Beelden in Leiden geteisterd door vandalisme

31

Vandalisme is van alle tijden en ook bij Beelden in Leiden werden in eerdere edities wel vernielingen aangericht, maar nooit eerder zo erg als dit jaar.

Afgelopen week werden de beelden geplaatst en al voor de opening,  afgelopen donderdag,  vielen verschillende beelden al ten prooi aan vernielingen. Onder andere werd van het winnende werk een spanband doorgesneden en van een ander beeld werd een stuk afgebroken.

Afgelopen nacht is het beeld dat op de kop van de expositie ligt door vandalen gesloopt. Het kunstwerk van keramiek verbeeldt een omgevallen scooter en is door onbekenden faan stukken geslagen.

Vernielingen in eerdere jaren noopten de vrijwilligersorganisatie achter de beeldententoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht er enkele jaren geleden al eens toe om kostbare camera’s op te laten hangen. Dat had echter niet het gewenste resultaat. Onder de bomen waren mogelijke daders op de donkere gracht alsnog onherkenbaar.

Voorzitter Henriëtte van der Linden van Beelden in Leiden reageert ontzet op de meest recente vernieling en spreekt van een respectloze omgang met kunst die mensen het veel liefde en inzet gemaakt hebben.

 

Delen

31 reacties

   • Jammer van de bijzondere plaats waar ze nu staan, maar hop hop: beelden verplaatsen naar de Hortus.
    Plek zat daar. En op afgesloten terrein. Dan maar niet meer gratis toegankelijk. Het is niet anders. Beveiliging inzetten op de huidige plek is ook veel te duur.

 1. Vernielen is natuurlijk veel gemakkelijker dan zelf iets bedenken en maken. Gefrustreerde sukkels maken daarom liever kapot, vaak onder invloed van benevelende stoffen, wat anderen hebben gecreëerd dan dat ze zich inspannen om zelf iets tot stand te brengen.

 2. Sonja Eradus

  Dat zijn mensen die zelf helemaal niks kunnen behalve vernielen wat een ander maakt. Stelletje losers. Niksnutten zijn het.

 3. Scheve Ningen op

  Wie kan zich nog herinneren het Vredesmonument van Piet Hein Stulemeijer aan de Garenmarkt?

  Deze als kunstwerk vermomde piskrul kon rekenen op hoge publieke waardering, getuige de frequentie waarmee de ramen werden ingetrapt. De storm die de beelden dit jaar voor hun kiezen krijgen volgt daarmee in een klassieke traditie lijkt het wel; het doet iets met de mensen! Gefeliciteerd met het succes van Beelden in Leiden!

  Oh ja, dat Vredesmonument. Waar is dat naar toe gegaan, de Lakenhal? Weet iemand of er nog een kapotte ruit is waar we tegenaan kunnen zeiken?

 4. Degenen die dit soort vernielingen aanrichten komen niet uit de wijk en waarschijnlijk niet eens uit Leiden. Aan de Hooigracht werd ook (kleine) schade aan beplanting geconstateerd. Dit alles gebeurt anders niet of nauwelijks in de buurt. waarschijnlijk zijn het daders die op een bepaald evenement afkomen dit weekend en teveel gedronken hebben. Wat wil je ook met de lunaparkisering van de stad. Gemeentebestuur, roep een halt toe aan te veel en te grote evenementen!

 5. Allert Goossens

  Er blijven altijd trieste rukkers die dit wegens gebrek aan werkelijke kwaliteiten bij zichzelf anderen aandoen. Ze vinden zichzelf errug stoer maar ik wens ze een potje rugby toe …!

 6. Door de “lunaparkisering”, de overvloed aan vreettenten en andere rotzooihoreca, het kwalitatief slechte winkelaanbod en diverse onwenselijke ontwikkelingen komt er inderdaad een soort publiek dat beter kan wegblijven uit onze mooie binnenstad. Het grote aantal zich onvolwassen gedragende studenten is al erg genoeg.

 7. DeHeerGroen op

  Vandalisme is nooit goed te praten. Toch zou er eens onderzocht moeten worden waarom dit gebeurt. Zit Leiden hier misschien niet op te wachten? Dat kan namelijk ook. Maar dan nog is het te gek voor woorden.

  • Jammer van de bijzondere plaats waar ze nu staan, maar hop hop: beelden verplaatsen naar de Hortus.
   Plek zat daar. En op afgesloten terrein. Dan maar niet meer gratis toegankelijk. Het is niet anders. Beveiliging inzetten op de huidige plek is ook veel te duur.

 8. Jammer van de bijzondere plaats waar ze nu staan, maar hop hop: beelden verplaatsen naar de Hortus.
  Plek zat daar. En op afgesloten terrein. Dan maar niet meer gratis toegankelijk. Het is niet anders. Beveiliging inzetten op de huidige plek is ook veel te duur.

  • Wim de Leeuw op

   Goh Hefa, je bericht is misschien ondanks drie herhalingen nog niet goed overgekomen. Had jij wellicht een leuke suggestie voor een alternatieve locatie van de beelden? #spamcomment

 9. Wat wil je met al die patat en bier feestjes dat trekt niet de juiste mensen naar deze stad.

 10. Een Leids burger op

  Al die verontwaardigde reacties over de ¨beeldenstorm¨ aan de Hooglandse Kerkgracht in Leiden anno 2019. Natuurlijk is dit een laffe streek maar gezien sommige reacties lijkt het hier wel een wedstrijdje wie de meeste verontwaardiging kan tonen. zie verder: https://nl.wikipedia.org/wiki/Beeldenstorm

 11. Het zal toch niet het benadrukken van de eis de beelden ‘hufterproef’ te maken, het vandalen-gilde op het idee gebracht hebben dat dan maar eens te gaan testen ?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline