PS en SP willen af van plastic containertuintjes in Leiden

7

Bij kinderopvang Smallsteps aan de Leidse Milanenhorst werd eind januari een kunstgrasveldje aangelegd rond enkele vuilcontainers. GroenLinks-wethouder Martine Leewis gaf daar toen het startsein voor. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van groen kunstgras mensen ervan weerhoudt om rotzooi naast de containers te dumpen. Iets dat juist op de uitgekozen vijf plekken vaak gebeurde. Over een half jaar wordt bekeken of de proef heeft gewerkt en navolging verdient.

De Partij Sleutelstad en de SP zijn dit weekeinde in de pen geklommen voor een rijtje vragen aan Leewis. De partijen zeggen het psychologisch onderzoek waarnaar wordt verwezen weliswaar te onderschrijven, maar vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente heeft gekozen voor kunstgras in plaats van voor écht groen. “In Leiden is het totaal areaal aan kunstgras nu al 141.565 m2,” weten de twee partijen.

Groene containertuintjes met natuurgras, kruiden en elk seizoen nieuwe bloemen die bij het jaargetijde horen zijn al een hit in Den Haag, Den Bosch, Assen en Velsen. “Die tuintjes blijken er inderdaad voor te zorgen dat er minder afval rondom containers wordt geplaatst en ze fleuren de boel bovendien op en vangen overtollig regenwater op,” aldus fractievoorzitters Antoine Theeuwen (SP) en Maarten Kersten (PS).

Met enig afgrijzen constateren de twee dat ook op nog vier andere plekken in de stad ‘milieuonvriendelijke plaggen nepgras’ rond de ondergrondse afvalbakken aangelegd zullen worden. Ze hopen met hun vragen te bereiken dat het college daar vanaf ziet en alsnog kiest voor echte groene containertuintjes.

Mocht dat te duur zijn, dan stellen de partijen voor om containertuintjes te laten adopteren door mensen uit de buurt, bewonerscommissies, buurthuizen en wijkverenigingen. “En als daar geen belangstelling voor is kunnen ze net als plantsoenen en straten worden onderhouden en schoongehouden door de DZB.”

Delen

7 reacties

 1. PS en SP hebben gelijk. Al weer een voorbeeld van het verwarde “GroenLinks”. Nu een wethouder van die partij die het startsein geeft voor het flikkeren van nog meer plastic in de leefomgeving. Terwijl langzamerhand bij steeds meer mensen het besef begint door te dringen dat er juist veel minder plastic in het milieu terecht moet komen. Zelfs op diepe zeebodems en op stranden van afgelegen onbewoonde eilanden ligt deze rommel al, om over de alom aanwezige microplastics maar te zwijgen.
  Mensen die afval op straat gooien, al dan niet in de buurt van vuilniscontainers, moeten keihard worden aangepakt. Daarvoor moet de gemeente natuurlijk wel de handhaving op orde hebben. Maar de gemeente Leiden en handhaven?

 2. Maria E. de Rooij

  Prachtig plan,en plastic gras zal het zeker beter volhouden,omdat er ploerten zijn/blijven die denken dat ze van zo’n plaats een stinkend miniafvalzooitje kunnen/mogen maken.
  Om maar niet te spreken van de mensen die zich niet aan de tijden houden dat je zo’n bak mag gebruiken.
  Ik schrik regelmatig wakker op de meest onchristelijke tijden van het gebruik/misbruik van de stortbak.
  Dat ding staat nl. Pal voor mijn huis!😡😖

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline