders, studenten en jonge mensen die daar graag bij willen horen. Dat lijkt mij een misvatting. Met dergelijk beleid en zo’n blijk van minachting van gewone burgers worden veel kiezers in de grijpgrage armen van populistische verleiders gedreven. Dat beseffen nog steeds te weinig politici.

  • Van Maanen op

   Ik ben het volkomen met je eens. Groei lijkt het enige dat nog telt voor de politiek ongeacht wat bewoners daarvan vinden en daarbij ervaren.

 2. DeHeerGroen op

  D’66 = een studentenpartij. En nu die partij er in veel peilingen hopeloos voor staat wil ze toch het overgebleven eigen electoraat nog een beetje kietelen. D’66 blijkt nu niet alleen een politieke windvaan maar ook een transparant ondemocratische partij. Want deskundig advies naast je neerleggen. Net als in de Professorenwijk kiest D’66 nu weer tegen de bewoners en vóór de schimmige eigen belangetjes. Van Mierlo zou zich in zijn graf omdraaien.

 3. Matthijs Baart

  Tuurlijk zijn ze daar niet tegen, elke verkamering in Leiden zijn weer extra stemmen voor GroenLinks en D66. Zou toch gek zijn als dan een D66 wethouder dat tegen gaat houden?

 4. Een inwoner van Leiden op

  Misschien ooit eens wat huizen verkameren naast de woning van mevrouw Spijker en andere leden van het college?

  • Een Leids burger op

   Lijkt me een goed idee zodat ze zelf de gevolgen ook eens kunnen ervaren.

  • Een inwoner van Leiden op

   Goed plan! Is genoeg ruimte voor woontorens in hun buurt. Maar zal niet gebeuren…stel je voor…NIMBY…

 5. Schudthethoofd op

  Het is wel een gotspe om een advies van de commissie bezwaarschriften naast je neer te durven leggen. Kennelijk zijn de bezwaren van gewone Leidenaars over overlast en andere levensritmes niet goed genoeg. Doen we het anders. Het naastgelegen Kastanjehuis staat al twee jaar te koop voor 2,5 mln. Met die studenten ernaast gaat de eigenaar het helemaal nooit meer kwijt raken. Pandje ernaast staat nu te koop voor bijna 1 mln. Misschien een idee om schadevergoeding van de gemeente te eisen? En dat ook alle andere buren van kamerverhuurpanden schadevergoeding gaan eisen. Wegens gederfd woongenot en wegens onverkoopbaarheid – tenzij aan pandjesbazen. Lijkt mij een leuke case. In o.a. Helmond werkte dat.

  • Het college van B&W heeft uiteraard het volste recht om een advies naast zich neer te leggen, ook dat van de Commissie Bezwaarschriften. Het is een advies, geen bindende uitspraak.
   Of het college dit specifieke advies beter had kunnen overnemen of niet is een andere kwestie. Persoonlijk had ik liever gezien dat het advies was overgenomen. Een klein pluspuntje is dat de wethouder omwonenden persoonlijk opbelde. Niet dat die er wat hebben, maar het getuigt niet van lafheid, wel van enig fatsoen. In het verleden was het met andere wethouders wel eens anders.

   • Een Leids burger op

    De wethouder legt het advies naast zich neer omdat het quotum nog niet gehaald is. M.a.w. de verkamering is blijkbaar nog niet groot genoeg daar volgens de nieuwe normen van het college……

 6. Belanghebbenden kunnen nog altijd in beroep gaan bij de rechtbank. Met het advies van de commissie bezwaarschriften staan ze alvast wat sterker.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline