(Foto: Emile van Aelst).

PS en SP willen af van plastic containertuintjes in Leiden

Bij kinderopvang Smallsteps aan de Leidse Milanenhorst werd eind januari een kunstgrasveldje aangelegd rond enkele vuilcontainers. GroenLinks-wethouder Martine Leewis gaf daar toen het startsein voor. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van groen kunstgras mensen ervan weerhoudt om rotzooi naast de containers te dumpen. Iets dat juist op de uitgekozen vijf plekken vaak gebeurde. Over een half jaar wordt bekeken of de proef heeft gewerkt en navolging verdient.

De Partij Sleutelstad en de SP zijn dit weekeinde in de pen geklommen voor een rijtje vragen aan Leewis. De partijen zeggen het psychologisch onderzoek waarnaar wordt verwezen weliswaar te onderschrijven, maar vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente heeft gekozen voor kunstgras in plaats van voor écht groen. “In Leiden is het totaal areaal aan kunstgras nu al 141.565 m2,” weten de twee partijen.

Groene containertuintjes met natuurgras, kruiden en elk seizoen nieuwe bloemen die bij het jaargetijde horen zijn al een hit in Den Haag, Den Bosch, Assen en Velsen. “Die tuintjes blijken er inderdaad voor te zorgen dat er minder afval rondom containers wordt geplaatst en ze fleuren de boel bovendien op en vangen overtollig regenwater op,” aldus fractievoorzitters Antoine Theeuwen (SP) en Maarten Kersten (PS).

Met enig afgrijzen constateren de twee dat ook op nog vier andere plekken in de stad ‘milieuonvriendelijke plaggen nepgras’ rond de ondergrondse afvalbakken aangelegd zullen worden. Ze hopen met hun vragen te bereiken dat het college daar vanaf ziet en alsnog kiest voor echte groene containertuintjes.

Mocht dat te duur zijn, dan stellen de partijen voor om containertuintjes te laten adopteren door mensen uit de buurt, bewonerscommissies, buurthuizen en wijkverenigingen. “En als daar geen belangstelling voor is kunnen ze net als plantsoenen en straten worden onderhouden en schoongehouden door de DZB.”

Leiden Maatschappij Politiek containertuintjes


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×