Laatste tussenstand LEAD-referendum: 2.860 handtekeningen

16

Aanstaande zondag loopt de periode van zes weken af waarin de initiatiefnemers van een referendum over bouwplan Lead Leiden voldoende ondersteuners konden vinden voor een definitieve referendumaanvraag over de wolkenkrabbers langs de Willem de Zwijgerlaan. Alleen als er op 26 mei 5.000 mensen hebben getekend, komt het referendum er. De teller staat na vijf weken op 2.860. Dat betekent dat er de afgelopen week 462 zijn bijgekomen.

Op 20 juni neemt de Leidse gemeenteraad een besluit over het al dan niet houden van het referendum.

Delen

16 reacties

  • Als maar geen spijt op

   Mee eens. leiden wordt langzaam wakker. Bijna 3000 stemmen is veel en 6 weken is kort.er is nog te weinig een concreet beeld van wat dit voor de stad betekent.

 1. Leiden-Noord op

  Verrassend!! Ik zeg bouwen vandaag nog!! Op een stad van bijna 125.000 inwoners is nog 2800 een schijntje! En dan te bedenken dat de meeste mensen die hebben gestemd en in het dure New Leyden wonen oorspronkelijk niet eens uit Leiden komen (bron Facebook) maar de stad wel proberen te verzieken met hun middeleeuwse denkwijze!! De woningen zijn hard nodig in dezs stad!! Liefst betaalbaar maar in het middensegment kunnen er ook nog genoeg woningen bij! Die 70 meter grens uit de vorige eeuw is echt niet meer van deze tijd, en aangezien het mooie project LEAD niet midden in de binnenstad komt maar op een prima locatie in de stad mogen ze van mij morgen al beginnen met de bouw! Als je ook kijkt naar hoeveel voorstanders er zijn zowel hier als op diverse social media dan zegt dat meer dan genoeg!! Het merendeel van de Leidse inwoners zijn voor, het is slechts een fractie van de inwoners, 2800, die met overdreven renders zijn beïnvloed om hun handtekening te zetten!!

  • Ik ben een Leidenaar, woonachtig in een huurwoning in Zuid en hard op zoek naar een betaalbare koopwoning in een leuke sociale buurt. Juist omdat ik van mijn stad hou wil ik er iets over te zeggen hebben! Bouwen op die plek? Graag. Ik zou er heel graag wonen in een middelgroot (nog redelijk sociaal) gebouw waar ik mijn raam open kan zetten zonder dat er alleen maar vervuilde lucht naar binnen komt. Feit is dat deze mega grote gebouwen slecht zijn (zoveel redenen) voor mijn stad en haar inwoners. Over alle regels die hiervoor worden overtreden spreek ik niet eens.
   Het is onzinnig om zomaar iets te roepen zonder dat je onderzoek hebt gedaan naar allebei de kanten.
   Het ondersteunen van een referendum geeft voor en tegenstanders de kans iets te vinden van hun stad. We mopperen allemaal dat politici zulke slechte beslissingen maken. Met het loslaten van een hoogbouwvisie moet je accepteren dat Leiden over 10 jaar vol staat met hoge woontorens, die ook nog eens onbetaalbaar zijn, in een vervuilde stad….
   Er zijn maar 2800 mensen die daar dan iets van mogen vinden wat mij betreft!!

  • Wim de Leeuw op

   Ik ben heel benieuwd waarom je noemt dat ‘de meeste mensen die hebben gestemd ‘niet eens uit Leiden komen’. Moet je je recht op inspraak in Leiden verdienen? Laat Geert W. het maar niet horen ;-). En bovendien is dit gegeven (mensen die zich in Leiden vestigen) kenmerkend voor onze stad. De halve Merenwijk is in de zeventiger jaren destijds verkocht aan Haagse ambtenaren zonder Leidse wortels. En op dit moment wordt een significant gedeelte van alle Leidse woningen verkocht aan kopers uit Amsterdam, terwijl Leidenaren uitwijken naar omliggende plaatsen. Krijgen die allemaal een inspraak-proeftijd?
   Bij-de-weg, ik ben voorstander van LEAD. Woon in het centrum maar bezit een appartement in Nieuw Leyden vlakbij de LEAD-locatie. Ik begrijp de bezwaren. Maar als elk project wordt tegengehouden met NIMBY-argumenten, dan komen die keihard noodzakelijke woningen er in Leiden nooit. En ook mijn kinderen willen straks een leuk huis of appartement in Leiden kunnen kopen! Het wordt dringen in de stad. Laten we er maar aan wennen…

   Zou dat moeten inhouden dat er minder recht op inspraak is? Dat is toch bepaald een redenering waar Geert W. inspiratie aan zou kunnen ontlenen ;-). Bovendien is dit kenmerkend voor Leiden als stad. Neem de Merenwijk als voorbeeld, veel kopers waren destijds ambtenaren die in Den Haag werkten en afkomstig waren uit de wijde omtrek rondom Den Haag.

  • Wim de Leeuw op

   Ik ben heel benieuwd waarom je noemt dat ‘de meeste mensen die hebben gestemd ‘niet eens uit Leiden komen’. Moet je je recht op inspraak in Leiden verdienen? Laat Geert W. het maar niet horen ;-). En bovendien is dit gegeven (mensen die zich in Leiden vestigen) kenmerkend voor onze stad. De halve Merenwijk is in de zeventiger jaren destijds verkocht aan Haagse ambtenaren zonder Leidse wortels. En op dit moment wordt een significant gedeelte van alle Leidse woningen verkocht aan kopers uit Amsterdam, terwijl Leidenaren uitwijken naar omliggende plaatsen. Krijgen die allemaal een inspraak-proeftijd?
   Bij-de-weg, ik ben voorstander van LEAD. Woon in het centrum maar bezit een appartement in Nieuw Leyden vlakbij de LEAD-locatie. Ik begrijp de bezwaren. Maar als elk project wordt tegengehouden met NIMBY-argumenten, dan komen die keihard noodzakelijke woningen er in Leiden nooit. En ook mijn kinderen willen straks een leuk huis of appartement in Leiden kunnen kopen! Het wordt dringen in de stad. Laten we er maar aan wennen…

 2. Nogal merkwaardig dat de inwoners deze petitie moeten opzetten, om een referendum af te dwingen, om de gemeente te weerhouden van het breken van haar eigen regels over hoogbouw. De bewijslast ligt bij de gemeente, niet bij de inwoners.

  • Wim de Leeuw op

   De bewijslast dat je op basis van nieuwe ontwikkelingen, nieuwe mogelijkheden, nieuwe inzichten en nieuwe behoeften bestaande regels kritisch tegen het licht houdt en concludeert er het tijd is voor verandering en dus voor aanpassing van die regels???

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline